Március 27-én, vasárnap ukrán napot tart a Katona József Színház Állj mellé! címen. A program két helyszínen zajlik. A Sufniban 17 és 22 óra között ukrán filmek láthatók a DOKMA, a Verzió, a DocNomads és a Katona szervezésében. A vetítés kurátora és moderátora Becz Péter dokumentumfilmes rendező. 

17 órától Lionel Rogosin 1957-es Out című filmjét vetítik, melyben sosem látott képeket kapunk arról a 300.000 magyar menekült sorsáról, aki elhagyni kényszerült hazáját az 1956-os forradalom következtében. A dokumentumfilm az ENSZ felajánlásával látható. A vetítés kísérőfilmje egy rövid videó reportázs Olha Zhurbától, aki jelenleg is Kyivben dokumentálja a háborút. A filmek után dr. Müllner Andrással, az ELTE Média és Kommunikáció Tanszékének oktatójával és a Migration Aid egyik önkéntesével lesz beszélgetés.

18.30-tól a DocNomads felajánlásával látható Svitlana Shymko The Doctor Leaves Last című filmje. A rendező Budapesten tanult a DocNomads révén, a rövid dokumentumfilm a diplomamunkája. A film Tanyaról, egy önkéntes orvos kitartó munkájáról szól a 2014-es ukrán forradalom után, Ukrajna nehéz küzdelméről a szabadságért. A Verzió Filmfesztivál felajánlásával látható Irina Tsilyk The Earth is Blue as an Orange című filmje, mely után a rendező videóüzenetét tekinthetik meg.

 

20.15-től Csuja László Kilenc hónap háború filmjét vetítik, melynek főszereplője a 24 éves Jani, aki a 2014-es ukrajnai kötelező besorolások kezdetén sok más kettős állampolgárral ellentétben nem próbál Magyarországra szökni, hanem édesanyja, Erzsi legnagyobb bánatára 25 0000 sorstársához hasonlóan bevonul arra a bizonyos kötelező kilenc hónapra. A film után beszélgetés lesz az alkotókkal.

A filmvetítések mellett a Haris köz 5. alatti próbateremben lehetőség lesz adományozásra és kerekasztal-beszélgetéseken való részvételre. 12 és 14 óra között 500 adag élelmiszercsomag készítése lesz a Migration Aid gyűjtőpontjára a Tarnabod és Mi civil egyesület segítségével.

14.30-tól gimnazistáknak, egyetemistáknak, fiatal felnőtteknek tart beszélgetést a háború hátteréről és hatásáról Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország szakértő és Bánki György pszichiáter. A program létszámkorlátos, ezért regisztráció szükséges az edu@katonaszinhaz.hu címen.

 

16 és 17 óra között az önkéntességről, a segítségadás lehetséges módjairól és útjairól tart beszélgetést Horváth Viktória, a Migration Aid önkéntese, Eddie Singer, a Migration Aid IT koordinátora és Bakonyi Anikó, a Magyar Helsinki Bizottság főmunkatársa. A program létszámkorlátos, ezért regisztráció szükséges az edu@katonaszinhaz.hu címen.

17 és 20 óra között egy háborúellenes performansz része lehetsz, amit a Freeszfe színház és performansz szak diákjai rendeznek a programra jelentkező civilekkel. A performanszon való részvétel nem igényel semmilyen előképzettséget, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az edu@katonaszinhaz.hu email címen lehet.

A Katona József Színház március 21. és 27 között egész héten várja az adományokat a Migration Aid számára a színház előterében. A szükséges tárgyak listája ide kattintva érhető el. Pénzutalással is segíthetik a Migration Aid és/vagy a Magyar Helsinki Bizottság munkáját, melynek részletei itt olvashatók.

Címlapkép: The Doctor Leaves Last / Forrás: Katona József Színház