Az NFI a magyar mozgóképszakma teljes egészéért felelős intézményként továbbra is azon dolgozik, hogy a koronavírus miatt korlátozott helyzetben a hazai filmipart a lehető legkisebb veszteség érje. A pályáztatás és a pályázatok elbírálása is folyamatos. A jelenlegi helyzetben a szervezet alapvető feladatának tekinti, hogy a produkciók támogatásával lehetővé tegye a forgatókönyvek és filmtervek folyamatos fejlesztését és a forgatások előkészítését.

A Filmszakmai Döntőbizottság 4 millió forint támogatást szavazott meg az Éden című film bemutatásának szervezésére, 42 millió forintot az SZFE-, 34 millió forintot a MOME Anim diploma- és vizsgafilmjeinek elkészítésére. 397 millió forint gyártási támogatásban részesült a Császi Ádám rendezésében, Bodzsár István producer vezetésével készülő Ando Drom című film. Császi Ádám első mozifilmje, a Viharsarok világpremierje a berlini filmfesztiválon volt 2014-ben.

Moodboard az Andro Dom című filmhez (fotó: NFI)

Az Ando Drom olyan fiatal romák sorsát mutatja be, akiknek az élete szabadesés volt, védőháló és választási lehetőség nélkül. Én hiszek abban, hogy aki elveszett, azt meg lehet találni. Csak keresni kell. És ha senki nem keres, akkor önmagadat kell megtalálnod” – vallja a film forgatókönyvét Lengyel Balázzsal közösen jegyző Császi Ádám. Az operatőr Balázs István Balázs (Casting, Pesti balhé, Űrpiknik) lesz. A 40 napos forgatás a tervek szerint júniusban kezdődik és a film jövő tavaszra készül el.

A forgatókönyv elfogadások között szerepel Milorad Krstic MouMoush című animációs mozifilmje, a harmadik változat megírásához 8 millió forintos támogatást ítéltek meg a Ruben Brandt alkotójának. A fejlesztést lezárták, de nem támogatják a megvalósítást Herendi Gábor és Bauer Barbara Most élsz!, valamint Kenyeres Bálint a Jó katona című forgatókönyvének esetében sem. Az összes döntést itt lehet böngészni. 

Kocsis Ágnes: Éden (fotó: NFI)

Az NFI már átütemezte azoknak a gyártás-előkészítéseknek, forgatásoknak és szakmai rendezvényeknek a finanszírozását, amelyeknek a Filmszakmai Döntőbizottság már korábban megítélt támogatást. Mintegy 15 támogatási szerződés módosítására került sor, ami lehetővé teszi, hogy a támogatásokat az NFI a kialakult helyzetre tekintettel, a fizetési ütemezés felgyorsításával folyósítsa a produkcióknak.

Az átütemezésnek köszönhetően a produkciók most felkészülhetnek a veszélyhelyzet feloldását követő időszakra, hogy akkor minél hamarabb, minél több film gyártása elindulhasson, munkát adva mihamarább az ágazat szereplőinek.  A februárban kiírt televíziós pályázati eljárásokat illetően folyamatban van a gyorsított ütemezés kialakítása, ennek lényege, hogy indokolt esetekben a stabil szakmai háttérrel rendelkező projektek az eredeti kiírásban szereplő ütemezéshez képest jóval korábban támogatási forráshoz juthatnak.

Káel Csaba kormánybiztos kezdeményezésére a Nemzeti Filmintézet a fenntartó minisztériummal is tárgyalásba kezdett, hogy további olyan megoldások szülessenek, melyek segítik a magyar filmipart.

Forrás: NFI / Borító: Császi Ádám (Fotó: NFI)