Május 27-én az Innovációs és Technológiai Minisztérium törvénymódosító javaslatot nyújtott be az országgyűlésnek, amely az egyetem vezetésének modellváltásáról szólt. A törvényjavaslatban kifejtették, hogy az iskola vezetését az állam által kinevezett kuratórium venné át, melynek tagjait az innovációs és technológiáért felelős miniszter nevezi ki. Erről szóló hírünk itt olvasható

Az egyetem hivatalos közleményben reagált a törvénymódosító javaslatra, valamint az őket ért vádra, mely szerint az intézményben ideológiai képzés zajlik. Kifogásolták a modellváltás lebonyolítására adott határidőt, valamint azt, hogy a javaslat sérti az egyetem autonómiáját, a vezetőinek és diákjainak beleszólását az iskola működésébe. A hír itt olvasható

Az egyetem vezetősége tíz pontban reagált a törvénymódosító javaslatra, felszólaltak korábbi diákok is, a hallgatói önkormányzat pedig június 21-ére tüntetést szervezett

Június 25-én Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője találkozott az egyetem hallgatói önkormányzatának képviselőivel, az általuk kérvényezett öt pontot nem fogadta el. A hír a Papageno oldalán olvasható. A beszélgetés után Palkovics László az ATV-nek nyilatkozott, a riport itt látható:

A törvényjavaslat ellen több mint 70 művész nyílt levélben tiltakozott.

Július 3-án az országgyűlés elfogadta az egyetem fenntartóváltását, a hír itt olvasható.

Július 31-én az Innovációs és Technológiai Minisztérium bejelentette a szeptember elsejével működési modellt váltó Színház- és Filmművészeti Egyetem fenntartó alapítványának kuratóriumi tagságát. A kuratórium elnökének Vidnyánszky Attilát választották, a kuratórium további tagjai Bacsa György, a Mol stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező és Világi Oszkár, a Slovnaft Igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója. A hír itt olvasható.

Vidnyánszky Attila / Fotó: Czeglédi Zsolt, MTI

Augusztus 2-án, a kuratórium felállítása után felmondott Gáspár Máté, az Elméleti Művészetközvetítői Intézet megbízott vezetője. Szeptember 1-től érvénybe lépve szintén felmondott Zsámbéki Gábor, Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színházigazgató és a Budapesti Katona József Színház alapító tagja is, adta hírül a 444.hu.

Zsámbéki Gábor / Fotó: Kallos Bea, MTI

Az egyetem hallgatói önkormányzata közleményben jelentette be, hogy nem fogadja el a felállított kuratóriumot, a közlemény itt olvasható.

Augusztus 18-án hivatalosan is bejegyezték a Színház- és Filmművészetért Alapítványt, amely a Színház- és Filmművészeti Egyetem tulajdonosi jogait gyakorolja. A felügyelőbizottság tagjai lettek: Nemcsák Károly, Szapáry György, Windisch László. Egyéb titulusaikról a 444.hu cikkében lehet olvasni.

Augusztus 31-én az egyetem majdnem teljes vezetősége és szenátusa lemondott a posztjáról. Upor László rektor, Novák Eszter rektorhelyettes és Németh Gábor rektori tanácsadó mellett Balázs Gábor, a Film és Média Intézet vezetője, és Bagossy László, a Színházművészeti Intézet vezetője is lemondott. Távozott a tanári karból Enyedi Ildikó (diákoknak címzett levele itt olvasható), Bodó Viktor és Ascher Tamás is.  

Augusztus 31-én este, az egyetem Vas utcai épülete előtt tartott tüntetés után a diákok elfoglalták az épületet - adta hírül az ATV.


A 444.hu videója az augusztus 31-ei tüntetésről

Vidnyánszky Attila a Magyar Nemzetnek adott interjújában beszélt arról, hogy nem örül a vezetőség távozásának. 

Szeptember 1. Az egyetem Vas utcai épületét elfoglaló diákok minden nap sajtótájékoztatót tartanak, amelyben elmondják a követeléseiket – adta hírül a 444.hu

Vidnyánszky Attila az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt a kuratórium ellen indított megmozdulásról. A videó az ATV oldalán látható.

Időközben több felsőoktatási intézmény és egyesület szolidaritást vállalt az egyetem autonómiájáért való megmozdulással. Több hazai színházi előadás végén szolidaritásukat fejezték ki a játszó színészek, volt olyan, ahol a tüntető diákok is felvonultak a színpadra. Nemzetközi színházak szolidaritása mellett külföldi oldalak, többek közt a NYTimes is hírt adott a megmozdulásról.

Az SZFE kuratóriuma közleményt adott ki, melyben elítéli a vezetőség felállását. A közlemény az Origo oldalán olvasható

Németh Gábor, Bagossy László és Németh Gábor / Forrás: SZFE HÖK

Szeptember 2-án Upor László és Bagossy László elfogadta Vidnyánszky Attila tárgyalási meghívását. A Innovációs és Technológiai Minisztérium cáfolja, hogy korábban nem volt hajlandó tárgyalni az egyetem vezetőivel. Részletek a Magyar Nemzet oldalán olvashatóak.

A beszélgetés után Upor László, Németh Gábor és Bagossy László sajtótájékoztatót tartottak, amelyben összefoglalták, miről volt szó a találkozón. Elmondták, hogy szeptember végéig viszik tovább az egyetem ügyeit, szeretnék elindítani az oktatást. A sajtótájékoztató a Mérce Facebook csatornáján nézhető meg

Szeptember 3-án Vidnyánszky Attila a Kossuth Rádióban azt nyilatkozta, hogy “Minden lényegi kérdésben egészen mást gondolunk”

A rádióbeszélgetés a Kossuth rádió Facebook oldalán hallgatható meg: 

Az SZFE Doktori tanácsa nyilatkozatot adott ki az iskola vezetőjéről, Karsai Györgyről tett kijelentésekről. A vádakra Vidnyánszky Attila nyílt levélben reagált, mely az Origo oldalán olvasható

Szeptember 4., péntek reggelre Máté Gábor is bejelentette távozását az egyetem tanári karából.

Időközben pécsi civilek, jogászok, és a MOME oktatói is kiálltak az SZFE mellett. Csatlakozott a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete (MADOKE), és a 24.hu híre szerint a Corvinus egyetem 800 diákja is.

A Magyar Rektori Konferencia és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) egyeztetést kezdeményezett a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) helyzetéről, a megbeszélés szeptember 8-án tartják - adta hírül a 444.hu.

Szeptember 4-én demonstrációt tartottak az egyetem Vas utcai épülete előtt, Vidnyánszky Attila a HírTV Magyarország élőben című műsorban reagált a megmozdulásra:


Szeptember 6-án több ezer ember formált élőláncot az SZFE Vas utcai épületétől a Parlamentig. Kézről kézre járt az egyetem chartája, amelyben azokat az alapelveket fektették le, amelyek mentén szeretnék, hogy az intézmény működjön a jövőben. A dokumentumot az SZFE Hallgatói önkormányzatának elnöke, Csernai Mihály helyezte el az Országház főbejáratanál lévő, oroszlánt ábrázoló szobor alá. Előzetesen ötezer főt tartottak elégségesnek ahhoz, hogy létrejöjjön az élőlánc. Ennél sokkal többen jöttek el a demonstrációra, több helyen dupla sorba rendeződtek a tiltakozók. A charta szövege teljes egészében itt olvasható.

A szeptember 6-i demonstráció (fotó: MTI/Mónus Márton)

Upor László nemrégiben lemondott rektorhelyettes bejelentette, hogy a diáksággal egyetértésben a tanévkezdést egy héttel elhalasztja, a beiratkozás határidejét szeptember 13-ig meghosszabbítja. Az egyetemet fenntartó Színház- és Filmművészetért Alapítvány az MTI-hez eljuttatott közleményben jelezte, hogy őket nem értesítették a tanávkezdés elhalasztásáról: "A döntéssel nem értünk egyet, és arra kérjük rektorhelyettes urat, hogy indokolja a döntését és tájékoztasson minket annak jogi megalapozottságáról." Emlékeztetnek arra, hogy az egyetemi oktatás megszervezése, lebonyolítása az SZFE vezetőinek feladata és felelőssége. A közlemény teljes szövege ide kattintva olvasható el.

Szeptember 9-én a Magyar Rektori Konferencia és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája egyeztetést rendezett az SZFE ügyében, ám a találkozón nem jelentek meg az egyetem intézményi vezetőségének képviselői és Vidnyánszky Attila sem. A kuratóriumot Rátóti Zoltán színművész és egy jogász képviselte, akikkel az MRK és a HÖOK vezetői tárgyaltak. Murai László HÖOK-elnök egyeztetést követő sajtótájékoztatója itt nézhető meg. 

Szeptember 10-én az egyetem diákjai és oktatói sajtótájékoztatón jelentették be, hogyha nem tárgyal velük érdemben a szerdai napon benyújtott követeléseikről a kormányzat, szeptember 21-től határozatlan időre sztrájkba lépnek. Az SZFE teljes közleményét ide kattintva lehet elolvasni. 

Szeptember 14-én Upor László, az SZFE lemondási idejét töltő rektorhelyettese megnyitotta a 2020-2021-es tanévet, hozzátéve, hogy az egyetem közösségének tiltakozása továbbra is folytatódik. Bejelentette, hogy „kísérleti tanköztársaságot” építenek, amelynek részét képzik a hagyományos oktatási modulok és a társadalmi helyzetre reagáló akciók is. Novák Eszter szintén leköszönő rektorhelyettes arra kérte a miniszterelnököt, hogy függessze fel a kuratóriumot és kezdjék elölről a modellváltásról szóló tárgyalásokat. A hallgatók által kiadott közleményt itt lehet olvasni. 

Szeptember 21-én az SZFE hallgatói közleményt adtak ki, miszerint szeptember 22-től több mint tíz fővárosi és vidéki felsőoktatási intézményben tartanak alulról szerveződő hallgatói fórumokat. Titkos Egyetem – Hallgatói Fórum az Autonómiáról címmel hirdetnek hallgatói beszélgetéseket szerte az országban. Az egyetemek listájáról itt olvasható hír

Ugyanezen a napon, sajtótájékoztatón jelentette be az egyetem vezetősége és polgársága, hogy az SZFE rektorhelyettese és kancellárja, valamint az SZFE dolgozóit képviselő sztrájkbizottság közti egyeztetés a sztrájkkövetelésekről szeptember 23-án fog megkezdődni. Erről a HVG.hu adott hírt, emellett az iskola vezetősége közleményben fejezte ki, hogy a "fenntartó kuratóriuma a napokban ismét egyoldalúan — s ezúttal bizonyíthatóan jogszabályba ütközően — átírta az egyetem Szervezeti és Működési Rendjét (SZMR). A módosítással a testület megteremtette a maga számára az akadémiai munkába történő közvetlen, fékek és ellensúlyok nélküli beavatkozás lehetőségét”. Az egyetem elmondása szerint bírósághoz fordul.

Az egyetem kuratóriuma saját közleményben reagált a vádakra, melyben azt írják, hogy az alapítvány kuratóriuma a kezdetektől fogva jogszerűen járt el. 

Szeptember 22-én, öt ország – Csehország, Lengyelország, Szlovénia, Németország és Ausztria – rektori konferenciája közös nyilatkozatban vállalt szolidaritást az SZFE hallgatóival és lemondott vezetőivel. A közleményben feszólítják a magyar kormányt, hogy állítsák vissza az intézmény autonómiáját. 

Szeptember 24-én, csütörtök délután figyelmeztető sztrájkot hirdettek meg az egyetem Vas utcai épületében.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Borítókép: SZFE HÖK