Mint Szász János elmondta nekünk, a 450-500 filmszakmai résztvevő, producer, forgalmazó előzetesen megkapta a vásárra kiválasztott filmek anyagait, amelynek alapján jelezhették a szervezőknek, kivel ülnének le elbeszélgetni-tárgyalni a filmről, majd ezek után, ha a tervek felkeltették az érdeklődést, bekérték a forgatókönyveket. A nagy füzet már elkészült forgatókönyvéből több mint harmincat kellett postázni, miután a 25 perces megbeszélések után a partnerek felálltak a 11-es asztaltól, ahol Szászék ültek.

 

nagyfuzet_horkay_500

Konkrét megállapodások tehát egyelőre nem köttetek, de pár hónapon belül remélhetőleg arra is sor kerül. Márpedig a remények vérmesek, rengeteg francia érdeklődő is volt, akiknek az író Agota Kristof neve ismerősen cseng, de Szász szerint a történet magában is annyira erős, hogy rögtön érdeklődést kelt - a Variety a három legkelendőbb történet közé sorolta (tán nem tévedünk nagyot, ha érvényes párhuzamot érzünk a Hillcoat-McCarthy-féle Az út, a Haneke Fehér szalagja és A nagy füzet között). A háború idején a városból egy határszéli falura, a nagymamához kerülő, majd a kegyetlen világban túlélni igyekvő ikerpár történetének most leginkább egy nemzetközi forgalmazó felbukkanása a legfontosabb, majd miután az MMKA elbírálta a már beadott pályázatot (remélhetőleg kedvezően), elindulhat a gépezet, annak is legfontosabb eleme, a casting.

A szereplőválogatás kulcs, hiszen a történet sarokpontjai a gyerekek, de főképp a nagymama figurája, utóbbira Szász már megálmodta az igazán nagynevű, Európában ismert színésznőt, de a neve természetesen még nem publikus. A gyerekeket is el kell majd kezdeni keresni, s ahogy a Witman fiúk testvérpárjánál is majd' egy évet felölelt a keresés, elképzelhető, hogy A nagy füzet esetében is elhúzódik a folyamat.

thomsen_500
Ulrich Thomsen mellett ezúttal Tóth Orsi játszik


A nagy nemzetközi érdeklődés ugyanakkor nem jelenti azt, hogy egy óriási, nagyszabású, ahogy Szász fogalmaz "európuding" produkciót tervez a rendező. Egyelőre két forgatási helyszín van tervbe véve, Magyarország és Németország, ám a film alapvetően magyar produkció lesz, jóllehet ebben a Szász-filmben is lesznek külföldi színészek. A koprodukciós vásáron amúgy In Embryo című filmtervével szintén résztvevő Ulrich Thomsen már igent mondott a felkérésre, és Tóth Orsi is játszani fog a filmben, a stáb többi tagja pedig a Szász korábbi filmjeiből már megszokottnak mondható résztvevőkből áll majd.


Szásznak nagyon fontos tehát, hogy a történethez, Kristof világához méltóan készüljön a film, "a filmnek a történetet kell szolgálnia", ahogy a rendező fogalmaz, ezért "szép halkan" fog készülni a produkció. És hogy milyen világot talált ki Szász? Ahogy azt Berlinben is elmondta, egyfelől a Bresson-filmek egyszerűsége, szárazsága, tervszerűsége jellemzi majd A nagy füzetet, másrészt egy lappangó, búvópatakszerű érzelmi világ, ami Tarkovszkij filmjeire jellemző.

bresson_tarkovszkij_500
Bresson és Tarkovszkij világa a Nagy  füzet filmnyelvének ihletője

A forgatókönyv végső változatát az írónő is látta, és szerette - igaz, ez nem volt része a szerződésnek, ám az írás során olyan baráti kapcsolat alakult ki Szász János és Agota Kristof  között, amely után mindez magától értetődő volt.