2022. január 24-28. között rendezik meg hibrid formában a Trieszt Filmfesztivál szakmai programjaként a 12. When East Meets West koprodukciós fórumot. A 22 beválogatott filmes projektet (12 nagyjátékfilm- és 10 dokumentumfilmtervet) több mint 600 szakember és szakmai döntéshozó előtt mutathatják be alkotóik. A filmtervek több díjért versenyeznek, köztük a Film Center Serbia fejlesztési díjáért. 

Kovács István 2018-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Enyedi Ildikó és Máthé Tibor mesterszakos rendező osztályában. Ostrom című diplomafilmje 1994-ben, a háború sújtotta Szarajevóban játszódik, főhőse egy magányos bosnyák nő, aki elindul, hogy vizet találjon magának, és végre hajat mosson a várva várt randevúja előtt. A kisjátékfilm világpremierje a Szarajevó Filmfesztiválon, majd bronz fokozatú diák-Oscart nyert.

Ostrom (2018)

Ahogy a rendező tavalyi cikkünkben elárulta, a nagyjátékfilm változat forgatókönyvén Gasztonyi Kálmánnal, korábbi kisfilmjeinek (Csúszópénz, Betonzaj, Ostrom) társírójával kezdett dolgozni, a tervet tavaly Torino Short Film Marketen is díjazták. Az Ostrom (A seige) nagyjátékfilm gyártócége a Good Kids Productions. 

Forrás: Cineuropa / Címlapkép: Kovács István / Fotó: Pozsonyi Janka