Flux Gourmet címmel készül Peter Strickland új filmje, mely egy kulináris és étkezési előadásokkal foglalkozó intézetben játszódik, ahol egy kollektíva hatalmi harcok, művészi vendetták és emésztőrendszeri rendellenességek közt találja magát.

A film főszereplője Asa Butterfield (Sex Education) és a Trónok harcával ismertté vált Gwendoline Christie lesz, mellettük pedig feltűnik Ariane Labed (Alps), Fatma Mohamed (Berberian Sound Studio), Makis Papadimitriou (Chevalier), Leo Bill és Richard Bremmer is.

Strickland szerint a film ötlete abból a személyes frusztrációjából jött, hogy az étkezési zavarokat és az ételallergiát általában komikus módon ábrázolják a filmek. Éppen ezért akart valami olyat írni, ami a gyomorral kapcsolatos zavarokkal foglalkozik, miközben a szereplők méltóságát is meg akarta tartani amellett, hogy ezek nagyon személyes problémák, amik sokszor nagyon kínos tüneteket produkálnak.

Korábban kérdeztük a rendezőt a filmről, akkor ezt árulta el róla: „Az ételek sötétebbik oldalát akarom feltérképezni, és közben szemügyre veszem a privát szférához tartozó, kínos bél- és gyomorbántalmakat. Mindezt méltósággal fogom tenni. (Vagy legalábbis azt remélem.) Más rétegei is lesznek a filmnek: a hálószobában, a konyhában és az irodában folyó hatalmi játszmák.” Hozzátette, hogy “nincs olyan zsáner, amihez ez a film kötődne. Talán ez az első olyan általam írt film, ami nem kapcsolódik sok minden máshoz a filmművészetben. Azért lesznek olyan snittek és jelenetek, amelyeket más filmek inspiráltak, de most nincs kiindulási pontként használt műfaj. Sokkal inkább a való életből fakad, azzal együtt, hogy ez egy nagyon valószerűtlen film.” A rendező a Flux Gourmet-ra való felkészülés közben a performansz művészetben, a pantomimben, a musique concrète-ben és régi szakácskönyvekben mélyedt el.

Peter Strickland (Fotó: Pozsonyi Janka)

A film producere Serena Armitage (Red Breast Production) és Pietro Greppi (Lunapark Pictures), támogatója továbbá az IFC Films, a Bankside Films és a Head Gear Films/Metrol Technology. Strickland korábban már dolgozott az IFC Films-zel a Berberian Sound Studio és a The Duke of Burgundy című filmjén. Legutóbbi alkotását, a 2018-as In Fabric című horrort az A24 forgalmazta.

Az IFC Films elnöke, Arianna Bocco szerint Peter Strickland filmjei összetéveszthetetlenek vizualitásukban és ragyogó narratívájukban, a rendező pedig következetesen szembesíti a nézőket kihívásokkal és jutalmakkal felváltva.

Az NFI Filmszakmai Döntőbizottsága 39 millió forint gyártási támogatást ítélt oda a Flux Gourmet-nek, de végül a filmben minimális lett a magyar részvétel. Strickland elárulta nekünk, hogy Angliában forgatták és az egyedüli magyar kötődése a film vágója, Fekete Mátyás (Varga Katalin balladája, The Duke of Burgundy, Budapest Noir).

A Flux Gourmet a tervek szerint 2022-ben mutatják be a tengerentúlon, hazai bemutatóról egyelőre nem tudni.

Forrás: Variety