Magyar sikerrel zárult szombaton az operatőrök nemzetközi filmfesztiválja - tudatta a Magyar Filmunió. A Camerimage seregszemlét évről-évre más lengyel nagyvárosban rendezik meg, az egyedülálló és nagyszabású operatőr ünnepnek november 23 – december 3. között az észak-lengyelországi Bydgoszcz adott otthont. Az egyetemista filmek versenyében indult Simonyi Balázs legújabb rövidfilmje, a Finale, amelyért Révész Balázs megkapta a legjobb operatőrnek járó Kovács László-díjat. A zsűri tagja volt többek közt a Lars von Trier Melankóliá-jának operatőre, Manuel Alberto Claro és Nastassja Kinski is; az elnöki tisztet Roger Spottiswoode világhírű rendező töltötte be.


Nézd meg a Finale előzetesét!

 

Új magyar websorozat indul karácsonykor

A Hodor aura nyilvánvaló titkai címmel készült új, szokatlan hangvételű magyar web-sorozat karácsonykor debütál a Youtube-on. A három pilot epizód egymást követő napokon kerül fel (angol felirattal) saját Youtube csatornájára December 24. 25. és 26.-án. A sorozatot, amely a Katapult Film égisze alatt született, Angelusz Iván és Reich Péter (Apacsok, Bibliotheque Pascal, Intim Fejlövés, Overnight) producer párosa fejleszti Pater Sparrow az 1 című film rendező/látványtervezőjének projektjeként. Miután az eddig elkészült részek meghívást kaptak Európa két rangos websorozat fesztiváljának (Cinema Tous Ecrans, Marseille Web Fest) hivatalos versenyprogramjába, úgy döntöttek még idén publikussá teszik a pilot csomagot. Az operatőr Erdély Mátyás (Miss Bala, Szelíd teremtés, Delta, Before Down, Johanna), a vágó Kiss Wanda (Kolorado Kid, Adás, 1, Itt vagyok) volt, a címszerepben pedig a fiatal szuggesztív színésznő Fátyol Hermina látható majd, de feltűnik többek között Péterfy Bori, Sárosdi Lilla, Szabó Simon, Vasvári Emese is.


Európai Filmdíj-átadás az HBO-n

Az HBO a díjátadó után egy héttel, december 10-én közvetíti az európai filmszakma legjobbjait elismerő Európai Filmdíj gáláját, amely eredeti nyelven, magyar felirattal kerül képernyőre. Hazánkat Tarr Béla A torinói ló című alkotása képviselte a versenyen.