Pál utcai fiúk és lányok az állatkertben

A ZooKids forgatása lényegében már lezajlott – tudtuk meg a producertől –, a felvételek java szeptember 28. és október 28. között elkészült a Fővárosi Állat- és Növénykert területén. November 10-én lesz egy plusz forgatási nap, amikor egy postai jelenetet rögzítenek majd.

Magyarországon körülbelül húsz éve, a Szeleburdi család óta alig készült családi-ifjúsági film, ennek pótlására tesznek kísérletet Trömböczky Péter rendezésével az alkotók. „A történet szerint egy gyerekekből álló csapat (a ZooKids) felderít egy, az állatkert ellen irányuló fekete propaganda hadjárat mögött húzódó gazdasági összeesküvést, melynek az a célja, hogy a budapesti állatkert helyére a kedvező adottságok miatt külföldi befektetők egy Casino-Hotel komplexumot építsenek – olvasható a sajtóanyagban. Az ő beépített emberük az állatkert aligazgatója Henrik (Rékasi Károly), aki a háttérből irányítja a szálakat. Céljukat úgy akarják elérni, hogy az állatkert hitelét lerontják, így azt a veszteséges működés miatt el kell majd adni. Ezután meg tudják majd venni az értékes területet.

Medve és mackó együtt

Egy másik gyerekcsapat (Falka) aktívan részt vesz ebben az ügyletben az aligazgató megbízásából. Sakál (Parkánszky Soma - a film főszereplője) ennek a kamasz csapatnak a vezére, és amolyan >Pál Utcai Fiús< csetepatéba keverednek a ZooKids-zel. Az állatkertben dolgozók és néhány szülő a ZooKids segítségére siet, és így izgalmas történések közepette meghiúsítják a >gonoszok< tervét. A humor sem hiányzik, a kerti dolgozók nyomozó csapatának tagjai az életből ellesett >Keménykalap és krumpliorr< módon reagálnak az eseményekre, így adva családias hangulatot a filmnek.”

Megszólítani a legszélesebb közönséget

Az alkotók abban bíznak, hogy filmjükkel sikerül moziba csábítani a kisgyermekektől a kamaszokon és a felnőttek át a nyugdíjas korú közönséget is. Az állatok, a humoros krimi, a „szingli” és kamasz szerelmi szálak is mind azt igyekeznek biztosítani, hogy egy szórakoztató egészestés játékfilm kerüljön a közönség elé.

Két összetevő a sikerhez: gyerekek és állatok...
Ahol nem tilos az állatok etetése

A producer elmondása szerint a hiánypótláson kívül az is motiválta a részben film világán kívülről érkező alkotókat – Dora György és Trömböczky Péter korábban színházban  dolgozott -, hogy többüknek van kisgyermeke, így érzik a hazai szórakoztató gyerek- és ifjúsági filmek hiányát. Adottságaival egy ilyen alkotás megvalósításához nyújt kiváló terepet a Állatkert, amire a filmet forgatókönyvíróként is jegyző rendező döbbent rá. Az írásban közreműködik még Farkas Éva Katalin, a film operatőre Végh „Vozo” Zoltán, ő fényképezte a hamarosan mozikba kerülő Hatvani Balázs rendezést, a Sorsvonalak című független hazai sci-fit.

A filmbéli gyermekfigurákat részben „profi” gyerekszínészek alakítják, „közöttük találjuk a főszereplőn kívül az ismert színész Bán János fiát, Bán Bálint Menyhértet, illetve Xantus Barbara és Szurdi Miklós lányát Pannát is, aki első filmszerepeként Brekit alakítja. Ismert gyermek szinkronhanggal is találkozhatnak majd a film megtekintése során a nézők, ugyanis Kántor Kitty is szerepet kapott, (ő alakítja Bagirát, Sakál szerelmét), aki fiatal kora ellenére már nagyon sok filmben kölcsönözte hangját több külföldi film szereplőjének.” Összesen 23 gyerek kapott szerepet a ZooKids-ben.

A felnőtteket Koltai Róbert állatkert-igazgatóként, Rékasi Károly annak helyetteseként  játssza. Hollósi Frigyes büfés, Molnár Piroska, Pogány Judit, Besenczy Árpád gondozó a filmben, valamint a Barátok közt Imije, Kinizsi Ottó az állatkertben PR-filmet forgató reklámszakembert alakít.

A Barátok közt Imije filmet forgat a filmben
Kinizsi Ottó, Bálizs Anett, Danyi Krisztián

A ZooKids költségvetése 100-120 millió forint, amelyet Dora elmondása szerint szponzori támogatásokból és a filmtörvény biztosította 20%-os adóvisszatérítés igénybevételével és az egyik kereskedelmi televízió, az RTL Klub segítségével hoztak össze.

A most leforgott film a novemberi és téli utómunkálatokat követően előreláthatóan nem a következő Filmszemlén, hanem 2008 tavaszán kerülhet moziba.