A 2002-es Filmszemle óta a Filmkultúra szerkesztősége minden évben kiosztotta a Torta-díjat annak a filmnek, amely – a szerkesztőség tagjai szerint – érdemeihez képest kevés figyelmet kapott a szemlén. A díj maga eredetileg – a szerkesztőség szerény költségvetése miatt – egy torta volt. A díjátadást és a nyertes film vetítését egy beszélgetés követte az alkotókkal a budapesti Örökmozgó Filmmúzeumban. Ez elmúlt években a Príma primavéra (2009), a Szelíd szálakon (2007), a Madárszabadító, felhő, szél (2006), az Antik (2005), a Szezon (2004), A boldogság színe (2003) és a Papsajt (2002) című alkotások érdemelték ki a tortát. A díjat 2010-ben megújult formában adják át, amely a 2008-ban elhunyt alapítónak, Urbán Máriának is emléket kíván állítani. Az Urbán Mária Baráti Kör által felkért szakmai zsűri, az alapító szellemi örökségét szem előtt tartva, azért döntött a Czukor Show mellett, mert a film egy aktuális társadalmi problémáról beszél eredeti, hatásos és megrázó módon.


czukor_show_500
Czukor Balázs a Czukor Show-ban

Távozik a szombathelyi Weöres Sándor Színház főrendezője

A KultúrPart értesülései szerint távozik a szombathelyi Weöres Sándor Színház főrendezői posztjáról Dömötör Tamás, a Czukor Show című darab és film rendezője, aki a társulat két évvel ezelőtti alakulása óta a művészi munka egyik motorja volt az intézményben. A rendező egyik létrehozója volt annak a Kamara Savariának, amelyre később a színház társulata is alapozhatott, egyebek között ez a kamaratársulat mutatta be nagy sikerrel a Sóska és Sültkrumpli című darabot és a héten a mozikba kerülő Czukor Showt. „Egyszerűen én mást gondolok a színházról, véleményem szerint ha a szórakoztatás miatt "egy kereskedelmi televízióra" kezdünk hasonlítani, az nem viszi előre a színház ügyét” – nyilatkozta a rendező.


Kilenc film versenyez a Titanicon

Huszonöt ország 61 alkotása szerepel a 17. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon, amelyet április 8. és 18. között tartanak a fővárosi Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Kinóban, a Toldiban és az Örökmozgóban. A legtöbb nemzetközi nagyjátékfilmet felvonultató hazai seregszemle versenyprogramjában kilenc alkotás szerepel – tudatta az MTI. A filmeket háromtagú zsűri bírálja el, melynek elnöke Nick James, a Sight & Sound magazin főszerkesztője, tagja Tiina Lokk, a tallinni Fekete Éjszakák Filmfesztivál igazgatója és Gothár Péter filmrendező. A versenybe válogatott filmek között hangsúlyos szerepet kapnak az úgynevezett északi filmek, ilyen például a svéd Jörgen Bergmark Ésszerű megoldás című mozija, a finn Jukka-Pekka Valkeapaa Látogatója vagy például a dán Tobias Lindholn és Michael Noer R című filmje. A versenyfilmek teljes listája már megtekinthető a Titanic oldalán.

asszony_zongora_nelkl_500
Versenyben a Titanicon: Asszony zongora nélkül