A ma estét a kortárs amerikai függetlenfilm egyik legkülönlegesebb alakja, a sokszínű Charlie Kaufman nyitja, stop-trükk technikával készült Anomalisa című filmjével. A bábokkal elmesélt történet egy pszichiátriai zavarral küzdő férfi életének egyetlen éjszakáját mutatja be, a technika azonban senkit se tévesszen meg - a film bonyolult, emberi problémákat és kapcsolatokat feszeget, nyoma sincs mesevilágnak.

Charlie Kaufman: Anomalisa

Kedden Málnay Levente Megbízható úriember című filmjét vetítik, ami közvetlenül a II. világháború kitörése előtt játszódik. “Gontrán Alfréd bártáncos és selyemfiú, aki kalandos és kétes életútja során az érvényesülésnek és megélhetésnek igen sok lehetőségét kipróbálja, amíg végül eljut oda, hogy a fasizmus felé sodródó országban alkalmasnak találják, mint megbízható úriembert a megtisztelő feladatra, hogy az új rend törvényeit képviselje.” Főszerepben Lukács Sándor, Schweizer Viola és Darvas Iván láthatóak. Estére egy komorabb darabot ajánlunk, ami viszont már a II. világháború sűrűjében, 1944-ben játszódik. Sára Sándor rendezésében készült A vád egy tanyasi családot mutat be, amely a karácsonyra készülődik, miközben egy szökött katonát rejteget. A csendőrök távozása után orosz csapatok kezdenek el erőszakoskodni  a ház női tagjaival, a bújtatott férfi pedig a segítségükre siet. Az 1996-os drámában Lázár Kati, Szakácsi Sándor és Anger Zsolt játssza a főszerepet.

Málnay Levente: Megbízható úriember

Werner Herzog Cobra Verde című filmjét 1987-ben készítette, állandó színészével és nemezisével, Klaus Kinskivel a főszerepben. Cobra Verde egy rettegett bandita, akit egy ültetvény vezetője megbíz, hogy ügyelje a rabszolgák munkáját. Miután a vezető lányával összeszűri a levet, Afrikába száműzik, ahol egyedüli fehér emberként áldozattá és sorozatos megaláztatás tárgyává válik. Később a lázadó katonák vezetője lesz, miközben egyre inkább az őrület határán mozog.


Csütörtökön egy másik kor őrültje, Daniel Plainview olajmágnás történetét lehet újranézni Paul Thomas Anderson Vérző olaj című mesteri alkotásában. A századeleji történet középpontjában a mindent elsöprő hatalomvágy áll, aminek a család és a vallás szentsége is áldozatul esik. Könnyedebb szórakozást hoz Martonffy Emil Makrancos hölgye, a két színészóriás - Karády Katalin és Jávor Pál - főszereplésével készült film eredetijét William Shakespeare-nek köszönhetjük, amely azóta számos korban és kultúrában feldolgozásra került. “A pénz nagy úr. Akinek pénze van, azt hiszi, mindent megengedhet magának. Benedek Pálma, a gazdag gyáros elkényeztetett lánykája mellett az élet maga a pokol. Az egész ház, a teljes személyzet menekül előle, még az apja is alig várja, hogy valahogy megszabaduljon tőle. A szabadulást egy megfelelő vő jelenthetné, aki a szép hozománnyal együtt végre elvinné valahova, lehetőleg minél messzebb. De még a makacs kérők is lelépnek, mihelyt közelebbről megismerik az amúgy mutatós leányzót. Egy szép napon a véletlen összehozza egy Jámbor Pál nevezetű úriemberrel, akinek megtetszik a szilaj lány.”

 

Sopsits Árpád: Céllövölde

Tavaly ősszel A martfűi rémmel tért vissza a hazai mozikba Sopsits Árpád, akinek most első nagyjátékfilmjét, az 1990-ben készült Céllövöldét tűzik műsorra. Főhőse Feri (Lengyel Zoltán), akinek apja (Kovács Lajos) kénytelen eladni a családi céllövöldét. Évekkel később a fiú a rendőrségen ül, mert időközben egy puskával lelőtte az apját, az anyja segítségével elásott hulla pedig előkerül. Nem mondja el, hogy pontosan miért tette, helyette az apjáról mesél. Báron György így írt róla a Filmvilágban megjelent filmkritikájában: “a nyitókép Fábrit, a zárójelenet Jelest idézi: Sopsits filmje a kettő közötti utat járja be, a gyermekkori lelkesültségtől a kiüresedésig, a bűnig és a büntetésig.”

Szombaton Szilágyi Andor Mansfeld című filmje az '56-os forradalom utáni megtorlás egyik fiatal áldozatáról mesél. Mansfeld Péterben (Fancsikai Péter) tovább él a lázadás, a felkelés újraélesztéséről álmodozik, barátaival gyerekes csínyeket követ el, egy komolyabb balhéjuk azonban súlyos következményekkel jár. A hétvégére jut még Mátyássy Áron (Víkend) a Magyar Média Mecenatúra támogatásával készült dokumentumfilmje, A bolygóműves is, amely az Amerikába emigrált mérnök, Galamb József életét mutatja be. A Makóból Detroitig eljutó férfinak fontos szerepe volt a Ford T-modell megszületésében, amely a 20. század elején forradalmasította az autózást.

Deák Kristóf: Mindenki

A hét utolsó napja viszont csak egy filmről szabad, hogy szóljon: Deák Kristóf Mindenki című alkotása, a hazai idő szerint hajnali 2:30-kor induló Oscar-díjátadón versenyez a Legjobb Élőszereplős Rövidfilm díjáért. A film "úgy beszél a kiszolgáltatottság vagy a folyamatos lelki bizonytanság kiváltotta belső állapotról, hogy e közben egy pillanatig sem visz távol a szereplők sokaságától" - írtuk kritikánkban. A Mindenkit 21:05-kor vetítik a Dunán, utána indulhat a drukkolás.

február 20. hétfő

Anomalisa (r. Charlie Kaufman) Cinemax, 22:50

február 21. kedd

Megbízható úriember (r. Málnay Levente) Duna World, 11:20

A vád (r. Sára Sándor) M5, 22:30

február 22. szerda

Cobra Verde (r. Werner Herzog) M5 22:05

február 24. csütörtök

Makrancos hölgy (r. Martonffy Emil) Duna World 11:35

Vérző olaj (r. Paul  Thomas Anderson) Paramount 21:00

február 25. péntek

Céllövölde (r. Sopsits Árpád) M5 21:45

február 26. szombat

Mansfeld (r. Szilágyi Andor) Duna Televízió, 19:30

A bolygóműves (r. Mátyássy Áron) M5 19:50

február 27. vasárnap

Mindenki (r. Deák Kristóf) 21:05 Duna Televízió