Az Európai Parlament 2007-ben alapította a Lux-díjat az európai filmművészet támogatására és a mozifilm forgalmazás elősegítésére. A döntőbe jutott három alkotást júliusban szakmai zsűri választotta ki az európai filmtermés legjavából. A portugál Miguel Gomes Tabu, az olasz elsőfilmes Andrea Segre Io Sono Lí és Fliegauf Bence Csak a szél című filmjével versenyez a rangos elismerésért, amelyet a díj alapítása óta még nem nyert el magyar rendező.

Mától kezdve mindhárom döntőst műsorra tűzik az Unió 27 tagállamában megrendezendő
Lux Filmnapok keretében, összesen 35 nagyvárosban. A 2012-es Lux-díj nyertesét végül az EP-képviselők szavazzák meg, a díjat november 21-én adják át ünnepélyes keretek között az alkotók jelenlétében Strasbourgban.

Nézz meg egy részletet a filmből!

 

A magyar-német-francia koprodukcióban készült Csak a szél a romagyilkosságok témáját
dolgozza fel, februári világpremierje alkalmával elnyerte a Berlinale nagydíját, és azóta fesztiválról fesztiválra számos fontos nemzetközi díjat kapott. Fliegauf legutóbbi filmje az Inforg-M&M Film produkciójában készült, producere Muhi András, Mécs Mónika és Mesterházy Ernő volt.

A legjobb idegennyelvű filmek Oscar-jelölésért folyó versenyében is Fliegauf filmje képviseli Magyarországot, valamint versenyben van az Európai Filmakadémia jelöléseiért is.

Vetítések listája ITT olvasható el.