Szeptember 9-én töltené be nyolcvanötödik életévét Latinovits Zoltán. A színészlegendára többféleképpen is megemlékezhetünk, a pénteken rajtóló miskolci Cinefest Nemzetközi Filmfesztivál szervezői például külön programot állítottak össze munkáiból. Természetesen a televíziós szereplés sem maradhat el: szombat este a Duna tévén a magyar film egy másik sarokköve, Jancsó Miklós rendezésében láthatjuk viszont Latinovitsot az 1963-ban bemutatott Oldás és kötésben. A tragikusan elhunyt színész egyik első, felejthetetlen alakításában az első generációs értelmiségi, dr. Jámbor Ambrus figuráját jeleníti meg. Az értékeit vesztő világtban mély lelki válságba kerülő sebészorvos karaktere hézagmentesen kapcsolódik Latinovits személyéhez, akinek a játéka ebből adódóan lesz abszolút hiteles és természetes. Az alábbi videón Gelencsér Gábor filmesztéta beszél Jancsó „kettő és feledik” munkájáról.

 

A másik születésnapos, aki már szintén nem lehet köztünk, Bódy Gábor – rövidre, de annál velősebbre sikerült életművéből ezúttal a Kutya éji dala kerül terítékre, megint a Duna tévé jóvoltából. „Az 1983-ban készült Kutya éji dala az egyetemes szétesés filmje – minden széthullik, hogy egy magasabb egységben forrjon össze újra. A filmben különös sorsok kavargását követjük nyomon: egy vidéki faluba új pap érkezik (Bódy Gábor), egy mozgássérült, sztálinista párttitkár a halálra készül, egy katonatisztet elhagy a felesége és fölmegy Budapestre megmerítkezni az alternatív éjszakában, egy, a kozmosz titkait kutató csillagász egyben Vágtázó Halottkém, pedig a „minden őrjítően kevés” filozófiáját hirdeti.” – írtuk korábbi portrénkban filmművészetünk radikálisan különálló alakjának egyik legismertebb munkájáról, mely csütörtök este kerül adásba. (A portré teljes szövege itt olvasható.)

Bódy Gábor: Kutya éji dala (1983)

Még mindig a rendszerváltás előtti időszaknál maradva, de jóval könnyedebb hangnemben folytathatjuk a sort Bujtor István és Szőnyi G. Sándor 1982-es krimijével. A Csak semmi pánik Bujtor Ötvös Csöpi-filmjeinek A Pogány Madonnát követő darabja. A nyomozó ezúttal kettős céllal utazik a Balatonhoz: egyrészt rajthoz áll a Kék Szalag vitorlásversenyen, másrészt meg akarja szerezni egy második világháborús, vízbe zuhant vadászgép rakományát. Előbbiben sporttársai, utóbbiban egy bűnszervezet tagjai próbálják megakadályozni, na meg az ügyefogyott Kardos doktor (Kern András), aki segítő szándéka ellenére csak megnehezíti Ötvös munkáját.

 

Szintén a könnyed kikapcsolódást szolgálja Herendi Gábor Valami Amerikája, illetve a néhány évvel később forgott Magyar vándor. A 2001-ben a Valami Amerikával debütáló, a reklámfilmezés felől érkező rendező szituációkra kihegyezett és szerelmi szálakat is fűzögető munkája az első olyan mozi volt a rendszerváltás után, amellyel kapcsolatban az alkotók nem győzték hangsúlyozni, hogy elsősorban nem a filmkultúra tetejét jelentő fesztiválokat veszik célba, hanem a hazai mozik, köztük a multiplexek közönségét. A néhány évvel későbbi Magyar vándor halkabban szólt ugyan, de Herendi azóta is kitart a kamera mögött: valószínűleg még az idén moziba kerül az igen komoly költségvetésből forgatott Kincsem, addig is van mit újranézni humort, a drámát vagy a feszültséget nagyszerűen ötvöző és adagoló rendezőtől.

szeptember 5., hétfő

Magyar vándor (Herendi Gábor, 2004). Film café, 15:15

szeptember 7., szerda

Csak semmi pánik (Bujtor István, Szőnyi G. Sándor, 1982). TV2, 21:50

szeptember 8., csütörtök

Valami Amerika (Herendi Gábor, 2001). Film café, 20:30

Kutya éji dala (Bódy Gábor, 1983). Duna, 23:25

szeptember 10., szombat

Oldás és kötés (Jancsó Miklós, 1963). Duna, 15:20