Idén 34. alkalommal adják át az Európai Filmdíjakat december 11-én Berlinben. Tavaly a járvány miatt online kellett megtartani a ceremóniát, idén viszont élőben rendezik meg a díjátadót. Korábban írtuk, hogy a legjobb európai film shortlistjére három magyar alkotás került (Természetes fény, Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, Rengeteg – Mindenhol látlak), ezek közül sajnos egyet sem választottak az öt jelölt közé.

A legjobb európai film kategóriában versenyzik a francia Julia Ducournau Titán című Arany Pálma-díjas alkotása (kritikánk itt), az olasz Paolo Sorrentino The Hand of God című műve, Florian Zeller angol-francia koprodukcióban készült Az apa című filmje Anthony Hopkins felejthetetlen alakításával, Juho Kuosmanen finn-orosz-észt-német Compartment No. 6 című mozija (kritikánk itt), valamint Jasmila Žbanić Quo Vadis, Aida? című bosznia-hercegovinai-osztrák-román-francia-holland-német-lengyel-norvég-török alkotása.

Három film kapott 4-4-4 jelölést összesen. A Titánt nemcsak a legjobb európai filmnek jelölték, Julia Ducournau-t a legjobb rendező, Agathe Rousselle-t és Vincent Lindont pedig a legjobb színésznő és színész kategóriákban versenyeznek. Florian Zeller angol-francia koprodukcióban készült Az apa című filmje nemcsak a legjobb film, hanem a legjobb rendező, a legjobb színész (Anthony Hopkins) és a legjobb forgatókönyvíró (Florian Zeller, Christopher Hampton) díját is hazaviheti. Az óriási nemzetközi együttműködésben létrejött Quo Vadis, Aida? nemcsak a legjobb film díját viheti haza, Jasmila Žbanić lehet a legjobb rendező és forgatókönyvíró, Jasna Đuričić pedig a legjobb színésznő.

A legjobb európai rendező díjáért verseng még Radu Jude (Bad Luck Banging or Loony Porn) és Paolo Sorrentino (The Hand of God).

 

A rövidfilmek közt van magyar érintettségű alkotás: Olga Lucovnicova rendezésében készült a belga-portugál-magyar-moldovai koprodukcióban My Uncle Tudor, mely elnyerte az idei Arany Medvét is, itthon a Friss Hús filmfesztiválon láthattuk. A kisfilmben a rendező költői útja gyermekkori élményein keresztül elevenednek megy, amely során találkozik csodás családjával és konfrontálja nagybátyját, aki traumájáért felelős.

Az Európai Filmdíjak összes jelöltje, köztük a legjobb európai animációs nagyjátékfilm, dokumentumfilm, vígjáték, színész és színésznő, forgatókönyvíró és a Fipresci-jelöltek az esemény oldalán találhatók.

Forrás: EFA