A hétfő György István 1936-os filmjével, A nagymamával indul. Főhőse Ernő (Perényi László), aki felcsap zenetanárnak a nagymamája, Szerémy grófnő (Cs. Aczél Illona) által vezetett lánynevelő intézetben. Célja egyszerű: meghódítani a fiatal Mártát (Szörényi Éva), akiről viszont kiderül, hogy a grófnő kitagadott fiának gyermeke. A lány azonban mást szeret és a fiú érzelmei is idővel más felé kalandoznak, pedig már sínen van a házasságuk. Klasszikus romantikus komédia, a kor nagy csillagaival a főszerepben.

Kedden egy különleges tévésorozat első része látható, melynek 2. és 3. része a hét további napjain kerülnek műsorra. Várkonyi Gábor 1975-ben készült sci-fi sorozata, A feladat hősei a Galathea nevű űrhajó és legénysége. A nem túl távoli jövőben játszódó történetben egy reaktor felrobbanása emberéleteket követel a csapatból, a hajó kapitányát és orvosát pedig halálos mértékű sugárdózis éri. Utolsó feladatukként el akarnak menteni minden létező információt a bolygóról és a lakóiról, az orvos azonban jóval többre vágyik: saját tudását akarja áttáplálni egy őslakosba, hogy ezzel megmentse az űrhajót. Az estét Till Attila gengszter vígjátéka, a Tiszta szívvel, és Topolánszky Tamás megkapó rövidfilmje, a Levél Istenhez zárja.

Topolánszky Tamás: Levél Istenhez

Szerdán Monory Mész András cyberpunk remekműve, a Meteo látható. Történetében egy lebontásra váró, kihalt gyártelep az univerzum közepe, hősei - Felhőcske, Berlioz és Verő is folyton itt lézeng, várva az apokalipszist. Délután újranézhető Trencsényi Klára Reményvasút című dokumentumfilmje is, amely a Gyermekvasúton dolgozó csapatnyi fiatal életét követi a felnőtté válás útján. Az én XX. századom Enyedi Ildikó egyik legfontosabb, legkiemelkedőbb darabja: főhősei egy gyerekkorukban szétszakított ikerpár, akik a századforduló hajnalán érkeznek Magyarországra. Dóra és Lili nem is különbözhetnének jobban egymástól, a titokzatos Z. nevű férfinak köszönhetően azonban újra szembetalálkoznak az immár fiatal nővé érett lányok. Ha valaki elszalasztaná az adást, a Budapest Rooftop Cinema tetején ősszel bepótolható a páratlan szépségű film. 

Monory Mész András: Meteo

Pénteken Gothár Péter Esztergályos Cecília segítségével állítja, hogy Ajándék ez a nap. Irén a házas férfit, Attilát szereti, vele akar új életet kezdeni, ehhez azonban otthont kell szereznie. Idős társbérlőjének halála lehetne a megoldás problémájára, a lakásból azonban kitúrják az új lakók. Egy félig felhúzott házban találja meg a boldogságot, de egy névleges házasság és Attila felesége is további akadályokat szülnek. A főhősnő mellett Pogány Judit, Derzsi János és Szabó Lajos láthatóak Gothár Péter nagyszerű tragikomédiájában.

 

Enyedi Ildikó: Az én XX.századom

A hétvégén tovább folytatódik a 60-as, 70-es retró hullám: szombaton Kovács András Falak című alkotása látható. Latinovits Zoltán alakítja Ambrust, akit kirúgnak főmérnöki állásából, mert a vásárló érdekeit nézve felhívja a figyelmet egy hibás termékre. Főnöke egy bárban ülve próbálja őt jobb belátásra bírni. Múltszázadi romantikát idéz az Egy csók és más semmi, 1941-ből. “Annie, a válófélben lévő fiatalasszony a tárgyalásig egy szállodába költözik, ahol megismerkedik egy sármos fiatalemberrel, Albert Sándorral. Annak ellenére, hogy a per miatt nem bonyolódhatna új kapcsolatba, beleegyezik egy kompromittáló találkába. Csak a tárgyalás napján derül ki, hogy a férfi nem más, mint Annie válásról hallani sem akaró férjének az ügyvédje.” A nosztalgiázás mellett látható lesz kortárs akcióvígjáték (Fekete leves) és dokumentumfilm boxoló lányokról (Ütős csajok) is.

 

Kovács András: Falak

 

augusztus 21., hétfő

A nagymama (r.: György István) / 11:20, Duna World
A peleskei nótárius (r.: Kalmár András) / 14:50, m3
Szerelemtől sújtva (r.: Sas Tamás) / 00:30, RTL Gold
Az én Amerikám (r: Hegedüs Péter) / 02:25, RTL Gold

augusztus 22., kedd

A feladat (r.: Várkonyi Gábor) / 1. rész, 11:35 Duna World
A nap lovagja (r.: Málnay Levente) / 14:35, m3
Tiszta szívvel (r.: Till Attila) / 21:55, HBO
Konyec - Az utolsó csekk a pohárban (r.: Rohonyi Gábor) / 02:50, TV2
Levél Istenhez (r.: Topolánszky Tamás) / 03:10, Cinemax

augusztus 23., szerda

Meteo (r.: Monory Mész András) / 23:05, Duna Televízió
Reményvasút (r.: Trencsényi Klára) / 15:05, HBO2
A feladat (r.: Várkonyi Gábor) / 2. rész, 11:40 Duna World

augusztus 24., csütörtök

Ultra (r.: Simonyi Balázs) / 22:10, HBO
Az én XX. századom ( r.: Enyedi Ildikó) / 22:35, Duna Televízió
A feladat (r.: Várkonyi Gábor) / 3. rész, 11:35 Duna World

augusztus 25., péntek

Ajándék ez a nap (r.: Gothár Péter) / 21:15, M5
Meseautó (r.: Kabay Barna) / 11:50, Film+
Rákóczi induló (r.: Székely István) / 11:25, Duna World

augusztus 26., szombat

Úrilány szobát keres (r.: Balogh Béla) / 11:25, Duna World
Falak (r.: Kovács András) / 14:50, Duna Televízió

augusztus 27., vasárnap

Ütős csajok (r.: Nordin Eszter) / 10:30, HBO
Egy csók és más semmi (r.: Ráthonyi Ákos) / 15:45, Duna Televízió
Egy éj Velencében (r.: Cziffra Géza) / 11:35, Duna World
Fekete leves (r.: Novák Erik) / 00:55, RTL Klub

Borítókép: Ajándék ez a nap