A digitalizálás az artmozik fennmaradását jelenti, hiszen 2013. január elseje óta a filmforgalmazók csak digitális hordozókon terjesztik a filmeket - közölte a kultúráért felelős államtitkárság az MTI-vel. Az artmozik digitalizálására 2011 óta évi rendszerességgel hirdet pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkársága, ezzel támogatva art- és önkormányzati mozik túlélését, fennmaradását.

Az egyösszegű, vissza nem térítendő támogatás felső határa pályázatonként 12,5 millió forint. A támogatás feltétele, hogy a pályázó legalább 25 százalékos önrészt vállaljon, továbbá a fejleszteni tervezett mozinak meg kell felelnie az artmozikra vonatkozó jogszabályi feltételeknek. A nyerteseknek vállalniuk kell, hogy a támogatott mozitermet a fejlesztés igazolt befejezésétől számított két éven keresztül moziteremként működtetik. A pályázaton azok a többtermes artmozik is igényelhetnek támogatást, amelyeknek már van digitális vetítőberendezéssel ellátott termük.

A pályázati dokumentációt november 25-éig lehet benyújtani a Magyar Államkincstár területi intézményéhez. További információ ezen a linken olvasható.

(Forrás: MTI)