Tajvan sajátos múltjának, bonyolult nemzeti és etnikai összetételének, valamint politikai és gazdasági hátterének köszönhetően filmművészete igen sokszínű. A fesztiválra beválogatott dokumentumfilmek idén is változatos témákat járnak körül, társadalom, politika, jótékonykodás, környezetvédelem, sport, tajvani filmtörténet, hagyományőrzés egyaránt megjelennek a témák között.

Megismerhetjük a 80-as évek tajvani mozi-mozgalmát, a tajvani újhullám filmjeit, amelyek felírták Tajvant a kortárs filmkészítés világtérképére. Fantasztikus képeket láthatunk a Tajvan melletti Penghu szigetről, ahol a tajvani szörf bajnok és ausztrál edzője veszi fel a harcot, hogy eljussanak az olimpiára. Sivatagon, hegyeken át egészen az Antarktiszig követhetjük Chen Yan-Po tajvani ultramaraton futót.

Ausztronéz etnikumok életébe enged bepillantást Pan Zhi-Wei dokumentumfilmje, aki maga is a szigetország amis törzsének tagja. Intézetben nevelkedett tajvani lányok keresik a reményt és küzdenek sorsuk ellen, apja múltját kutató filmes botlik bele nagyapja történetébe, akinek neve kommunista múltja miatt tabu volt a családban. Lélegzetelállító tájakat láthatunk a tajvani Kenting Nemzeti Parkból, a világ egyik legismertebb szárazföldi rák-élőhelyéről, ahol autópálya szeli ketté a tojásrakás miatt vándorló rákok hagyományos útvonalát. Hat tajvani fiatal különleges küldetését mutatja be egy útifilm, amelyből képet kaphatunk társadalmi vállalásaikról.

A Tajpej Képviseleti Iroda és a Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány ötödször rendezi meg a Taiwan Dox – Tajvani Dokumentumfilm Napokat, október 31-én a Toldi moziban, november 1-én és 2-án a Kino Cafe Artmoziban. A filmeket mandarin nyelven, magyar és angol felirattal vetítik. Az előadásokra ingyenes jegyet kell váltani a mozi pénztárában. Minden filmet rövid, magyar nyelvű pódiumbeszélgetés követi. A teljes programot itt lehet böngészni.

Forrás: Taiwan Dox