November 13. és 22. között rendezik meg a 44. Kairói Nemzetközi Filmfesztivált, mely az arab térség és Afrika egyik legrégebbi és leglátogatottabb fesztiválja. A párizsi Filmgyártók Egyesületeinek Nemzetközi Szövetsége (Federation of Film Producers Associations, FIAPF) A-kategóriás fesztiválként akkreditálta, amivel egyedüli az arab és afrikai régióban. A fesztivál szervezői ma jelentették be, hogy idén Tarr Béla kapja a CIFF életműdíját.

Hussein Fahmy, a Kairói Nemzetközi Filmfesztivál elnöke így nyilatkozott ezzel kapcsolatban: "Tarr Bélát a filmvilág egyik legnagyobb újítójaként tartják számon, akinek széles repertoárjában számos olyan remekművet találunk, amelyek nagyban hozzájárultak a filmművészet fejlődéséhez. A legendás filmes úttörő gyakran emelt ki egyedülálló módon humanitárius kérdéseket a filmjeiben, amely hamarosan olyan filmes koncepcióvá nőtte ki magát, amelyet világszerte követnek más filmesek is. Igazán megtisztelő számunkra a CIFF-en, hogy életműdíjat adományozhatunk neki a világ filmművészetéhez való ikonikus hozzájárulásának megünneplésére."

Amir Ramses, a CIFF fesztiváligazgatója is megemlékezett a döntésről: "Megtiszteltetés számunkra, hogy a legendás Tarr Bélát a közelgő Kairói Nemzetközi Filmfesztiválon köszönthetjük, ahol számos fiatal egyiptomi filmkészítővel tart majd mentori műhelymunkát, valamint egy mindenki számára elérhető mesterkurzust, így a feltörekvő filmkészítőknek remek lehetőség nyílik a nemzetközi filmrendezővel való találkozásra." Ramses kiemelte, hogy a fesztiválon Tarr Béla két, nemrég 4K-ban restaurált filmjét is vetítik, ezzel a CIFF az elsők között van, ahol Tarr felújított filmjei láthatóak lesznek.

 

Az 1955-ben született Tarr Béla a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (akkor még főiskolán) szerzett diplomát. Filmes pályájának nyitódarabja egy dokumentumfilm-sorozat volt, mely elhozta az első sikereket. Tarr melankolikus szemléletét filmjei többségében a fekete-fehér képek és a lassú, hosszú beállítású jelenetek hangsúlyozták. Realista megközelítését többek közt azzal érte el, hogy filmjeinek főszereplői általában nem profi színészek voltak, ez pedig hozzájárult ahhoz a filozofikus szemlélethez, amely munkásságát jellemzi.

Tarr 1997-ben az Európai Filmakadémia tagja lett, 2003-ban pedig megalapította a független TT Filmműhelyt, amely 2011-ig az ő vezetésével működött. 2012-ben Szarajevóban megalapította a Film Factory nevű nemzetközi filmiskolát, később pedig több filmakadémia vendégprofesszora lett. Tarr Béla számos hazai és nemzetközi díjat, valamint díszdoktori címet és életműdíjat kapott világszerte.

Forrás: CIFF