uresmozi_500
Ezt kéne elkerülni

A fejlemények idén lettek igazán rémisztőek, a budapesti adatok alapján a mozis piaci részesedés 6%-át mondhatják magukénak a hazai művészfilm-forgalmazók, ez az arány nem olyan rég még 25% volt. A probléma többlépcsős – nincsenek erős közösségek, amelyek artikulálnák igényeiket, a forgalmazók nem tudják megszólítani a közönségüket, a mozik többsége nem próbál meg előremenkülni, a támogatásból tartja fel magát úgy-ahogy. Azaz nincs olyan modell, amely megnyugtatóan rendezné a művész-mozik illetve a művészfilm forgalmazók jövőjét. Most épp a Cirkó és a Szuez Film veszi át a Budapest Film szerepét, azaz hoz be az artfilmes palettán kötelező filmeket, de ezt is csak jelentős állami injekcióval tudja megtenni. A többi a multinacionális cégek politikájától függ, és fontos filmek nem kerülnek moziba: Bognár hirtelenjében a Coenek A Serious Manjét, Tom Ford Single Manjét, Jaco Van Dormael Mr. Nobodyját, Gaspar Noe Enter the Voidját és Michael Hoffman Tolsztoj-filmjét, a  The Last Stationt említi meg példaként.

A megoldás is többlépcsős. A támogatásoknak nem a forgalmazónál, hanem a nézőnél kell lecsapódnia, magyarán fizessen kevesebbet egy jegyért akármilyen konstrukcióban (pl. bérlet) – lásd a néhai Moziünnep jegybevételi-nézőszámbeli sikereit. Az államnak, ezen belül az MMKA-nak működőképes forgalmazási formákat (és azok létrejöttét) kellene támogatnia (ez nyilván a mozgóképkultúra megtartása, fejlődése szempontjából is hasznosul). A moziknak aktivizálniuk kell magukat, és rugalmasabbnak kell lenniük financiálisan. A vizuálisan igényes nézőknek pedig ki kell alakítaniuk azokat a közösségeket, amelyeknek súlya van, kifejezik az igényeket, megszólíthatóak.

seriousman_500
Az A Serious Man sem lesz látható ennél sokkal nagyobb méretben

Bognár Péter a jövőben pedig elsősorban épp ilyen fenntartható üzleti forgalmazási modelleket szeretne létrehozni, amelyek működőképessé tehetik az artfilmes forgalmazást – ezt hívja a bejegyzésében „igazán független filmterjesztés”-nek. Ez kísérletezést jelent, megtalálni azokat az utakat, amelyeken a közönség hozzáférhet a kedvenc tartalmaihoz, mégpedig olcsóbban, mint azt eddig tette.

Mindez a filmkliktől való búcsújaképpen, hattyúdalként összegezte Bognár, hisz az oldal üzemeltetését júniustól a port.hu veszi át, amely várhatóan nem folytatja a filmklik eddigi forgalmazói gyakorlatát. A Bognár által kezdeményezett Helyzetek és gyakorlatok alternatív forgalmazói verseny lezárul az átadásig, erről részleteket még nem mondott, de annyit azért igen, hogy izgalmas és tanulságos kísérletnek bizonyult, amelynek a kritikai visszhangja is kiemelkedő volt, és nem utolsó sorban 50 fiatal hirdette a toleranciát Magyarországon, 2010 tavaszán: „Az elmúlt 3 hónapban sokat tanultunk és tapasztaltunk. Megtanultuk például, hogy bármekkora is az ellenszél, együttműködésre vagyunk ítélve.”