Kis Hajni debütáló nagyjátékfilmjét, a Külön falkát több országban is bemutatják tavasszal: az amerikai premier a Santa Barbarai Nemzetközi Filmfesztiválon lesz, Bulgáriában a Sofiai Nemzetközi Filmfesztiválon vetítik, Franciaországban pedig a marseille-i Zenefesztivál versenyprogramjában szerepel.

Külön falkát a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be, ahol kitörő lelkesedéssel fogadta a közönség, itthon pedig a miskolci CineFesten láthattuk először, ahol elnyerte a közönségdíjat. Bemutatása óta töretlen a fesztiválkörútja: vetítették többek közt a Cinekid Festival Amsterdamon, a prágai v4 Filmszemlén, a tallini Black Nights Filmfesztiválon, a lengyelországi Lublin Filmfesztiválon, az isztambuli Boszporusz Filmfesztiválon Dietz Gusztávot választották a legjobb színésznek, a Kairói Nemzetközi Filmfesztiválon pedig elnyerte a zsűri különdíját, a legjobb művészeti teljesítményért járó Fathy Farag-díjat.

Külön falka történetében a tizenkét éves Niki (Horváth Zorka) nagyszüleivel él, akik nem tudják kordában tartani a vadóc, az iskolában nehezen beilleszkedő gyereket. Amikor Niki megtudja, hogy édesapját, Tibort kiengedték a börtönből, minden tiltás ellenére felkeresi a férfit. Tibor (Dietz Gusztáv) kidobóként dolgozik a budapesti éjszakában. Magának való alkat, erőszakos természete miatt állandó harcban áll a környezetével. Sötét múltja és egy családi titok miatt kerüli a lányával való találkozást, de Nikit nehezebb lerázni, mint gondolta. A két kívülálló lassan közeledni kezd egymáshoz, de minden az ellen szól, hogy a család egyesülhessen.

 

Külön falka író-rendezője Kis Hajni, társírója Szántó Fanni, a film operatőre Nyoszoli Ákos, a látványtervező Nyitrai Anna, vágó Gorácz Vanda, a zenét Borsos Oleg zeneszerző készítette. A filmet a Proton Cinema a szlovák MPhilms-szel és a Visionteam L.O-val koprodukcióban, a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában gyártotta, producere Berkes Júlia és Zachar Balázs, koproducere Prikler Mátyás és Zora Jaurová, executive producere Petrányi Viktória. A film a Mozinet forgalmazásában került a hazai mozikba, a mai napig 9415 nézővel vetítették. A filmről írt kritikánk itt olvasható, a főszereplőkkel pedig mi is interjúztunk