A fiatal szír menekült, Aryan (Jéger Zsombor) apjával együtt próbál átjutni a magyar határon, amikor egy rendőrnyomozó (Cserhalmi György) rálő. A golyó okozta sérülés megmagyarázhatatlan hatással van a fiúra: ismeretlen erő ébred benne és többé már nem köti földhöz a gravitáció, így a magasba reppenve elmenekül az üldözői elől. A határ menti menekülttáborban köt ki, ahol Stern doktor (Merab Ninidze), a hitétől és korábbi praxisától is megfosztott orvos látja el, aki titokban embercsempészettel is foglalkozik.

Merab Ninidze és Jéger Zsombor / Forrás: Intercom

Miután a cinikus Stern tanúja lesz a fiú különleges képességének, megszökteti a táborból és egy fővárosi kórházban dolgozó barátnője, Vera (Balsai Móni) segítségével elbújtatja Budapesten.A doktor megígéri Aryannak, hogy segít megkeresni az apját, amennyiben anyagi haszonszerzésre használhatja a repülő ember csodás adottságát. Aryan belemegy, a furcsa pár pedig nekilát megkopasztani azokat, akiknek már csak az égi erőkben van az utolsó reményük. Mindeközben a fiatal szökevényt a határon meglövő rendőr hajtóvadászatot indít a fiú ellen.

Jupiter holdja: Nem olyan távoli jövőnk

Mundruczó Kornél minden eddiginél látványosabb és leginkább közönség-barát filmje egy csodával kiszínezett, szürrealista korrajz Európáról, és a válságról, ami meghatározza a mindennapjainkat. Egy keserű és ellenséges, ‘fiktív’ Magyarország felé sodorja az áramlat a szír menekültet, aki angyalként száll Budapest fölé, hogy felébressze a hitet a hitetlenné vált magyarokban és európai emberekben.

Az eredetileg Felesleges ember munkacímű film előkészületei már jóval a menekültválság kitörése előtt kezdődtek, ám ahogy Mundruczó Kornél fogalmazott egy interjúban: ,,A történelem beért minket”. A forgatás (amelyre mi is kilátogattunk) nagyrészt a menekültválsággal kapcsolatos híradásokból ismert helyszíneken, a Keleti pályaudvaron és a Blaha Lujza tér környékén zajlott. Aryan szerepét Jéger Zsombor játssza, Stern doktorként pedig Merab Ninidzét láthatjuk, akit Bálint András szinkronizált. A film jelentős nemzetközi figyelemben részesült, a Cannes-i és a Karlovy Vary-i filmfesztivál is beválogatta idei versenyprogramjába.

Jupiter Holdja, 123 perc / 2017

Helyszín / Időpont: Várkert Bazár (1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2-6) / 2018.08.28. 20:00  

Rendező: Mundruczó Kornél. Forgatókönyvíró: Mundruczó Kornél és Wéber Kata. Operatőr: Rév Marcell. Vágó: Jancsó Dávid. Producer: Michel Merkt, Petrányi Viktória, Michael Weber. Zene: Jed Kurzel
Szereplők: Jéger Zsombor, Merab Ninidze, Cserhalmi György, Balsai Móni, Szabó Kimmel Tamás, Haumann Péter, Nagy Zsolt. Forgalmazó: Intercom.

Borítókép forrása: Intercom