Anna (Szamosi Zsófia) 40 körül van. Rohan. Van három gyereke, férje, munkája, anyagi szorongása. A pénzük fillérre, a napjaik percekre vannak beosztva. Anna odaér, megígér, elintéz, elhoz, fejben tart, órát tart. Anna nem éri utol a férjét (Füredi Leó). Szeretne beszélni vele. Úgy érzi, muszáj lenne. Úgy érzi, elveszti őt. És úgy érzi, nem térhet ki a mindig soron következő feladat elől. A hétköznapi, a masszívan monoton ütközik a törékennyel, a nem ismételhetővelSzilágyi Zsófia első nagyjátékfilmje a 2018-as cannes-i filmfesztiválon debütált, ahonnan a Kritikusok Hetének fődíjával térhetett haza.

Je suis Magyar Anya

Egy háromgyerekes anya 24 órányi küzdelmeiről forgatta le első nagyjátékfilmjét Szilágyi Zsófia, akit idén egy szem magyarként válogattak be a 71. cannes-i filmfesztivál programjába, és aki a Kritikusok hetének színpadán mutatta be a filmjét. Az Egy nap a román újhullám realista stílusát idézi, a főhős drámája az első perctől magával ránt, őszinte, hiteles és meggyőző.

Az elsőfilmes rendező komoly feladatra vállalkozott: egy háromgyerekes anya átlagos napját mutatja be, pontosan és olyan izgalmasan, ahogyan még nem láttuk magyar filmben. Apró gesztusokkal, félszavakkal rajzolja meg a megsértett nő alakját, akinek levegőt sincs ideje venni, a napi rutint viszont tartania kell, még akkor is, ha belegebed. A Filmalap Inkubátor programjában készült filmet gyors felkészülés után, rohamtempóban forgatták le. A cannes-i sikert követően Luxemburgban is fődíjat nyert, és itthon is sikert-sikerre halmozott, megkapta a Magyar filmkritikusok díját és a legjobb játékfilm Magyar Filmdíját is.

Szamosi Zsófia kiemelkedő alakítását Szarajevóban, Kassán és Kairóban is díjjal ismerték el, idén pedig a Legjobb női főszereplőnek járó Magyar Filmdíjat is átvehette. ,,Minden manírtól és túlzástól mentes, alázatos és tűpontos játékával rengeteg magyar család fullasztó valóságát keltette életre a vásznon. Háromgyermekes anyaként akkora rohanást rendezett, hogy abba mi is leizzadtunk; olyan koncentráltsággal játszotta el a stresszes és állandóan kimerült nőt, hogy a végére már mi sem kaptunk levegőt." - méltattuk a tavalyi év legjobb alakításait összegző toplistánk első helyezettjeként.  

Időpont: július 17., szerda
Kapunyitás: 19:00
Beszélgetés Szamosi Zsófiával: 20:00
A vetítés kezdete: 21:00
Helyszín: Budapest, Ybl Miklós tér 2-6.

Az esemény Facebook-oldalát itt található, jegyet erre a linkre kattintva lehet vásárolni. A jegy felmutatásával ingyenes parkolást biztosítanak a Várkert Bazár mélygarázsában 3 órára (ami a Szarvas tér felől közelíthető meg).