A hetet Gigor Attila gyilkossági ügybe keveredő, titokzatos boncmesterének története, A nyomozó indítja. A nyomasztóan csendes Anger Zsolt főszereplésével készült film öt díjat is elnyert a 39. Magyar Filmszemlén, köztük a Legjobb Férfi alakításért és Legjobb Forgatókönyvért járó elismerést. Gigor Attila kereken tíz nap múlva mutatja be második, Kút című nagyjátékfilmjét, amelyben egy világ végi benzinkúton reked egy csapat maffiózó, kétes alkalmazott, és egy Svájc felé tartó, kisbusznyi prostituált. Kedden békésebb utakra lehet rátérni: Trencsényi Klára Reményvasút című dokumentumfilmje a Gyermekvasút fiatal alkalmazottait mutatja be, akik a felelősségteljes munkán keresztül, a szemünk láttára nőnek fel. A Lipcsében és Zágrábban is díjazott film rendezőjével a bemutató idején beszélgettünk.

Kósa Ferenc: A mérkőzés

Szerdán Kósa Ferenc 1981-es drámáját, A mérkőzést vetítik. 1956 nyarán egy vidéki kisvárosban NB II-es focimeccset játszanak, ahol Rigó Dezső (Szilágyi Tibor) teljhatalmú főnök mindent megtenne a csapata érdekében, és az elveszített mérkőzés hevében agyonveri a bírót. A közelgő események és a férfi ámokfutásának következtében egyre többen vállnak áldozattá. Másnap Mátyássy Áron tavaly bemutatott thrillerje, a Víkend van műsoron, amelyben egy sikeres építész (Lengyel Tamás), egy magabiztos ügyvédnő (Gryllus Dorka) és hunyászkodó férje (Simon Kornél) csapnak össze egy erdélyi vadászkiránduláson, ahova egy korrupciós botrány kirobbanása elől menekülnek. Délután Hegedűs Péter filmrendező számol be az Egyesül Államokhoz fűződő benyomásairól és élményeiről, Az én Amerikám című dokumentumfilmjében. Az amerikai álom kutatása közben saját gyerekkoráról, és a szülei világáról elmélkedik, majd Arnold Schwartzenegger ajtaján is bekopogtat.

Császi Ádám: Viharsarok

Pénteken saját érzelmeivel és a fiatal felnőttkor megpróbáltatásaival küzd meg Szabolcs (Sütő András), Császi Ádám Viharsarok című filmjének főhőse, aki németországi focikarrierjét, és a legjobb barátját hátrahagyva tér vissza a vidéki Magyarországra. A családi tanya felújítása közben megismerkedik Áronnal, akivel kölcsönösen vonzódni kezdenek egymáshoz, de a kapcsolatba váratlanul betoppan a német barát is, és egy különös szerelmi háromszög veszi kezdetét, ami a falu lakóinak és Szabolcs apjának is kivívja az ellenszenvét. A múlt héten töltötte volna be 85. évét Latinovits Zoltán, akire a most zajló Cinefesten is megemlékeznek, Simó Sándor A legszebb férfikor című filmjével pedig ezt a hétvégét is ő indítja el. Ő játssza a negyvenes éveiben járó elvált, rendezetlen életű újságírót, akinek sürgősen pénzre és lakásra volna szüksége, ugyanis el akarja venni feleségül az új szerelmét, a nő azonban nem meri feladni a házasságát a nincstelen újságíróért. A színész legenda társai Tímár Éva és Bujtor István.

A magyar válogatott Melbourne-ben

Közeledik az 1956-os forradalom 50. évfordulója, így egyre több játék-, és dokumentumfilm tűnik fel a dobozban, a dobozon kívül pedig kiállítások, színdarabok és készülő rövidfilmek emlékeznek meg majd az eseményről. Sibalin György Melbourne 1956 című dokumentumfilmje a magyar nép számára ikonikus jelentőségű, ‘56-os melbourne-i olimpiát követi végig, ahol lyukas zászlóval, és fekete szalaggal átkötött Kossuth-címerrel vonultak fel a játékosok, és történelmi jelentőségű vízilabda meccset játszottak az oroszok ellen. Az archív felvételek mellett, az egykori olimpikonok is megszólalnak, akik közül sokan nem tértek vissza a győztes mérkőzés után.

szeptember 12., hétfő

A nyomozó (Gigor Attila, 2008). Film+2, 22:55

szeptember 13., kedd

Reményvasút (Trencsényi Klára, 2015). HBO3, 9:40

szeptember 14., szerda

A mérkőzés (Kósa Ferenc, 1981). Duna TV, 21:40

szeptember 15., csütörtök

Víkend (Mátyássy Áron, 2015). HBO3, 4:25

Az én Amerikám (Hegedűs László, 2011). Film+2, 13:15

Kontroll (Antal Nimród, 2003). Filmcafe, 21:15

szeptember 16., péntek

Viharsarok (Császi Ádám, 2014). Cinemax 2, 21:55

szeptember 17., szombat

A legszebb férfikor (Simó Sándor, 1971). Duna TV, 15:30

szeptember 18., vasárnap

Melbourne 1956 (Sibalin György, 2004). Duna World, 21:30

Utóélet (Zomborácz Virág, 2013). Cinemax 2, 22:00