A Primanimára 2017 januárja óta készült, 25 percnél nem hosszabb animációs ​ diák-, diploma-, elsőfilmek és gyerekfilmek nevezését várják a szervezők. Az új szabályzat szerint a gyerekfilmes versenyben az egyetlen feltétel, hogy a nevezett film rendezője nem lehet idősebb 40 évnél. A nevezéseket 2019. július 31-ig várják.

A fesztivál ebben az évben kiemelten várja az ​ animációs dokumentumfilmeket. ​ A fesztivál rövid- és gyerekfilmes zsűrije idén is nemzetközi animációs és filmes szakemberekből áll, de külön véleményezi a filmeket a hangmérnökök PrimaSound zsűrije, illetve a civilekből álló PrimAlter zsűri is. A fesztivál nagydíja mellett több elismerést is kiosztanak, például a George Pal-díjat a legígéretesebb magyar animációs tehetségnek, a Macskássy Gyula-díjat a legnépszerűbb magyar animációnak, vagy a Csermák Tibor-díjat a közönség körében legnépszerűbb magyar gyerekfilmnek. De díjazzák még többek közt a legjobb elsőfilmet, diplomafilmet és vizsgafilmet is.A Primanimára sok rendező kíséri el a filmjét, a hazai animációs iskolák hallgatóin és a fiatal magyar alkotókon kívül több külföldi versenyfilm készítője is részt vesz a négynapos fesztiválon, akikkel a Primanima barátságos hangulatú közönségtalálkozóin lehet megismerkedni. A rövidfilmes versenyprogramok mellett az érdeklődők idén is több új nemzetközi egész estés animációs filmet láthatnak, valamint szakmai kerekasztal-beszélgetéseken és mesterkurzusokon vehetnek részt.

Délelőttönként a Primanima Animációs Játszóház és a gyerekfilmek vetítése várja a legkisebbeket és a családokat. A Primanima kiemelt figyelmet szentel a feltörekvő magyar zenekarok bemutatásának is, akik esténként lépnek fel.

A fesztivál ideje alatt​ nemzetközi filmkészítő workshopot tart Ducki Tomek lengyel–magyar animációs rendező (interjú), valamint alkotótársa, Gina Thorstensen norvég képzőművész, illusztrátor és animátor, melyre a külföldről is jelentkezhetnek fiatal alkotók.

A részletes kategórialista és a nevezési szabályzat a Primanima oldalán olvasható. Nevezési határidő: 2019. július 31. A nevezési űrlap itt​ található.