Az Európai Parlament filmes díjáról a képviselők döntöttek, a három jelölt, Fliegauf Csak a szél, Miguel Gomes Tabu és Andrea Segre Io sono Li című alkotása közül utóbbi nyerte el az elismerést.

Fliegauf Bence közlése szerint a díjátadón Mécs Mónika és Mesterházi Ernő producerekkel együtt vett rész. "Fantasztikus volt abban a hatalmas teremben lenni. Még soha nem éreztem ennyire az Európai Unió erejét, mint ott, a rengeteg képviselő között" - idézte fel.

A ceremónián a díjra jelölt filmeket az Európai Parlament elnöke mutatta be, de a parlament kulturális bizottságának elnöke is személyesen gratulált az alkotóknak.



Nézd meg a film előzetesét!


A magyarországi romagyilkosságok témájával foglalkozó Csak a szél rendezője a film további nemzetközi szerepléseiről szólva kiemelte, hogy a produkció európai turnéja folytatódik. A Lux-díj jelöltjeként októberben összesen 35 európai nagyvárosban kezdték meg vetítését, amelynek részletei a Cineuropa honlapján olvashatók.

A film sikereként értékelte, hogy párbeszédet indított el az európai értelmiség körében. Megemlítette, hogy filmjét oktatási célokra szeretnék használni az európai országokban, ehhez azonban még szükség van annak az engedélyezésére, hogy kereskedelmi forgalmon kívül is bemutatható legyen. "Nagy elismerés lenne" - fűzte hozzá a rendező.

csak a szel2 420


"Sok külföldi egyetemre hívnak, hogy tartsak a filmmel kapcsolatban előadásokat. Legutóbb a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen és a San Franciscó-i Állami Egyetemen jártam" - említette meg Fliegauf, és általános tapasztalatként szűrte le, hogy a magyarországi kisebbséggel foglalkozó film a világon mindenhol átélhető és érthető volt. "Mindenhol a saját kisebbségüket helyettesítették be a nézők" - magyarázta a rendező.