Pörgős akciófilmel indul a hét: hétfőn este az Argo 2-vel támad az ország (talán) legkeményebb és (egész biztosan) legkőagyúbb szekuritis csapata. Árpa Atilla akcióvígjátékában Balog Tibi (Kovács Lajos) bandájának ezúttal a japán alvilággal gyűlik meg a baja, amikor nem sikerül leszállítaniuk egy értékes információkkal teli adathordozót a rettegett jakuza magyarországi képviselőjének, a titokzatos Ninjának (Kulka János). Kedden thriller-napot tart a tévé. A Gyilkos köztünk van karácsony előestéjén játszódik egy családi villában, a város egy kies környékén. Hiába közeledik a szenteste, a lakók ajándék helyett valami sokkal rémisztőbbet találnak a fa alatt: a családfőt valaki kegyetlenül meggyilkolta. Az elkövető gondosan elvágta a telefonzsinórt és a kocsit is megrongálta, így nincs menekvési útvonal. A nyomok pedig arra utalnak, hogy a véreskezű "titkos-mikulás" még mindig a házban rejtőzik. Robert Thomas izgalmas színpadi művét Félix László adaptálta tévéjáték formára, a főszereplők között Psota Irént, Komlós Jucit és Görbe Nórát láthatjuk. Este belvárosi foghíjtelekre látogatunk, amely akár egy western színhelye is lehetne Miklauzic Bence Parkolójában. A parokolóőr (Lengyel Ferenc) és a milliomos (Szervét Tibor) közötti, egyre csak eszkalálódó konfliktusról anno így írtunk kritikánkban:

,,A Parkoló hemzseg a vadnyugati zsánerelemektől: a magányos hős minden eszközzel igyekszik megvédeni és fenntartani saját kis univerzuma belső rendjét, kész felvenni a harcot az idegen betolakodóval. Van benne bosszú, előkerülnek a fegyverek, sík vidékek helyett kopár falakat pásztáznak a távolba meredő tekintetek, és persze adottak a kőbe vésett szabályok, azok az alapelvek, melyeket egyik fél sem hajlandó megszegni.”

Árpa Atilla: Argo 2

Szerda hajnalban megtudjuk, milyen tünetekkel jár a Vidám elefántkór. Slussz Béla (Bárdy György), a hivatásos szélhámos nem kispályázik, ha lehetőséget szimatol. A nyári tolongás közepette külön kasszát nyit a nagyáruházban, majd megpattan a bevétellel, sőt még azt is képes beadni másoknak, hogy ő gyűjti a vályogvetésre állítólagosan kivetett különadót. Hiába kaszlizzák be többször is, vérbeli svindlerként mindig újabb agyafúrt ötlettel tér vissza, hogy megvámolja a tisztességes átlagpolgárokat hiszékenységükért. Mamercsov Frigyes vígjátékában Bárdy György mellett Kiss Manyi és Haumann Péter is szerepet kapott. Este humoros gyorstalpalót tart a magyar történelemből Herendi Gábor rendezése: a Magyar Vándor átrángatja a Hét Vezért (a 2000-es évek sokat foglalkoztatott vígjáték szereplőinek ki-kicsodája, Gesztesi Károlytól Szabó Győzőig) a Kárpát-medence viharos évszázadain, hogy végre megleljék elvesztett törzseiket és velük együtt az áhított hazát. A Lopott képekkel, egy különleges filmantológiával folytatódik az est. Pacsovszky József (akitől legutóbb, idén tavasszal a Tökéletes gyilkost láthattuk a mozikban) kisköltségvetésű drámájában egy digitális kamera ötletes módon köt össze több, egymástól nagyon különböző emberi sorsot. Előbb egy házaspár viharos magánéletébe leshetünk be rajta keresztül, akiktől később ellopják a kamerát, majd egy nőcsábász futballszurkolónál landol a készülék. A drukkertől egy magánkopóhoz kerül, akit féltékeny kínai nő bérel fel, hogy figyelje meg a tilosban járó férjét és így tovább.

Mamcserov Frigyes: Vidám elefántkor

Csütörtökön két figyelemreméltó dokumentumfilm is adásba kerül. Az Ütős csajok fókuszában női bokszolók állnak. Nordin Eszter kamerája előtt öt, különböző korú sportoló tárja fel, hogy mi motiválja abban, hogy újra és újra a ringbe szálljon. Az HBO saját gyártású dokumentumfilmjét tavaly mi is a kedvenc magyar sportfilmjeink közé választottuk. A Hálózat román-magyar koprodukcióban készült. Claudiu Micu filmjéből megtudjuk, hogy a román egészségügy nem támogatja a kemoterápiás gyógyszerek beszerzését. A nehéz helyzetbe kerülő betegek számára azonban létezik egy alternatív megoldás a hiányos kezelés helyett: a címbeli hálózat, amely magánszemélyekből és turistákból áll, önkéntes alapon segít nekik a szükséges gyógyszerek külföldről való megvásárlásával és behozatalával. Éjszaka Mészáros Márta klasszikus drámája, a Kilenc Hónap pereg. Monori Lili játsza Julit, a téglagyári segédmunkást, aki viszonyt kezd főnökével, Jánossal (Jan Nowicki). Juli titkolja a férfi elől, hogy egyedül neveli gyermekét, de tőle is szeretne egyet. János konzervatív felfogása azonban ellentétesnek bizonyul a nő függetlenségre törekvő életszemléletével. Pénteken jön Szabó István újhullámos drámája az egyetemet frissen végzett fiatal felnőttek életéről, az Álmodozások kora. Jancsi (Bálint András), a fiatal mérnök megtapasztalja a generációs ellentéteket, amikor munkahelyén összeütközésbe kerül a főmérnökkel (Gábor Miklós). Miután egyik jó barátja meghal leukémiában, Jancsi válságba kerül és elhatározza: be kell illeszkednie a felnőttek társadalmába.

Nordin Eszter: Ütős csajok

Szombaton Nagy Zsolt társaságában merülhetünk alá a budapesti alvilágba. Novák Erik Zuhanórepülés c. bűnyügyi filmjében Theo (Nagy Zsolt) épp csak kilép a börtön kapuján, máris beszippantja az éjszaka. Előkerülnek a dorgok és a fegyverek, Theo ráadásul beleszeret a helyi maffiózó, Igor (Törköly Levente) féltve őrzött hugocskájába, Ivába (Baranyi Vera). Délelőtt Sára Sándor 50-es években játszódó drámája, a Feldobott kő hullik vissza a képernyőre. Balázs (Balázsovits Lajos) rendezőszakra jelentkezik, de politikai okok miatt nem veszik fel. Földmérőnek szegődik és a vidéket kezdi járni, ahol számos olyan tapasztalatra és ismeretségre tesz szert, amire később filmjeiben emlékszik vissza. Makk Károly Utolsó kézirat c. alkotása is látható lesz, amelyben egy nagy író hagyatéka, a mindenkit leleplező utolsó írása után kajtat gyermekkori barátja, egy tudós. A felsőbb utasításra történő hajsza ahhoz vezet, hogy egykori barátja temetésén ő maga is szívrohamot kap.

Sára Sándor: Feldobott kő

Kánikulai délutánon játszódik Dyga Zsombor (Tesó, Aranyélet) vígjátéka, a Kész cirkusz, amely vasárnap kerül műsorra. A sokszereplős, lendületes komédia egy kínos fényképeket tartalmazó táska körül bonyolódik, amelyet egy sor, excentrikus lakótelepi karakter szeretne visszaszerezni. A szereplők között Welker Gábor, Csuja Imre, Scherer Péter, Ónodi Eszter és sokan mások. A később kezdődő Kaland főszereplője, Kádár Professzor (Gerd Böckmann) élete látszólag elért a csúcspontra, éppen a klinika főorvosává nevezik ki. Közben nem is sejti, hogy felesége (Marozsán Erika, a Terápia sorozat Laurája) éppen kollégájával/fogadott fiával, Zoltán doktorral (Csányi Sándor) készül meglépni. A lányszöktetés azonban nem jön össze, a Professzor pedig kemény alkut köt Zoltánnal. Márai Sándor művét Sípos József vitte filmre, Töröcsik Mari, Eperjes Károly és Pogány Judit is erősíti a szereposztást.

Dyga Zsombor: Kész cirkusz

 

Július 31. Hétfő

Nem élhetek muzsikaszó nélkül (r.: Deési Alfréd) / Duna World, 11:20

Argo 2. (r.: Árpa Atilla) / TV2, 21:55

Augusztus 1. Kedd

A Gyilkos köztünk van (r.: Félix László) / M3, 14:25

Parkoló (r.: Miklauzic Bence) / HBO, 22:00

Augusztus 2. Szerda

Vidám elefentkór (r.: Mamcserov Frigyes) / M5, 01:15

S.O.S Love - Az egymillió dolláros megbízás (r.: Sas Tamás) / TV2, 02:40

Magyar vándor (r.: Herendi Gábor) / AMC, 19:50

Lopott képek (r.: Pacskovszky József) / Duna, 23:05

Augusztus 3. Csütörtök

Ütős csajok (r.: Nordin Eszter) / HBO, 09:30

A Hálózat (r.: Claidiu Mitcu) / HBO, 22:25

Kilenc hónap (r.: Mészáros Márta) / Duna, 22:50

Augusztus 4. Péntek

Álmodozások kora (r.: Szabó István) / M5, 21:15

Augusztus 5. Szombat

Zuhanórepülés (r.: Novák Erik) / RTL Gold, 02:15

Feldobott kő (r.: Sára Sándor) / Duna World, 11:25

Napfény a jégen (r.: Bán Frigyes) / Duna, 15:05

Zsaruvér és csigavér 3. - A szerencse fia (r.: Bujtor István) / Duna, 19:30

Az utolsó kézirat (r.: Makk Károly) / Duna World, 21:35

Augusztus 6. Vasárnap

Kész cirkusz (r.: Dyga Zsombor) / Film Cafe, 04:45

Kaland (r.: Sipos József) / SuperTv2, 08:00

Szűts Mara házassága (r: Kalmár László) / Duna World, 11:30

Leányvásár (r.: Podmaninczky Félix) / Duna, 15:20

Hahó, a tenger! (r.: Palásthy György) / M2, 18:15

Saul fia (r.: Nemes Jeles László) / HBO, 23:15

Borítókép: Kaland