A legnépszerűbbnek a gyermek és ifjúsági filmek bizonyultak, de kedveltek voltak a kötelező olvasmányok filmváltozatai, a történelemoktatáshoz kapcsolódó játékfilmek és a Filmhíradók 100 éve sorozat is.

A nézettségi listát Dargay Attila rajzfilmjei, A három nyúl és a Vuk mellett olyan ifjúsági közönségkedvencek vezetik, mint az Égigérő fű vagy a Keménykalap és krumpliorr. Különösen nagy volt az érdeklődés az irodalmi klasszikusok, kötelező olvasmányok filmváltozatai iránt is, 10-15 ezres nézettség körül jár az Egri csillagok, A Pál utcai fiúk, A kőszívű ember fiai, de sokan kattintottak a ritkábban látható irodalmi adaptációkra is, mint A beszélő köntös, a Bogáncs, A Pendragon legenda, vagy a Tanár úr kérem.A történelemoktatáshoz kapcsolódó játékfilmek közül 10 ezres megtekintés felett jár a Hídember, és számos érdeklődőt vonzott a 80 huszár, a Föltámadott a tenger vagy A tizedes meg a többiek.

Az Online Filmklasszikusok válogatásba bekerült az NFI Filmarchívum Filmhíradók 100 éve című sorozata, mely az eddigi félmilliós nézőszámát az utóbbi hetekben 15 ezerrel növelte. A legtöbben az Ady Endre temetését bemutató, gyönyörű minőségben felújított epizódot nézték meg, ezt követi a Horthy bevonulását megörökítő 100 éves filmhíradó. Népszerűek a fontos történelmi eseményeket megörökítő epizódok is, köztük az őszirózsás forradalom, a köztársaság kikiáltása, 1919. május 1. és a Tanácsköztársaság bukása.

A visszajelzések alapján a közzétett mozgóképes tartalmak szemléltető anyagként jól használhatóak az oktatásban, az NFI digitális oktatáshoz nyújtott hozzájárulást Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár is üdvözölte.

Az Online Filmklasszikusok továbbra is elérhetők az NFI Filmarchívum honlapjáról.

 

A Nemzeti Filmintézet klasszikus magyar filmeket idézve hívja fel a figyelmet járvány idején a társadalmi távolságtartására. A videóban a The Qualitons Overdose című száma hallható.

borítókép: Égigérő fű
forrás: NFI