Hogyan érinti az életedet és a munkádat a járvány?

Egyszerre gyorsult fel és lassult le az idő. Felgyorsult, mert alighogy átvettem a fővárosi tulajdonú mozik vezetését, máris a végveszélytől kell megóvnom őket. És ugyanakkor le is lassult, mert az utolsó vetítési napunk a moziban, amely csak pár hete volt, már most olyan nosztalgikusan messzinek érződik, mintha legalább tíz éve történt volna.

Van olyan munkád, ami elmaradt, vagy eltolódott?

Néhány fejlesztést, vidám, érdekes, új mozis jelenséget valamivel később tudunk majd a nézőknek bemutatni, mint terveztem, na de ez legyen a legnagyobb baja bárkinek most.

Szerinted milyen hatással lesz a magyar filmre ez az időszak? Kreatív energiákat is felszabadíthat?

Kreatív energia eddig is, mindig is bőven volt a magyar filmesekben, csak ezt sokszor elfedte a túlméretezett íróasztalok és a hivatali megszokások ólomszínű árnyéka. Ezért most elsősorban nem is a művészekre figyelek, hanem azokra, akik a korábbi komfortzónájukat hirtelen elhagyva, feltűrt ingujjal segítenek, ahol csak tudnak.

Puskin mozi (fotó: Puskin mozi Facebook)

Mire használod fel a felszabadult időt?

Aligha tudok felszabadult időről beszámolni, mert több tennivalóm van, mint valaha. A napokban például elindítjuk a Budapesti Távmozit, amelyben igazi mozisok vetítenek igazi filmeket igazi nézőknek, csak az interneten kereszül. Máskor ilyesmi biztos sok hónapnyi fejlesztés lett volna, de most, hogy tényleg helyzet van, kiderült, hogy milyen sokan hajlandóak erőn felül teljesíteni a budapesti művészmozik megsegítésére. És a legmeghatóbb, hogy nem csak itt, a fővárosban találtam új, azonnali szövetségesekre ebben az ügyben, hanem pár telefonhívás után Helsinkitől Denverig az egész világon. Nagyon szép.

Mit nézel, mit olvasol, mivel kötöd le magad?

Bolhányi szabadidőmben a doktori védésemre készülök, írom a disszertációmat – jó érzés közben arra gondolni, hogy a bolognai egyetem 1088-as alapítása óta a tudományos közösség a mostaninál sokkal zűrösebb időket is átvészelt már.

Korábban azt nyilatkoztad nekünk, a zárva tartás ideje alatt kifestitek a mozikat, könnyen elvégezhető javításokkal töltitek ki az időt. Hol tart ez a projekt?

Óvatosságból egy kicsit még kivárunk a vetítési szünetet áthidaló mozicsinosítási tervvel, amíg nem tisztulnak le eléggé a szabályok, elvárások és főleg a lelki reakciók. De most már úgy látom, mindenki felismerte: ez itt elnyúló állóháború lesz az apátiával szemben. Csakhogy a koronavírus valószínűleg nem számolt a budapesti mozisok elszántságával.

A cikksorozat korábbi részei:

#2 - Kis Hajni
#1 - Herendi Gábor