Egy filmes stáb Budapestről vidékre érkezik, hogy egy közösségépítő workshopot tartsanak egy falu fiataljainak. Ottlétük során titokra derül fény a nagyhírű uborkafarmről, ami arra utal, hogy a polgármester elnyomásban tartja a falubelieket. Az esetről kirobbanó sikerű leleplező dokumentumfilmet forgatnak, ami azonban éket ver a falu ártatlan lakói közé.

A forgatókönyvet Szántó Fanni, a Külön falka díjnyertes forgatókönyvírója és Boross Martin közösen írták. A Nyersanyag főszerepeiben Dér Zsolt, Pál András, Mészáros Blanka, Baki Dániel, Tankó Erika, valamint Szabó Stefi láthatóak. A hivatásos színészek mellett számos amatőr és gyerekszereplő is feltűnik a filmben, a helyi lakosok szerepeiben. A film Bálint Dániel és Becsey Kristóf operatőri munkájával készül. 

Boross Martin, Dér Zsolt és Mészáros Blanka / Fotó: Bartha Máté

“Ha egy mondatban kellene összefoglalnom: arról szól, hogy mi a siker ára, és kinek kell azt megfizetni. Egy szimbolikus párharc áll a film középpontjában: egy polgármester, aki visszaél a hatalmával, miközben egy prosperáló közösséget is épít és egy filmrendező, aki kihasználja a belevetett bizalmát, ellentmondásos módszerekkel beavatkozik a helyiek életébe annak reményében, hogy nyilvánosságot szerezzen egy ügynek.

Történetünk szereplői ugyanolyan komplex emberi és közösségi útvesztőben találják magukat, mint amiben manapság a társadalmunk áll tanácstalanul és tétlenül: a privilegizált városiak és a mélyszegénységben élő falusiak közt tátongó szakadékban. Erre a bizonyos szakadékra mostanában nagyobb figyelem fordul, ez nagy felelősséggel is jár nekünk alkotóknak.” – mondta a készülő filmről Boross Martin. 

Nyersanyag egy fiktív faluban, Pusztaszomajon játszódik. A legfontosabb helyszíneknek öt Somogy megyei település ad otthont: Somogyszentpál, Gadány, Kelevíz, a somogyvámosi Krisna-völgy, valamint Somogyzsitfa; de vannak budapesti és külföldi helyszínek is.

Bogdán Hajnalka, Radics Tamás és Horváth Aladár / Fotó: Jenei Dániel

A film a Filmfabriq és Boross Martin színházi társulata, a STEREO AKT gyártásában készül, producerei Osváth Gábor és Mayer Dániel, a koprodukciós valamint kamera- és lámpa partner pedig a Kraft Rental (társproducerek: Grüll Péter, Juhász András, Mártonffy Zoltán). A film látványtervezője Fekete Anna, jelmeztervezője Mák Petra, zeneszerzője Bartha Márk.

Boross Martin Junior Prima-díjas rendező, 2013 óta a STEREO AKT színházi társulat vezetője. Eddig 20 színházi előadása készült, ami 11 ország 36 városában került bemutatásra. 2017 óta foglalkozik filmezéssel is. Eddig a Remake_Bodony (2017) c. dokumentumfilm, valamint a Kelet-európai randevú (2020) és a Promenád (2021) című rövidfilmek fűződnek a nevéhez.

Forrás: Stereo Akt