Valenciai elismerés Nemes Jeles Lászlónak

A hétvégén zárult valenciai Cinema Jove nemzetközi filmfesztivál zsűrije elismerő oklevéllel méltatta Nemes Jeles László The Counterpart című rövidfilmjét – tudatta a Magyar Filmunió. Az alkotás jelenleg a trieszti Maremetraggio filmfesztiválon versenyez, az olaszországi seregszemle másik magyar résztvevője Salamon András Meséld el… című rövidfilmje. Az Inforg Stúdióban készült The Counterpart nemsokára a horvátországi Zabok középkori várában megrendezett Tabor Filmfesztiválon, majd a spanyolországi Benicássim nyári fesztivál rövidfilm válogatásában kel versenyre.




Világsztárok játszanak Koltai Róbert új filmjében

Szeged néhány napra Londonná változik a nyár végén – adta hírül az MTI. A dél-alföldi városban forgatják Koltai Róbert legújabb filmjének nagy részét, az angol fővárosban játszódó helyszíneket is. A Magic Boys című vígjátékot Koltai Róbert rendező mellett fia, P. Koltai Gábor mint producer jegyzi. A magyar-brit-kanadai koprodukcióban szerepel Michael Madsen, Tarantino Kill Billjének sztárja, az egykori Hegylakó Adrian Paul, illetve a rhythm and blues énekesnő Jamelia is. Bővebb információ a KultúrPart-on.




Mégsem állítják le a filmgyári privatizációt

A mozgóképtörvény módosításáról szóló indítványról a Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottság Halász János előterjesztése nyomán szavazott. A testület alelnöki tisztségét is ellátó fideszes képviselő tervezete kimondta: a Budapest, a Hunnia és az Objektív Filmstúdiók tartós állami részesedése nem idegeníthető el, ezzel a három társaság privatizációja lehetetlenné vált volna. A hétfői ülésen a Pénzügyminisztérium vagyongazdálkodási osztályának képviselője, Szalai Krisztina jelezte, a tárca nem támogatja a törvénymódosítást. A részletek a KultúrPart cikkében olvashatók.