November 10. és 14. között Budapesten, Kecskeméten, Pécsett, Debrecenben, Szombathelyen és Szegeden rendezték meg a Verzió - Nemzetközi Emberi Jogi Filmfesztivál hagyományos vetítéseit. 35 országból 64 filmet vetítettek, a legtöbb most volt látható először Magyarországon. A mozitermekbe visszatért a Verzió törzsközönsége, több teltházas vetítéssel zárult a fesztivál. Több mint 40 külföldi vendég érkezett a fesztiválra, akikkel a vetítések után izgalmas beszélgetések zajlottak, ezeket a fesztivál honlapján lehet visszanézni. Szombaton a díjátadó ceremónia keretében három fődíjat és három különdíjat adtak át a zsűrik és a szervezők. 

A Legjobb emberi jogi dokumentumfilmet a Verzió felhívására jelentkezett, verseny alapon kiválasztott öt nemzetközi hallgatóból álló Diákzsűri, Horányi Péter, Nurizzaman Khan, Sebők Marcell, Szabó Sára és Szikszay Benjámin vitatta meg és értékelte. A fesztivál Nemzetközi versenyprogramjának filmjeit megnézve és értékelve a Diákzsűri az Arica című alkotásnak adta a díjat. A film a chilei Aricában játszódik, ahova egy svéd vállalat éveken keresztül szállított veszélyes hulladékot - most azonban egy mérföldkőnek számító perben kell szembenéznie a következményekkel. A zsűri egy különdíjat is átadott a nemzetközi versenyben a Fivérek című film alkotóinak.

Arica

A Diák- és elsőfilmes versenyt egy nemzetközi zsűri értékelte, melynek tagjai Hajnal Molnár-Szakács a Sundance Intézet támogatásokért felelős igazgatója, Julie Nederkoorn a Movies that Matter holland filmfesztivál koordinátora és Schwechtje Mihály filmrendező. A zsűri legfőbb szempontjai a szakmai kiválóság és a választott téma kreatív megközelítése volt. A nyertes film Anna Artemyeva filmje az Ugorj be hozzánk, mama című alkotás lett. A zsűri döntését azzal indokolta, hogy a film egy kortárs témát dolgoz fel, amely képes intimitást ábrázolni a mostani világunkban, ahol a technológia lehetőségei ellenére egyre magányosabbnak érezzük magunkat.

A fesztivál történetében idén először a Budapesti Önkormányzat támogatásával adták át a szervezők a zsűri által legjobbnak ítélt magyar film díját. A zsűri tagjai Libor Anita a Főváros képviseletében, Viktoria Lescsenko a Docudays UA fesztiváligazgatója és Nebojša Slijepčević horvát rendező voltak. A legjobb magyar dokumentumfilmnek járó ezer eurós díjat a Tobi színei című filmnek ítélték. Bakony Alexa filmje Éváról és 16 éves gyermekéről szól, aki nemrég vállalta fel transzneműségét.

Dívák

A zsűri még két magyar filmet nevezett meg különdíjasként. Az egyik Chilton Flóra Még emlékszem című filmje, amelyben fiatalok beszélgetnek idős emberekkel, akiknek saját emlékeik vannak a holokausztról. A második különdíjat a Mesék a zárkából című film kapta. Visky Ábel alkotásában fogvatartottak írnak meséket a gyermekeikkel való kapcsolattartás megkönnyítéséért, amelyekből később filmeket készítenek.

A közönségdíjat Kőrösi Máté Dívák című alkotása nyerte, amely a fesztivál nyitófilmjeként igen nagy népszerűségnek örvendett. Az alkotó három húszéves budapesti lányt követ a kamerájával, akik egy családi problémákkal és egzisztenciális kételyekkel tűzdelt úton haladnak az érettségi és a felnőttlét felé.

A 18. VERZIÓ DÍJAZOTTJAI

Legjobb emberi jogi film: Arica (Svédország, Chile, Belgium, Norvégia, Egyesült Királyság r. Lars Edman, William Johansson Kalén)

Legjobb diákfilm: Ugorj be hozzánk, mama (Belgium, Magyarország, Portugália, Oroszország r. Anna Artemyeva)

Legjobb magyar film: Tobi színei (Magyarország, r. Bakony Alexa)

Közönségdíj: Dívák (Magyarország, r. Kőrösi Máté)

Nemzetközi verseny különdíj: Fivérek (Csehország, Olaszország r. Francesco Montagner)

Magyar verseny különdíjasok: Még emlékszem (Magyarország, r. Chilton Flóra) és Mesék a zárkából (Magyarország, r. Visky Ábel)

A Verzió a héten tovább folytatódik: az összes film és a fesztivál alatt felvett beszélgetések elérhetőek a Verzió online platformján. A magyar, diák- és elsőfilmes szekció filmjei ingyenesek, míg a többi filmet egyenként vagy tematikus bérletek formájában is ki lehet kölcsönözni. A külföldről nézhető filmek listája az online platformon elérhető. A filmeket november 21-én lehet utoljára kikölcsönözni.

Forrás: Verzio / Címlapkép: Tobi színei