Filmhu: Lassan hagyománnyá válik Budapesten az őszi Zsidó Filmfesztivál, az idei immár a negyedik a sorban. Milyen szempontok alapján válogattatok, felmerült-e valamilyen új, más megközelítés az előző évekhez képest?  

Fritz Zsuzsanna: Igazából nem, ugyanaz a szempontunk most már negyedik éve, mert bevált és hiszünk benne. Egyrészt olyan filmeket válogatunk, amiket itthon, a magyar közönség nagyrészt nem láthatott, másrészt változatos nemzetiségű és műfajú filmeket szeretnénk bemutatni. Fontos szempont az is, hogy a mi filmjeink valamilyen módon érdekesen közelítsék meg a zsidóságot. Nem folklorisztikus, a zsidó hagyományokat bemutató esztrád filmeket keresünk, hanem izgalmas, friss, gondolatébresztő alkotásokat. Sokszor megkeresnek minket is filmajánlatokkal, de mis is figyeljük más fesztiválok programjait, és hogy az elmúlt egy-két évben milyen izgalmas filmek jenetek meg. Amik érdekesnek tűnnek, beleillenek a profilunkba, azokat megnézzük, nagyjából 25-30 film közül válogatjuk ki a fesztivál filmjeit.

Filmhu: A programot elnézve, jól látszik, hogy milyen sok országból érkeznek filmek, a legkevesebb talán éppen Izraelből jön.  

F.Zs.: Minden évben van néhány, de többnyire koprodukciók, szinte nem is vetítünk kizárólag izraeli filmeket. Nem ez a fő szempontunk, és nem is szeretnénk az izraeli filmfesztivállal versenyezni. A mi számunkra a legfontosabb a zsidó identitás erősítése, ezért például igyekszünk minél kevesebb kifejezetten holokauszt filmet beválogatni. A zsidó lét pozitív oldalát is be akarjuk mutatni.

Filmhu: Nagy előrelépés volt a fesztivál történetében tavaly, hogy a Művész mozit választottátok fő helyszínnek, zsúfolásig meg is telt. Most milyen eredményeket vártok?

F.Zs.: Még mindig kis fesztiválnak számítunk, de évről-évre növünk egy kicsit, fejlődünk, változunk. Azt láttuk, hogy tényleg meg tudjuk tölteni a Művész mozit. Mindig nagyszerű hangulat alakul ki a vetítések után, régi ismerősök futnak össze, az érdeklődés is nagyon nagy, az emberek már várják a fesztivált.

Filmhu: Egy fesztivált nemcsak a filmek tesznek „fesztivállá”, hanem a kísérőprogramok is. Beszélgetések, találkozások, vendégek. Idén mire számíthatunk?

F.Zs.: Nagyot léptünk előre az úgynevezett szatellit programokban, a fesztivált kísérő kulturális programokban az idén. Továbbra is tartunk sétákat ahol a Hosszúlépéssel végigjárhatjuk a híres budapesti filmforgatások helyszíneit, és a rejtett zsinagógákat, az alig ismert zsidó imaházakat is. Három nap alatt négy izgalmas, közéleti-kulturális beszélgetést rendezünk a Művész mozi Underground kávézójában.

Zsidó sorsok filmen címmel Heller Ágnes, Nemes Jeles László, Réz András és Surányi Vera fog Rangos Katalinnal beszélgetni, a Zsidó kaják, kajás zsidók programon Dés Mihály és Segal Viktor avat be minket a szendvicskészítés (és kóstolgatás) rejtelmeibe. Cenzúrázva címmel Hodosán Róza és Radnóti Sándor beszélget majd Szegvári Katalinnal és a közönséggel természetesen. A Könyvből film című programunk apropója, hogy Szántó T. Gábor Hazatérés című novellájából Török Ferenc készít filmet, és hamarosan a mozikba kerül Gárdos Péter Hajnali láz című filmje, ami a rendező saját regényéből született. A beszélgetés moderátora Borgula András lesz. Fejlődünk tehát mi is, mindig egy kicsit többek és másmilyenek vagyunk, még az is megtörténhet egyszer, hogy kinőjük a Művész mozit, vagy esetleg hosszabb lesz majd a fesztivál. Most még nem tartunk ott.

Filmhu: A legnehezebb kérdés következik: melyik filmeket ajánlanád feltétlen megnézésre a programból?

Mindegyik filmet ajánlom természetesen, ha választani kell nagyon jónak ígérkezik a Felix és Meira.  Szórakoztató A szendvicses - Deli Man és aki nem látta tavaly, javaslom nézze meg A zsidó bíboros című filmet. S még sorolhatnám…

Filmhu: Személy szerint mit vársz a fesztiváltól?

F.Zs.: Igazi, jó fesztiválhangulatot várok, és nagyon örülnék, ha jó visszajelzések érkeznének a filmekre. Azt szeretném, ha a vetítéseket izgalmas, jó beszélgetések követnék, hiszen a film műfaja pont alkalmas arra, hogy nagyokat lehessen vitatkozni róluk. Szeretném, ha rég nem látott barátok ülnének le beszélgetni, vitázni, kávézni, borozni, és ne csak a filmekről essen szó: hanem a zsidóságról is. A zsidó identitás összes izgalmas kérdéséről.

 

IV. Budapesti Zsidó Filmfesztivál: 2015. november 19.- 22.

A teljes program a www.zsifi.org weboldalon elérhető, jegyek a Művész moziban és a mozi weboldalán vásárolhatók.