Az idei filmhét díszvendége a számos román és nemzetközi filmből ismert Vlad Ivanov. A színész, aki Cristian Mungiu 4 hónap, 3 hét, 2 nap című Arany Pálma-díjas filmjével egy csapásra sztárrá vált, és akit legutóbb Kenyeres Bálint Tegnap és Nemes Jeles László Napszállta című filmjének főszerepében is viszontláthattunk, a november 15-i nyitónapon lesz a filmhét vendége. A program közönségtalálkozóval indul az Uránia kávézójában – a 18 órára meghirdetett beszélgetés moderátora Gyenge Zsolt filmkritikus.

Ezt követően, 19 órától az Egy lépéssel az angyalok mögött című filmet vetítik a díszteremben, amelyben Ivanov egy megvesztegethetetlen, de erőszakos lelkész tanárt alakít. Daniel Sandu rendező első egészestés alkotása, amely egy ortodox szeminárium zárt közösségének világába viszi el a nézőt, tizenöt jelölésből nyolcat váltott díjra a román film Oscarjának számító Gopo-díj idei gáláján, valamint elnyerte a TIFF Erdélyi Nemzetközi Filmfesztivál közönségdíját is.

Daniel Sandu: Egy lépéssel az angyalok mögött

Vlad Ivanov egy másik főszerepben is látható lesz a filmhét programjában: a pénteken 19:30-kor kezdődő Kupakokban egy gátlástalan vállalkozót formál meg, akit egy szívinfarktus és a kilátásba helyezett szívátültetés rémképe késztet arra, hogy változtasson az életén. Ivanov filmbeli partnerei Adrian Titieni és Diana Cavallioti, az elmúlt évek Román Filmheteinek vendégei.

Az idei Román Filmhét műfajilag és tematikailag is vegyes programjának különlegessége, hogy ezúttal nagyobb terepet kapnak a női alkotók. Adina Pintilie Arany Medve-díjas, kritikusokat megosztó Ne érints meg! című filmje tabuk nélkül beszél a szexualitásról, és alapjaiban kérdőjelezi meg az intimitásról alkotott elképzeléseinket. Pintilie mellett két másik fiatal alkotó egy-egy rendezését is bemutatják.

Ivana Mladenovic első nagyjátékfilmje, a nagyrészt amatőr szereplőkkel forgatott A Ferentari negyedi katonák Bukarest legszegényebb negyedében játszódik, és két periférián élő ember kapcsolatát mutatja be. Ana Lungu (A cet gyomrában, Egy jókislány önéletrajza) ironikus hangvételű filmje, az Egy herceg és egy fél a bukaresti művészvilágban játszódik, és egy baráti társaság kapcsolati dinamikáját tárja fel. 

Ivana Mladenovic: Ferentari negyedi katonák

Két dokumentumfilm szerepel az idei programban: az ismert újhullámos rendező, Corneliu Porumboiu (a Rendészet, nyelvészet, A kincs alkotója) Mindörökké futball című dokumentumfilmje egy különc futballrajongó portréja, és szokásos módon elmélkedésre hangolja a nézőt. A Brassó, 1987 – két évvel elsietve című dokumentumfilmmel (rendezte Liviu Tofan) az alkotók az első romániai tömegmegmozdulásnak állítanak emléket, amely 31 éve, november 15-én tört ki a kommunista rezsim ellen. Valós esemény, a „Giulești” szülészotthonban történt tragikus kimenetelű tűzvész ihlette Cătălin Saizescu Rövidzárlat című játékfilmjét is.

A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.

 

Vetítési program:

november 15., csütörtök 19:00 – NYITÓ VETÍTÉS
Egy lépéssel az angyalok mögött / Un pas în urma serafimilor
rendező: Daniel Sandu, 150’, RO, 2017
szereplők: Vlad Ivanov, Ștefan Iancu, Ali Amir, Cristian Bota, Toto Dumitrescu

november 16., péntek 18:00
Mindörökké futball / Fotbal infinit
rendező: Corneliu Porumboiu, 70’, RO, 2018
szereplők: Laurențiu Ginghină, Corneliu Porumboiu

november 16., péntek 19:30
Kupakok / Capace
rendező: Sorin Marin, 80’, RO, 2017
szereplők: Vlad Ivanov, Adrian Titieni, Adrian Păduraru, Diana Cavallioti

november 16., péntek 21:00
A Ferentari negyedi katonák / Soldații. Poveste din Ferentari
rendező: Ivana Mladenovic, 119’, RO/RS/BE, 2017
szereplők: Adrian Şchiop, Vasile Pavel-Digudai

november 17., szombat 15:00
Egy herceg és egy fél / Un prinț și jumătate
rendező: Ana Lungu, 105’, RO, 2018
szereplők: Iris Spiridon, Marius Manole, Téglás István, Mátray László

november 18., vasárnap 15:00
Rövidzárlat / Scurtcircuit
rendező: Cătălin Saizescu, 109’, RO, 2017
szereplők: Maruca Băiașu, Magda Catone, Andrei Ciopec, Maia Morgenstern,

november 19., hétfő 18:30
1987, Brassó – két évvel elsietve / Brașov 1987 – doi ani prea devreme
rendező: Liviu Tofan, 90’, 2017
szereplők: Adrian Şchiop, Vasile Pavel-Digudai

november 19., hétfő 20:15
Ne érints meg! / Nu mă atinge-mă
rendező: Adina Pintilie,125’, RO/DE/CZ/BG/FR, 2018
szereplők: Laura Benson, Tómas Lemarquis, Dirk Lange, Hermann Mueller
Magyarországon forgalmazza a Vertigo Media.

Forrás: Uránia Filmszínház / Borítókép: Vlad Ivanov a Napszállta című filmben (a kép csak illusztráció)