Olyan ez a hét, mintha egy nagy filmarchívumban válogatnánk, a legkorábbi ajánlatunk Makk Károly 1954-es Liliomfija, egy új korszak nyitánya a magyar filmben. Sztálin halála után jöhetett a könnyedebb műfaj is, habkönnyű vígjátékot rendelt a hatalom, és egy nagy rendező, nagy színészekkel elindult a pályáján. Szigligeti Ede után maradjunk még egy kicsit a színháznál, mert hétfő estére rendhagyó módon egy színházi felvételt ajánlunk 1966-ból, a Marivaux drámából készült Két nő között című előadást a Nemzeti Színházból, olyan sztárokkal, mint Berek Kati, Sinkovits Imre, Tordai Teri, Fülöp Zsigmond, Agárdy Gábor. A rendező Both Béla és a történet szerint valamilyen korai gender témára gyanakszunk, ugyanis a főszereplő „lovag” valójában egy férfiruhába öltözött kíváncsi nő, aki jövendőbelijét próbálja kiismerni.

A TCM csatorna révén továbbra is a hatvanas években járunk, méghozzá Hollywood aranykorszakában, olyan sztárokkal, mint Elizabeth Taylor, Paul Newman, Warren Beatty, Faye Dunaway –  és olyan filmekkel, mint szerdán A modern kaméliás hölgy 1960-ból, vasárnap Az ifjúság édes madara, 1962-ből, vagy csütörtökön a Bonny és Clyde 1967-ből. 

 

Hétfőn a Film Mániáról szintén a hatvanas években készült amerikai filmet választottuk ki, ezúttal a western műfajából. Arnold, a bajkeverő egy texasi pilóta, egy szerencselovag, aki belekeveredik a mexikói polgárháborúba. A vasárnap esténk is Hollywoodé, akármelyik filmet is választjuk, mi valószínűleg a TCM-nél maradunk (de felvesszük a többit) Barbra Streisand és Ryan O’Neil érzelmes, romantikus örökzöldjénél, a Mi van doki?-nál.

A hetvenes években készült A feladat című háromrészes magyar sci-fi, ami szerdától látható az m3-as csatornán. A rendezője Várkonyi Gábor, az operatőr Ráday Mihály. A filmben a Galathea nevű űrhajó személyzete kerül konfliktusba az űrlényekkel, pedig női szereplőket nem is említ a stáblista.

A hét szenzációja a szerdán hajnalban a TV2-őn látható Forgács Péter film, a Hunky Blues – Az amerikai álom, ami a rendező egyik legnagyobb vállalkozása az elmúlt évekből. Egy igazi filmeposz, nagy amerikai archívumok kincseiből összeválogatott balladafüzér, amely az 1890. és 1921. között az Egyesült Államokba érkező sokszázezer magyar férfi és nő sorsát mutatja be. A film megmutatja a megérkezés, a beilleszkedés és asszimiláció nehéz pillanatait, ám azt is, ahogyan ezekből a sorsokból az utódok boldogsága, és ily módon az amerikai álom beteljesülése fakadt.