A fesztivált a Hajnali ígéret című életrajzi film nyitja, amely a 20. századi francia irodalom egyik legismertebb alakjáról, a litván zsidó családba született Romain Gary-ról szól. Az alkotás nagy hangsúlyt fektet Romain és az anyja közti szoros kapcsolat bemutatására. A címszereplőt Pierre Niney, az anyját pedig Charlotte Gainsbourg alakítja.

A válogatás több filmje női életpályákra, sorsokra fókuszál: különleges filmélményt ígér az RBG című amerikai dokumentumfilm, amely Ruth Bader Ginsburg, az amerikai legfelsőbb bíróság sokáig egyetlen női tagjának életét mutatja be. „RBG” több évtizede a női egyenjogúság aktív és ismert szószólója, számos alkalommal fellépett a nemi alapú diszkrimináció ellen.


A fesztivál felhozatalában a közelmúlt több elismert hazai alkotása is szerepel: többek között az Oscarra nevezett Akik maradtak, a Casablanca rendezőjéről, Kertész Mihályról szóló CURTIZ, illetve A pásztor című 2. világháborús dráma, amely októberben a Los Angeles Film Awards-on a legjobb független filmnek járó díjat kapta meg.

A budapesti helyszínek mellett az érdeklődők Győrben is megtekinthetik fesztivál több filmjét. A  8. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál filmjeire és kísérőprogramjaira a jegyek november 14-től megvásárolhatók a rendezvény hivatalos honlapján, illetve a Művész és a Puskin mozik weboldalán.

címlapkép: Charlotte Gainsbourg a Hajnali igéretben