Az Oscar-díjas rendező már 15 éve próbálja elkészíteni saját verzióját a mindenki által jól ismert olasz meséből. Guillermo del Toro (és Mark Gustafson társrendező) Pinokkiója végül a Netflixnél tudott megvalósulni. A faun labirintusa rendezője egyértelműen a saját borzongató, egyedi és fantáziadús látásmódja szerint készíthette el a stop-motion technikát használó animációs filmet. 

Az ígéretek szerint a film sokkal hűbb lesz Carlo Collodi 1883-as eredeti művéhez, mint a közismert Walt Disney-féle, szirupos feldolgozás. Az új filmben a legmerészebb változtatás, hogy del Toro 19.század végéről a Benito Mussolini által irányított, fasiszta Olaszországba helyezte át a cselekményt.

Az animációs filmben Ewan McGregor szólaltatja meg a narrátorként szolgáló tücsköt, mellette pedig Finn Wolfhard, Cate Blanchett, John Turturro, Ron Perlman, Christoph Waltz és Tilda Swinton kölcsönzi a hangját a szereplőknek.

A mexikói születésű filmes sötét hangvételű változata nem az egyetlen nagyszabású Pinokkió-feldolgozás az idén, a Disney+ szeptember 8-án fog előrukkolni a klasszikus rajzfilmjének előszerepelős változatával, amelyben Tom Hanks alakítja Geppettót.

Guillermo del Toro Pinokkiója decemberben érkezik a Netflixre.