Ádámot, egy harmincas informatikust egy nap akkora igazságtalanság éri a munkahelyén, hogy besokall, és alaposan kiosztja a főnökét. Ennek következtében az utcán találja magát, és a főnök pedig elintézi, hogy máshol se kaphasson a képzettségének megfelelő munkát. Minden azért nincs veszve, elvállal egy auditori állást, és közben megismerkedik álmai nőjével, Judittal.

Ám hamarosan az új helyen is sor kerül a beolvasásra, de ezúttal sokkal meglepőbb eredménnyel: az esetről készült felvétel miatt Ádám legendává válik az interneten. Újdonsült hírnevét kihasználva csinál egy oldalt a deep weben, ahol sanyargatott munkavállalók kérhetik fel, hogy helyettük tegye helyre a borzalmas főnöküket. A dolog jól is működik, egészen addig, amíg szembesül vele, hogy következő lealázandó cégvezető nem más, mint Judit.

Jaskó Bálint / Fotó: Veress Ráhel

Félig romantikus történet, ugyanakkor egy abszolút mai témával, rengeteg napjainkra jellemző életképpel, és sok humorral” – árulta el Forgács Péter, a Szájhős.tv rendezője, mire számíthatunk a Nemzeti Filmintézet 259 millió forintos támogatásával készülő tévéfilmtől. A Jászai Mari-díjas színművész színházi rendezőként és szinkronszínészként is jól ismert (Ralph Fiennes és David Hasselhoff állandó hangja), viszont első alkalommal vágta a fejszéjét filmrendezésbe.

Producer barátom, Dr. Nagy Endre évekkel ezelőtt kérdezte meg először, hogy nem lenne-e kedvem filmet csinálni. Mondtam neki, hogy én ehhez nem értek, nem ezt tanultam, de ő rengeteg színházi rendezésemet látta, és szerinte filmes elemekkel dolgozom a színpadon is. Nagyjából tíz év kellett hozzá, hogy végül ráálljak.


Forgács Péter / Fotó: Veress Ráhel

A filmezés azért is jött neki kapóra, mivel leköszönőben van a Győri Nemzeti Színház igazgatói posztjáról, így ideálisnak érezte a forgatásra az átmeneti időszakot. “Egész más világ, mint a színház, iszonyú sok munka van benne, nagyon drága műfaj, de nagyon belezúgtam. Sokat köszönhetek Endrének, hogy nekem ezt lehetővé tette.

A stábról elmondta: “Nagyon izgultam, hogy fogadnak majd. De aztán megszerettük egymást, és sikeres volt a közös munka. Annyira jó csapat jött össze, a világosítótól a gyártásvezetőig mindenki a maximálisat nyújtotta a saját szakmáján belül. Bámulatba ejtett, mennyire össze tud nőni munka közben egy stáb, úgy, hogy a forgatás előtt sokan nem is ismerték egymást.


Jaskó Bálint és Petrik Andrea / Fotó: Veress Ráhel

A 18 napos forgatás tévéfilmhez képest mozgalmasra sikerült, sok külső és belső helyszínen dolgoztak: az üzembelsőket csepeli gyárakban vették fel, de forgattak a Kopaszi-gátnál, a Feneketlen-tónál és Újpesten is. 

A főszerepeket két olyan színész kapta, akikkel Forgács korábban még nem dolgozott együtt, viszont nagyon meg volt elégedve a teljesítményükkel. Az Ádámot alakító Jaskó Bálint eddig olyan sorozatokban szerepelt a képernyőn, mint a Hacktion, az Oltári csajok, a Drága örökösök vagy a Bátrak földje. Szerelmét, egyben következő célpontját a Kincsem női főszereplője, Petrik Andrea játssza, akit legutóbb a Pesti balhéban láthattunk. További szerepekben Dunai Csenge, Novkov Máté, Czukor Balázs, Fesztbaum Béla, és maga a rendező is feltűnik majd.


Petrik Andrea és Forgács Péter / Fotó: Veress Ráhel

forgatás május közepén ért véget, az utómunka pedig most kezdődik. “Kicsit túlforgattuk a filmet, 90 perc körül van, miközben 75 percesnek kell lennie. Nagy izgalommal várom a vágási folyamatot.” Forgács Péter úgy tippel, hogy a film októberre készülhet el. “Csak azt sajnálom, hogy nem mondtam már tíz évvel ezelőtt is igent az Endre felkérésére” – tette hozzá a rendező, akinek a további filmezéshez is meghozta a kedvét az élmény.

A Szájhős.tv a B&L Line Kft. gyártásában, a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült. Rendezője Forgács Péter, forgatókönyvírója Pálfy László, producere Dr. Nagy Endre, operatőre Győri Márk, vágója Grátz Márk.

Címlapkép: Petrik Andrea / Fotó: Veress Ráhel