Simonyi Balázs és forgatócsoportja öt versenyző küzdelmét mutatja be a legendás Spartathlon futóversenyen – a filmnek pedig igazi különlegessége, hogy a rendező is többszörös teljesítő, az öt szereplő közül az egyik maga az alkotó. A film díszbemutatójáról a Filmhu is beszámolt, akkor így írtuk a Simony Balázs alkotásáról: ,,Ő (Simonyi) és hét operatőre remek munkát végeztek: ritka az ilyen látványosan felvett dokumentumfilm. Statikus beállítások és beszélő fejek helyett itt folyton mozgásban van a kamera is, legyen szó légi felvételekről vagy kocsizásról. Emiatt aztán mozivászonra kívánkozik a film, de persze tévéképernyőn vagy monitoron nézve is garantáltan kedvet csinál a futáshoz, ami nem kis eredmény.”

Fotó: Mozinet Kft.

Az Ultra alkotói egy realisztikus hosszúságú B-Rollt is készítettek, amely egy elit versenyző tempójában „futja végig” a távot, az eseményeket a saját szemszögéből láttatva. (Nagyjából a 3-4. helyezett férfi vagy a női győztes célidejének felel meg.) Ez a kiegészítő film a közönség előtt először a Jameson CineFest programjában debütál, nem is akárhogyan: a nézőknek lehetősége van a 25 órás B-Roll alatt valóban futni, a fesztiválra kiállított futópadon. A versenyzők 30 perces vagy akár egyórás váltásban lehetnek részesei a virtuális Spartathlonnak. Egy-egy fél órás etapra beneveznek a film alkotói, köztük Simonyi Balázs rendező is.

Fotó: Mozinet Kft.

A virtuális verseny szeptember 9-én, 17 órától egészen másnap 18 óráig tart A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, itt lehet jelentkezni a kihívásra. Az Ultra fesztiválvetítésére a versenyt követően, szeptember 11-én, 17 órakor kerül sor a Művészetek Háza Uránia termében (3525 Miskolc, Rákóczi utca 5.). Helyfoglalás érkezési sorrendben, a szabad helyek függvényében.

 

Fotó: Mozinet Kft.

Az Ultra gyártója az HBO Europe, SpeakEasy Project és az Anemon, magyarországi moziforgalmazója a Mozinet Kft.

Forrás: Jameson Cinefest