A tölgyfák az európai kultúrában már több ezer éve jelentős szerepet játszanak, az istenek fájaként tisztelte és tiszteli több nép is, méltóságteljes megjelenése, barázdált kérge, jellegzetes levele és lombkoronája miatt hazánkban is különleges helyet tölt be a természetszeretők szívében. A túrázók talán nem is tudják, hogy a tölgyek mennyi állatnak biztosítanak élőhelyet. Törzse és ágai otthont nyújt mókusoknak, madaraknak és bogaraknak, gyökereinél egerek és gombák húzzák meg magukat. Termése élelmet biztosít, a körülötte lévő avar fekvőhelyet ad az arra járó vaddisznóknak, sünöknek és rókáknak. A fa számos állatnak a túlélést jelenti, lombja védelmet nyújt a zord időjárás és a ragadozók elől. A tölgy óv és ad, így válik az erdő központi alakjává.

Laurent Charbonnier és Michel Seydoux A tölgy - Az erdő szíve című filmje több évszakon át követi a magányos óriás életét, és emlékeztet minket a természet csodáira. A filmen keresztül betekintést nyerünk egy tölgyfa mindennapjaiba, hihetetlen felvételeken testközelből ismerjük meg azt a színes élővilágot, amit a turistaútról nem látunk. 

Az Erdőmentők közérdekű célokat megvalósító, közhasznú alapítvány, melynek elsődleges feladata az Erdők és a Vadvilág védelme és sérüléseinek helyreállítása. Küldetésük, hogy segítsenek a Természetnek begyógyítani a civilizáció ejtette fájdalmas sebeket. A Mozinet felajánlásából, minden megvett mozijegy után 100 forintot adományoznak az Alapítványnak.

Az erdőmerülés vagy erdőfürdőzés (japán néven shinrin-yoku), a természet hangulatának, atmoszférájának a befogadását, önmagunkban való felébresztését jelenti, egy tudatos, csendes elmerülés a természetben. Tehát nemcsak egy kellemes séta, hanem a természet adta élmények tudatosan megélése, amelyben különböző relaxációs és közérzetjavító gyakorlatok segítenek. Lényege, hogy érzékeljük és befogadjuk a természet adta élményeket. Mindennek számos pozitív hatása van, csökkenti például a mentális fáradtságot, erősíti az immunrendszert, fokozza az energiaszintet, enyhíti az idegességet, csökkenti a stresszt.

A tölgy – Az erdő szíve október 29-én, szombaton premier előtt látható a Puskinban 13.30-kor, a vetítést gyerekprogram is kíséri. A vetítés előtt Szilágyi Zsolt Baltazár tart rövid bevezetőt az erdőkről, hiszen egy öreg tölgy sokkal több, mint egy nagy fa. Egész életközösség otthona, állatok százai-ezrei függhetnek létezésétől. Hogyan lesz egy ujjpercnyi magból toronymagas matuzsálem? Milyen küzdelmeket kell megvívnia élete során és miféle lényeknek nyújthat otthont? A film vetítése után, 15 órától a gyerekek játékos, interaktív formában dolgozhatják fel élményeiket a Parallel Alkotócsoporttal. A Puskinos előadásra váltott jegyekkel már ugyancsak részt lehet venni a Erdőmerüléses nyereményjátékon

Forrás: Mozinet