Vadlovak – Hortobágyi mese játékfilmeket idéző történettel és látványvilággal mutatja be a vadlovak és a hortobágyi puszta izgalmas világát, úgy, ahogyan azt még biztosan nem láttuk.

A lélegzetelállítóan szép Hortobágy védett területén, Pentezugban található a világ egyik legnagyobb vadló ménese. Az őshazájukban, Mongóliában a kihalás szélére került állatok fennmaradásában fontos szerepet játszik Magyarország, ahol a vadlovak háborítatlanul élhetnek a hatalmas pusztán. Ide születik meg a Vadlovak – Hortobágyi mese főszereplője, Cseppke, a vadló csikó, aki szülei vezetésével vándorol a mocsarakkal és kis ligeterdőkkel megtört végtelen rónaságban, ahol rókákkal, sasokkal és sok más állattal élnek együtt. A körülöttük lévő lenyűgöző világ viszont távolról sem veszélytelen: a vadlovak élete folyamatos küzdelem egymással és a természeti elemekkel.

Török Zoltán előző mozifilmje, a tíz évvel ezelőtt bemutatott Vad Magyarország megváltoztatta, hogy miként tekintünk a saját környezetünkre, a minket körülvevő állatokra és tájra, és bebizonyította, hogy egy magyar természetfilmnek lehet milliós nézettsége is. Új filmje, a Vadlovak – Hortobágyi mese három évig készült a legfejlettebb technikákat felhasználva, immár játékfilmeket meghazudtoló költségvetéssel.

 

A 2021-es év örömmel indult a Vadlovak stábjának: januárban a Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Versenyen Jan Henrikkson és Török Zoltán munkáját ismerték el, a nyár folyamán a European Cinematography Awards-on Oliver Heuss a legjobb filmzene kategóriában, Mohammed Nur a legjobb filmplakát kategóriában lett díjazott, nem utolsó sorban a Vadlovakat választották az idei év legjobb természetfilmjének. Hargittai Lászlót, a film vágóját jelölték a Magyar Mozgókép Díjra, illetve ugyanitt a film jelölt volt dokumentumfilm kategóriában is.

Vadlovak – Hortobágyi mese Németországban a Green Screen Fesztiválon megkapta a legjobb filmnek járó díjat, az észtországi Matsalu-i Nemzetközi Fesztiválon pedig a legjobb rendezőnek járó elismerést, és a közönségdíjat is bezsebelte. A film híre a tengerentúlra is eljutott, az Amerikai Egyesült Államokban megrendezett Animal Behavior Society filmes versenyén a legjobbnak választották a Hortobágyon játszódó természetfilmet. Az esemény zsűrije és a közönsége is biológusokból, etológusokból áll, akik kimondottan szakmai szemmel nézik a világ minden tájáról beérkezett műveket.

Török Zoltán filmje eddig 15 díjat és jelölést kapott világszerte, és jelenleg is versenyben van a rotterdami Wildlife Film Festival-on, illetve Írország és Ausztria rangos természetfilm fesztiváljain is. 

A Vadlovak – Hortobágyi mese november 4-től látható országosan a mozikban a Mozinet Kft. forgalmazásában, de október 21-től már számos mozi premier előtt vetíti.

Forrás: Mozinet