Egy igazi különlegességgel indíthatjuk a hetet: a francia újhullám fenegyereke egy régi mítoszt, a civilizáción kívül nevelkedett gyerek legendáját fogalmazta újra A vad gyerek című alkotásában, ráadásul ebben a filmjében ő maga is feltűnik a vásznon. Egy másik klasszikust is választhatunk a hét első napján, a Coen fivérek egyik első alkotásában egy fölkapott drámaíró vész el Hollywood sötét bugyraiban (Hollywoodi lidércnyomás). Az északi abszurd humor is képviselteti magát, a csupán két éve készült A száz éves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt főhőse már korábban is Sztálinnal, Churchillel és Maoval cimborált, most mégis élete legizgalmasabb kalandja vár rá.

Hollywoodi lidércnyomás

Ha magyar filmekre vágyunk, inkább a hét közepétől kapcsoljuk be a készülékünket. Papp Gábor Zsigmond első tévéfilmjének a Ketten Párizs ellen-nak első epizódját láthatjuk: “Voltaképpen egész idő alatt le voltam nyűgözve. A díszlet szekciótól, akik egy-egy mai pesti utcarészletet pillanatok alatt átalakítottak 30-as évekbeli Párizzsá, a színészektől, akik felvéve a régimódi ruhákat egyből átlényegültek mozgásban, beszédstílusban egyaránt, és az operatőrtől meg a világosítóktól, akik a fényekkel minden beállításból egy képzőművészeti alkotást varázsoltak. Nekem, kezdő játékfilmesként ez óriási élmény volt. Azon kívül azt éreztem, hogy a stáb minden tagja szereti a filmet, 200 százalékkal odateszi magát, és remélem, hogy ez majd a nézőknek is átjön. Hogy ezt mindenki élvezettel csinálta, jó hangulatban, mindenféle konfliktus vagy görcsösség nélkül.” - nyilatkozta nekünk a rendező a forgatás után, szerdától pedig három héten át követhetjük a két fiatal gimnazista kalandjait a francia fővárosban.

Ketten Párizs ellen

Különleges színtársulatot mutat be Baráth Attila idén készült dokumentumfilmje, a Vándorszínház, csodavilág, de régebbi ismerősöket is újranézhetünk: Gazdag Gyula Túsztörténetében egy határ menti kisvárosban a helyi parancsnok két kamasz fia lopott fegyverrel ejt túszul tizennyolc lányt a kollégiumban, Az ember néha tévedben szegény Anna hajlandó hozzámenni Pap Istvánhoz, a rádiógyár öregedő ügyvédjéhez, hogy megmentse apja tönkrement rádióboltját, Deák Krisztina csodálatos alkotásában, az Aglajában pedig Ónodi Eszter segítségével ismerjük meg a cirkusz kíméletlen világát.

Ónodi Eszter még egyszer feltűnik a képernyőn a Magyarországon forgatott, a magyar származású Adrien Brody főszerepléséval készült sorozatban, amelyben a illuzionista édesanyját alakítja, és amelynek első két epizódját most egymás után sugározza az HBO.

Houdini

Sztárokból a hét többi napján sem lesz hiány: Wes Anderson varázslatos A Grand Budapes Hotelében egymást tapossák a filmcsillagok, Az oltári nőben Julia Roberts és Richard Gere küzd meg egymás szerelméért ezredszerre is, az Órákban Nichole Kidman, Julianne Moore és Meryl Streep alakít tragikus sorsú nőket, a Szerelmes Shakespeare-ben Ralph Fiennes kisöccse, Joseph Fiennes és Gwyneth Paltrow találnak egymásra, és kedveltetik meg a klasszikus angol drámairodalmat az érzékeny szívű kamaszlányokkal, Bob Fosse örökérvényű alkotásában, a Kabaréban Liza Minelli és Michael York fakadnak dalra, Steven Soderbergh trilógiájának második részében, Ocean’s Twelve-ban pedig annyi a hollywoodi filmsztár, hogy hosszan sorolhatnánk.

Ocean’s Twelve

Azonban kétségtelen, hogy a hét legérdekesebb alkotására pétekig kell várunk: Edward D. Wood Jr. filmjét, a 9-es terv az űrből-t tényleg minden idők legrosszabb mozgóképes alkotásának kiáltották ki. Mi már láttuk ezt a remekművet és bizton állíthatjuk, hogy méltán érdemelte ki a címet: az űrhajóban játszódó jeleneteket a rendező konyhájában rögzítették, az UFÓk szaténblúzban feszítenek, a csészealjakat jól láthatóan madzagon rángatják, de ha még ez sem lenne elég, a Ghoul Lugossy Béla a film forgatása közben vesztette életét, az alkotóknak azonban szemük sem rebbent, a leghíresebb magyar vámpír szerepét a rendező masszőre játszotta tovább… Ugye, hogy kihagyhatatlan?

9-es terv az űrből

Augusztus 31., hétfő
A vad gyerek (r.: Francois Truffaut, fsz.: Jean-Pierre Cargol, Francois Truffaut, 1969), Cinemax 2, 16:50
A száz éves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt (r.: Felix Herngren, 2013), HBO, 23:00
Hollywoodi lidércnyomás (r.: Joel Coen, Ethan Coen, fsz.: John Goodman, John Turturro, 1991), DIGI Film, 23:30

Szeptember 1., kedd
A Grand Budapest Hotel (r.: Wes Andreson, fsz.: Ralph Fiennes, Tony Revolori, Edward Norton, Tilda Swinton, 2014), HBO Comedy, 21:50
Oltári nő (r.: Garry Marshall, fsz.: Julia Roberts, Richard Gere, 1999), Universal Channel, 0:20

Szeptember 2., szerda
Bor, mámor, Provance (r.: Ridley Scott, fsz.: Russel Crowe, Marion Cotillard, 2006), HBO, 17:55
Ketten Párizs ellen - 1. rész (r.: Papp Gábor Zsigmond, fsz.: Sándor Péter, Zsombor Barna, Pécsi Ildikó, 2015), Duna Televízió, 20:30
Telitalálat (r.: Michael Winner, fsz.: Maichael Caine, Roger Moore, 1990), Paramount Channel, 21:40
Az órák (r.: Stphen Daldry, fsz.: Nichole Kidman, Julianne Moore, Meryl Streep, 2002), Paramount Channel, 1:10

Szeptember 3., csütörtök
A nő (r.: Spike Jonze, fsz.: Joaquin Phoenix, Scarlett Johansson, 2013), HBO Comedy, 22:05
Túsztörténet (r.: Gazdag Gyula, fsz.: Berencsi Attila, Svidrony Gábor, Bitskey Tibor, Pogány Judit, 1989), Duna Televízió, 0:10
Vérző olaj (r.: Paul Thomas Anderson, fsz.: Daniel Day-Lewis, Kevin J O’Connor, 2007), Universal Channel, 1:20

Szeptember 4., péntek
9-es terv az űrből (r.: Edward D. Wood Jr., fsz.: Tom Keen, Duke Moore, Lugosi Béla, 1959), Filmbox, 21:00

Szeptember 5., szombat
Vándorszínház, csodavilág (r.: Baráth Attila, 2015), Duna Televízió, 10:25
Gru (r.: Chris Renaud, 2010), SuperTV2, 19:30
Szerelmes Shakespeare (r.: John Madden, fsz.: Joseph Fiennes, Gwyneth Paltrow, Judi Dench, 1998), Duna Televízió, 21:10
Agalja (r.: Deák Krisztina, fsz.: Ónodi Eszter, Bogdán Zsolt, Kamarás Iván, Móga Piroska, 2012), film+ 2, 22:45
Kabaré (r.: Bob Fosse, fsz.: Liza Minelli, Michael York, 1972), Duna Televízió, 23:15
Houdini - 1. és 2. rész (r.: Uli Edel, fsz.: Adrien Brody, Ónodi Eszter, 2014), HBO, 1:30

Szeptember 6., vasárnap
Az ember néha téved (r.: Gaál Béla, fsz.: Páger Antal, Dajka Margit, 1937), Duna Televízió, 15:40
Ocean’s Twelve - Eggyel nő a tét (r.: Steven Soderbergh, fsz.: George Clooney, Julia Roberts, Andy Garcia, Brad Pitt, Catherine Zeta-Jones, 2004), film+, 16:00
A tetovált lány (Niels Arden Oplev, fsz.: Micheal Nyqvist, Noomi, Rapace, 2009), DIGI Film, 22:15