A Nemzetközi Sportújságíró Szövetség beválasztotta Muhi András Pires Szilágyi Áronról szóló dokumentumfilmjét, az Egy mindenkiért című alkotást az év három legjobb portré-dokumentumfilmje közé. A másik kettő az amerikai Moss Williams My pursuit: Life, legacy & Jordan Burroughs, valamint a kínai Niu Mengtong Marbury: A Beijing boy című dokumentumfilmje. Hogy ki nyeri hármuk közül a fődíjat, az junius 12-én, a Dohában tartott díjkiosztón derül ki.

A negyedszerre megrendezett filmes versenyre több mint 1700 nevezés érkezett, ebből választottak ki 33-at 11 kategóriában. 12 tagú zsűri választja ki a a nyertes alkotásokat minden kategóriában, az első helyezett 8000 amerikai dollárt nyer, a második helyezett 3000 dollárt, a harmadik pedig 2000 dollárt kap.

Muhi András Pires rendező 5 év alatt, több mint 100 forgatási napon át, közel 600 óra nyersanyagot forgatott Szilágyi Áronnal és a magyar kardválogatottal a kulisszák mögött, melyről részletesen is mesélt nekünk. A film exkluzív élsportolói és magánéleti szituációkban mutatja meg Áront, aki a budapesti VB fokozhatatlan izgalmait követően, a koronavírus-járvánnyal megterhelve érkezik meg az Olimpiára. A film fináléja pedig, hogy történelmet ír Tokióban.

 

„Különleges film született. Lebilincselő történet, valódi érzelmek, látványos akciók, miközben rengeteget meg lehet tudni belőle a sportágról, és persze rólam is. A filmnek „hollywoodi” dramaturgiát írt a sors, végletekig kiélezett pillanatok formálják a cselekményt – árulta el a film főszereplője, Szilágyi Áron. Sosem az volt a cél, hogy én, mint „hős” szimpatikusabb legyek, hanem hogy a film legyen minél izgalmasabb, sodróbb, és igazabb.  

Az Egy Mindenkiért az ELF Pictures és a Bulb Cinema koprodukciójában készült 2016-2021 között, a Magyar Nemzeti Filmintézet, a Future FM, valamint a Generali támogatásával, a Strongaa-val és a Romis Mozival együttműködésben, forgalmazója a Vertigo Média.

Forrás: AIPS Media