filmhu: Miért pont ezt a filmtervedet forgattad le?


Bagota Béla: A Tiszta kézzel című kisjátékfilmmel diplomáztam a Színház-és Filmművészeti Egyetem film- és tv rendező szakán. A filmek témájának kiválasztását illetően szabad kezet kaptunk az osztályfőnökünktől, Grunwalsky Ferenctől. A Tiszta kézzel első forgatókönyv-változatát még másodévben írtam meg, amikor Podmaniczky Szilárd Gumiharangok című kötetéből kaptunk novellákat adaptációs feladatként. A C-változat című novella inspirációja alapján nagyon hamar kialakult bennem a történet koncepciója, ami akkor túl kézenfekvőnek tűnt, ezért a nekem kijelölt novellát elcseréltem az osztálytársammal, Lóth Balázzsal és végül egy vidéken játszódó mesét forgattam le akkor. Ezt a történetet két évvel később újra elővettem, mert diplomafilmként jól megvalósítható anyagnak tûnt és új, izgalmasabb szemszögbôl tudtam hozzányúlni.

 


filmhu: Hogyan választottad ki a stábodat?

B.B.: A stábom nagy része azokból a barátaimból és munkatársaimból állt össze, akikkel eddig is dolgoztam. Boros Lőrinc (látványtervezô), Kalicz Klára (jelmeztervező), Levendel Sára (smink), Hájos Zsolt (vágó), Dévényi Tamás (hangmérnök), Berkes Júlia (producer) és Lakos Zsuzsanna (gyártásvezető) mindannyian biztos alapját képezték a film precíz megvalósításának. Perlaki Mártonnal, a film operatőrével nem forgattam korábban, pedig osztálytársak voltunk és véletlenek sora játszott közre abban, hogy most közösen dolgoztunk. Marci szakmailag és emberileg is kiemelkedő teljesítményt nyújtott a film során, amiről közben egyértelműen kiderült, hogy az ő vizuális világához áll a legközelebb az osztályban végzett operatőrök közül.

 

 


A film előzetese

{extrainfo}


filmhu: Hogyan állt össze a költségvetés?

B.B.: A költségvetésnek több, mint a fele az MMKA és az NKA támogatásával jött létre az osztályunk pályázata eredményeként. Az összeg egy jó alapot jelentett ahhoz, hogy további ko-producereket keressünk és Berkes Júlia be tudta vonni a Proton Cinemát, a Filmpartnerst, a Laokoon Filmet és a Visionteam L.O.-t, hogy kompromisszumok nélkül készíthessük el a filmet, a további támogatók mellett pedig én is beszálltam ko-producerként, ami nagyobb beleszólást jelentett részemrôl a financiális kérdésekbe.

filmhu: Mi volt a legjobb élményed a forgatás alatt?

B.B.: A forgatás előtti kéthónapos, részletes előkészítés, a forgatás alatt a színészekkel és a stábbal való közös munka. Nagyon jó érzés volt, hogy mindegyik színész elvállalta azt a szerepet, amit eredetileg kitaláltunk rá. Az ő koncentrációjuk, alázatuk és ötleteik nagyon sokat jelentettek. Ilyen szempontból külön kiemelkedő élmény volt az autós jelenet felvétele.

 


filmhu: Mi volt a legrosszabb élményed a forgatás alatt?

B.B.: Az első két napban túlóráztatni kellett a stábot, amit nagyon nem szeretek, illetve az utolsó forgatási napon az utcai jelenet elég nehezen állt össze, a hajléktalant játszó Tamási Zoltán pedig több rétegnyi ruhában szenvedett a nyári hőségriadóban.

filmhu: Mit vársz az idei szemlétől, mi érdekel a mezőnyből?

B.B.: A zöld sárkány gyermekei és az Utolér.

 

 


Részlet a filmből

 


filmhu: Milyen díjra érzed esélyesnek a filmedet?

B.B.: Ezt a zsűri tudja megmondani.

filmhu: Legjobb/legrosszabb bonmot a filmedben?

B.B.: „A feleségem keze. Szép ajándék.”

filmhu: Legtöbbször felvett jelenet?

B.B.: Az autós jelenetre tizenhétszer indultunk rá.

 


filmhu: Melyik A kategóriás fesztiválon látnád a legszívesebben versenyben a filmed?

B.B.: Bármelyiken.

filmhu: Hány néző tenne téged boldoggá?

B.B.: Remélem, hogy minél több emberhez el tud jutni a film.

filmhu: Mi a legmeghatározóbb élményed a Magyar Filmszemlével kapcsolatban?

B.B.: Szeiler Péter a tavalyi záróbulin.

 

Olvasd el a film forgatókönyvét!

Tiszta kézzel forgatókönyv részlet

A film Facebook oldala