A gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál tematikája az évek alatt fokozatosan bővült, a világ legjobb természet-, tudományos, úti és expedíciós filmjei mellett a zene-, a fotó- és a képzőművészet is egyre nagyobb teret nyert.

A Gödöllői Királyi Kastély termei mellett az animációs sátorban is lesznek vetítések, ahová egyaránt várják a kicsiket és a szüleiket, és az év legjobb animációs filmjeit nézhetik majd meg. Olyan népszerű filmeket, illetve filmsorozatokat is leadnak, mint az idén 40 éves Másfélmillió lépés Magyarországon, a PET Kupa történetét bemutató Üzenet a palackban és a Vad Balaton. Különleges utazók kalandjait is megismerhetik: Szabó Ádám világkörüli kerékpárútjáról, Méder Áron pedig földkerülő vitorlázásáról mesél május 25-én. A közönségtalálkozók listáját itt találod.

A fesztivál díjai

Máté Bence szabadtéri fotókiállítása május 4 – június 9. között tekinthető meg a Gödöllői Királyi Kastély parkjában. Már hagyomány a Varázslatos Magyarország, valamint az Ember és Természet fotópályázat legjobbjait bemutató kiállítás. Ugyanakkor két új tárlattal is készül a fesztivál: Prof. Láng István gyűjtését feldolgozva jött létre a „Fülig Jimmy és a klímaváltozás” c. kiállítás, amely Rejtő Jenő regényeiből azokat az idézeteket mutatja be, amelyek a változó éghajlatra és természeti környezetre reflektálnak. Ifj. Lőrincz Ferenc búvárfotós víz alatti világot bemutató fotói pedig már a fesztivál idei kiemelt témájához, a vízhez kapcsolódnak.

A víz a legértékesebb természeti kincsünk, létünk és jövőnk alapja. A nemzetközi és hazai alkotások között is kiemelkedő helyet töltenek be a vízzel foglalkozó filmek – a vizes élőhelyek védelme, a vízi élőlények bemutatása, a klímaváltozásból fakadó negatív hatások, a természetes vizek elszennyezése és az ivóvízhiány okozta kihívások. A fesztiválon többek között lesz hal- és cápasimogató, valamint két különleges fesztivál-szökőkút (trash art és organikus) is. A Fővárosi Vízműveknek köszönhetően pedig megkóstolható lesz a Rákos-patak vize – amit előzetesen egy mobil víztisztítóval tesznek ihatóvá!

Életkép a fesztiválról

A fentieken túl az idei Trash Art Magyarország művészeti program is erre a természeti kincsünkre fókuszál. A hulladékból készült szobrok az alkotók vízzel kapcsolatos gondolatait jelenítik meg, melyek közül közel 30 lesz megtekinthető a rendezvény ideje alatt. A nevezett pályaműveket itt találod.

A zenei élmény sem hiányozhat a fesztiválról: a Jam for Nature keretén belül fellép többek között:  Szarka Tamás és barátai (Ghymes), Csordás Tibor (ex-Fiesta), The Trousers, Kolompos együttes és Vastag Csaba. A koncertek listáját itt találod.

Ezek mellett szakmai és civil természet- és környezetvédelemmel foglalkozó szervezetek várják játékos szemléletformáló feladatokkal az érdeklődő gyerekeket és szüleiket, lesz ökojátszóház, „Érezd a vidéket! – kalandpark az érzékeinknek”, 24 órás BioBlitz és még sok más izgalmas program. A fesztivál fővédnöke Dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke.

címlapfotó: Vad Balaton (Pannonia Entertainment)