Az elmúlt héten Sára Balázs operatőr-rendezőt nevezete ki Színház- és Filmművészeti Egyetem Film- és Médiaintézete megbízott vezetőjének az új kuratórium. Sára Balázs Sára Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező és Moór Marianna Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő fia 1986-ban, operatőr szakon végzett az SZFE-n. Filmes és televíziós produkciókban dolgozva járta végig az operatőri szakmai ranglétrát. Filmográfiája operatőrként tizenegy dokumentumfilmet, hat játékfilmet, hét tévéfilmet és sokszáz televíziós műsort tartalmaz. 2012-től 2014-ig operatőröket oktatott a Színház és Film Intézet (SZFI) szakképzésén.

A szakmai alapok ismeretétől fogunk indulni, nagy hangsúlyt fektetve az egyéni kreativitás kibontására. Alkotó szakembereket fogunk képezni, akik képesek arra, hogy megfeleljenek a filmgyártás és a médiapiac folyamatosan változó igényeinek” – nyilatkozta a megbízott intézetvezető az SZFE oldalán közölt interjúban. Az új vezető Balázs Gábor hangmérnököt váltja a pozícióban, aki az egyetem modellváltása miatti tiltakozásul mondott le a pozícióról.

Bodolay Géza (forrás: Hírösvény)

Az intézmény a HVG-nek erősítette meg, hogy a színházi képzéseket mostantól Bodolay Géza rendező irányítja, aki egyéves szerződést írt alá  a Színházművészeti Intézet vezetéséről. Bodolay 1984-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskola színházrendező szakán diplomát, 2003-ban ugyanott színházművészetből művészdoktori fokozatot (DLA) szerzett. 2009-2018 között a Szegedi Nemzeti Színház főrendezője volt. Tanított a JATE-n, a Nemzeti Színiakadémián és meghívott előadóként a berlini Művészeti Főiskolán. Óradó tanár a Károli Gáspár Református Egyetemen és a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen. 2019 óta a Petőfi Irodalmi Múzeumhoz tartozó Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója.

A rendező a lapnak úgy nyilatkozott: „a helyzetet szerencsére nem nekem kell pacifikálni, hanem a békétleneknek egymással, az én feladatom ugyanaz lesz, mint kiváló elődeimé: az egykori színházi 'tanszak' – a bolognai rendszer óta: 'intézet' megszervezése és vezetése."

Borító: Sára Balázs
Forrás: HVG / SZFE.hu