SZAMOSI ZSÓFIA

Az év elején, a Berlinálén mutatták be az első inkubátoros animációként indult Műanyag égboltot (interjúnk a színésznővel), amiben az egyik szereplőnek kölcsönözte nem csak a hangját, de az arcát is. Tavasszal láthattuk Csillag Manó bűnügyi sorozatában, a CELLA – Letöltendő élet egyik epizódjában, ősszel pedig Madarász Isti történelmi sorozatában, a Tündérkertben, amelyben Báthory Erzsébetet formálja meg.

Mi volt a kedvenc új magyar filmed 2023-ban? 

A kedvenc magyar filmem idén a Hat hét volt. Fontos témát dolgozott fel érzékenyen, tehetségesen, és kiemelkedő volt a főszereplő Román Katalin alakítása. Jó lenne még sokat látni őt a vásznon.

Mi volt a kedvenc külföldi filmed az elmúlt évben?

Nagyon erős élmény volt Charlotte Wells filmje, az Aftersun. Finom, személyes hangvételű mű, nagyon sokszor eszembe jut az a különös költészet, amin a film beszél. (És azóta Paul Mescal-rajongó vagyok.)

Volt olyan film ebben az évben, amit nem tartottál olyan jónak, valami mégis nagyon megragadott benne? Apró dolgokra is kíváncsiak vagyunk!

Sajnos kevés filmet láttam idén – folyton lemaradásban vagyok. Aminek talán az az egy előnye volt, hogy nagy csalódások nem is értek, mert ha eljutottam moziba, akkor eléggé próbáltam megszűrni, hogy mire ülök be.

Hogyan alakult a viszonyod a filmekhez, filmkészítéshez az elmúlt évben?

Nekem ez nem az új munkák éve volt. Inkább olyan év, amiben több, korábban forgatott munkám került közönség elé. Februárban a Berlináléval kezdődött, ahol egy nagyon különleges alkotás, a Műanyag égbolt volt versenyben. Hosszú évekig készült ez a film, nehéz körülmények között. Egyedülálló volt benne számomra az az élmény, hogy egyszerre látom a vásznon magamat és egy belőlem kreált mozgó festményt. Olyan érzés, mintha nem színész, hanem múzsa lennék egy alkotásban – a szó legnemesebb értelmében.

Később tavasszal a Cella – letöltendő élet sorozat jött ki, amelynek utolsó részében nagyobb szerepem volt, majd ősszel a Tündérkert sorozat, ahol fontosnak éreztem, hogy “rehabilitálhatom” az évszázadokon át rossz hírnek örvendő Báthory Erzsébetet, aki gazdagsága és korabeli politikai csatározások okán valójában egy koncepciós per áldozata volt – tipikus karaktergyilkosság,  amelyet ellene elkövettek. A sorozatban viszont egy korát meghaladóan felvilágosult, okos és tapasztalt asszony jelenik meg, lerombolva az őt övező mítoszt.

Itt az ideje címet adni az elmúlt évnek! Ha 2023 egy film lenne, milyen címet adnál neki?

Ennek az évemnek a Tangram címet adnám.

Mik a terveid jövőre, mit vársz 2024-től? 

Az év, amikor próbálom összerakni, újradefiniálni magam színészként, mert olyan hosszú időszakok tudnak eltelni egy-egy feladat között, hogy sokszor már nem is érzem magam annak. Keresem, mi dolgom is van a szakmában, tud-e lenni dolgom, kezdeni valamit a vágyaim és a lehetőségeim közti szakadékkal.


OSVÁTH GÁBOR

Producer, nevéhez idén többek közt a 27, valamint a Tomi, Polli és a Varázsfény című animációs filmek fűződnek, előbbi diadalútja a cannes-i Arany Pálmával kezdődött, utóbbit most decembertől láthatjuk a hazai mozikban. Játékfilmeken is dolgozott, Szimler Bálinttal és Rév Marcellel közösen leforgatták a Feketepont című filmet, amit remélhetőleg jövőre már láthatunk.

Mi volt a kedvenc új magyar filmed 2023-ban? 

Mármint a Magyarázat mindenrén kívül? Az idén kijött animációs filmek. Most decemberben mutatták be a Valami madarakat, amit szintén nagyon várok.

Mi volt a kedvenc külföldi filmed az elmúlt évben?

Cannes-ban csak a díjátadó előtti délutánon jutottam el először nagyjátékfilmre, de akkor egy nagyon szerencsés double feature jött össze: az Egy zuhanás anatómiája és az Érdekvédelmi terület c. filmeket láthattam egymás után, melyek aztán pár órával később a fesztivál két legfontosabb díját el is nyerték. Egészen különleges nap volt Sandra Hüllerrel.

Volt olyan film ebben az évben, amit nem tartottál olyan jónak, valami mégis nagyon megragadott benne? Apró dolgokra is kíváncsiak vagyunk!

Talán az Infinity Poolt tudnám mondani, ami összességében nem tetszett, de mégis végig az járt a fejemben, hogy mennyire szeretnék ilyen filmet csinálni.

Volt valami, amiben csalódtál, ami kifejezetten felbosszantott?

Minden pályázatunk ami nem nyer :)

Ez itt most az összegzés ideje. Hogyan alakult a viszonyod a filmekhez, filmkészítéshez az elmúlt évben? Örömök és csalódások, sikerek és kudarcok – írd meg nekünk néhány mondatban!

Nekem szerintem 2023 egy fordulópont volt, de persze ez majd inkább utólag derül ki. Mindenesetre kezd átfordulni a fókuszom az animáció felé, és ezt elég erélyesen aláhúzták a 27 és a Tomi, Polli és a Varázsfény c. filmjeink sikerei. Már tavaly az Annecy-fődíjnál (Amok) azt éreztem, hogy ezt nehéz lesz megugrani újra, erre idén három díjunk is lett Annecyban az említett két filmmel, ráadásul címet védtünk a kisfilmes fődíjjal, ami a fesztivál szervezői szerint is alighanem precedens nélküli. És aztán ugyanez a címvédés megtörtént Szarajevóban is. De persze Cannes-ban is jól szerepelt Flóra filmje :)

Szóval ezek egyrészt olyan jelzések az univerzumtól, amit észre kéne vegyek, másrészt pedig olyan csodálatos eredmények, amik nemzetközileg is már hivatkozási alapok, és nagyon impotensnek kéne lennem, ha a jövőben nem építkeznék jobban ebbe az irányba.
De közben pedig az élőszereplős filmek is sok örömet okoztak. Közreműködtünk Komáromy Bese, Nagy Dániel, Heim Vilmos, Csókás Nándor, Beleznai Márk, Sándor Lili, Andella Mirtill, Kőváry Dániel kisfilmjeiben, és barátaimmal-cégtársaimmal, Szimler Bálinttal és Rév Marcival leforgattuk a Feketepont c. játékfilmünket, egészen megható pánproduceri összefogással, egy odaadó stábbal, akiknek még meg kell hálálnom ezt a munkájukat, szóval azért az animáció mellett mást is kéne még csináljak...

Összegezted az idei éved, itt az ideje címet adni neki! Ha 2023 egy film lenne, milyen címet adnál neki?

Talán akkor az lenne, hogy... Re-Animator 2023. Egyrészt ezzel is a magyar animációs filmek idei eszméletlen eredményeit húznám alá, másrészt pedig a zombi-jelleg eléggé pontos a 2023-as évemre.

Tekints most előre! Mik a terveid jövőre, mit vársz 2024-től? 

Azt remélem, hogy lesz önfegyelmem ahhoz, hogy az év első felében semmi újba ne fogjak, csak a meglévő projekteket gondozzam, és rendet rakjak mind a fejemben, mind az asztalomon lévő minden jellegű kuplerájban. Kijön hamarosan a Nyersanyag, és aztán előbb-utóbb a Budapesti napló c. lengyel-magyar filmünk, és talán ősszel a Feketepont is, ezekkel még bőven van teendő. És ha ezt az első féléves fókuszáltabb, nyugodtabb tempót tudom hozni majd, akkor az év második fele akár még szuperül is sikerülhet. Filmszakmai szinten pedig azt remélem, hogy elkezdődik egy olyan párbeszéd más fontos témákban (pl. Inkubátor) is, mint ami decemberben az animáció terén is történt.

 

VILMÁNYI BENETT

 A tavaly év végén megjelent Larryvel bebetonozta a helyét a legjobb magyar filmszínészek között – egy dadogó rappert játszott el. Idén a Látom, amit látsz című szerelmesfilm mások fejbe beköltöző nyomozójaként bizonyította sokoldalú tehetségét. Ha ez nem lenne elég, színházban is láthatjuk őt, többek között a kitárulkozó és rendkívül humoros 1 V 1 című stand-up előadásában.

Mi volt a kedvenc új magyar filmed 2023-ban?

Mellékszereplők. a műterem mint gyóntatófülke nagyon konkrét találmány, emellett erős érzelmi reakciót képes kiváltani a cselekmény.

Mi volt a kedvenc külföldi filmed az elmúlt évben?

Csak a Barbie-t láttam. Propagandafilm. Annak is gyenge. A Licorice Pizza rég volt, de szép volt. Újranézném.

A Kokainmedvében szinkronizáltam egy mellékszereplőt, de nem láttam a filmet.

Volt valami, amiben csalódtál, ami kifejezetten felbosszantott?

A Magyarázat mindenre már a címével minden jó ízlésű embernél kiveri a biztosítékot, nem beszélve arról, hogy semmire nem ad magyarázatot.

Ez itt most az összegzés ideje. Hogyan alakult a viszonyod a filmekhez, filmkészítéshez az elmúlt évben?

Nagyon nyomasztó ma filmet nézni. Haldoklik a vászon. A mélypont közeledte viszont lehetőség valami friss felépítésére.

Összegezted az idei éved, itt az ideje címet adni neki! Ha 2023 egy film lenne, milyen címet adnál neki?

A régi romjain új világ épül.

Tekints most előre! Mik a terveid jövőre, mit vársz 2024-től? 

Nyugalmat. Teret az alkotásra.


SZAKONYI NOÉMI VERONIKA

Az elmúlt évben debütált nagyjátékfilm-rendezőként a Hat héttel, s közben produceri munkáit sem hanyagolta el: alkotótársával, Vincze Máté Arturral közös cégük, a Match Frame Productions idén hozta tető alá többek közt Dér Asia megfigyelői dokumentumfilmjét, a Nem halok meget, valamint Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai A boldogság ügynöke című filmjét, mely hamarosan a Sundance-en debütál. Mindeközben idén decemberben megszületett Noémi és Máté kisbabája is. Podcastunk a rendezővel.

Mi volt a kedvenc új magyar filmed 2023-ban? 

Nekem tavaly volt a kedvencem a Szelíd, szerintem csodálatos film. Idén a Magyarázat mindenre.

Mi volt a kedvenc külföldi filmed az elmúlt évben?

Megint muszáj egy tavalyival kezdenem: Safe Place. Mióta láttam, film nem volt akkora hatással rám. Idén nagyon szerettem a Blackbird Blackbird Blackberryt és az Előző életeket.

Volt olyan film ebben az évben, amit nem tartottál olyan jónak, valami mégis nagyon megragadott benne? Apró dolgokra is kíváncsiak vagyunk!

Lanthimos Szegény párák című filmje – összességében nem szerettem, de a filmnyelve, az operatőri munka, a színészi játék, a zene, a kosztüm és a díszletek mind mestermunka.

Volt valami, amiben csalódtál, ami kifejezetten felbosszantott?

Az Oppenheimerben vagy magamban az Oppenheimert nézve. Nem tudtam elmerülni benne, sajnos olyan volt nekem, mint egy profi, gyönyörű, végig alázenélt trailer.

Ez itt most az összegzés ideje. Hogyan alakult a viszonyod a filmekhez, filmkészítéshez az elmúlt évben?

Nem nézek igazán sok filmet, idén viszont magamhoz képest elég sokat láttam, ami meglepően jól esett. Ebben az évben inkább a produceri munkáinkra fókuszáltunk, ami üdítően hatott. Ez a kicsit a másik agyféltekét működtető tevékenység megágyazott annak, hogy majd feltöltve, a termékeny üresség állapotában vágjunk neki a következő filmünk megvalósításának (mint írók, rendezők).

Nagyon büszkék vagyunk Dér Asia Nem halok meg című filmjére, aminek Varsóban volt a világpremiere, Fazakas Fanni Hiányzó 10 óra című VR darabjára ami idén több nemzetközi díjat nyert el, és csodás hír, hogy Meggyes Krisztina Hiányzó 10 óra című dokumentumfilmjére támogatást kaptunk, illetve a projektből egy szociálpszichológiai kutatás is készül Dr. Kapitány-Fövény Máté vezetésével, ami OTKA támogatásban részesült. Ezeken kívül pedig nagyon örülünk és hálásak vagyunk, hogy Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai A boldogság ügynöke című filmjének a Sundance-en lesz a világpremiere. Ők mind olyan alkotók, akikkel a közös munka végtelenül inspiráló számunkra.

Összegezted az idei éved, itt az ideje címet adni neki! Ha 2023 egy film lenne, milyen címet adnál neki?

A csillagszemű juhász.

Tekints most előre! Mik a terveid jövőre, mit vársz 2024-től? 

Rengeteg időt tölteni a kisbabánkkal. Ezenkívül szeretnék nyugalmat, nyitottságot, több odafordulást, normalizálódó közbeszédet, kevesebb cinizmust és motiváló alkotói kapcsolatokat.

 

KÁRPÁTI GYÖRGY MÓR

Idén két filmmel jelentkezett: a Jövő nyár egy gimnazista osztály tragédiába torkolló történetét mondja el, a Saját erdő pedig személyes hangvételű portréfilm Nádas Péterről. Közben tovább vezette a Castorp Filmes Képzőműhelyt és új forgatókönyveken dolgozott. Interjúnk a rendezővel.

Mi volt a kedvenc új magyar filmed 2023-ban?

Nem tudok kedvencet mondani. Ami hirtelen eszembe jut: Znamenák István karaktere az MM-ben, Paczolay Zsófia Szabadkikötőjének a hipnotikus hangulata vagy Pálos Gergő képei a Prikler Mátyás-féle Hatalomból.

Mi volt a kedvenc külföldi filmed az elmúlt évben?

Egyik se az idei évben készült, de most láttam mindkettőt. Michelangelo Frammartinótól A barlang: mintha megfigyelő dokumentumfilm lenne, tág képeken zajlik, alig történik valami, emberek leereszkednek egy földmélyi lyukba. Totális, transzcendens. Hlynur Pálmasontól az Isten földje szintén átlépés, időkapu, akadémiai képarányban.

Ja, van idei is. A mackó című sorozat – milyen hülye fordítás, miért nem A medve? – második évadjának hatodik epizódja egy külön film, „az év filmje”, a színész-ensemble miatt. Aki látta, az tudja, mire gondolok.

Ez itt most az összegzés ideje. Hogyan alakult a viszonyod a filmekhez, filmkészítéshez az elmúlt évben?

Idén bemutattuk két filmemet (Jövő nyár, Saját erdő). Elkezdtünk két új forgatókönyvet. A Castorp Filmes Képzőműhelyben is dolgoztunk a hallgatókkal, jövőre vetítik a rövidfilmjeiket. Mindegyik munkám független film, nem mindig a megfelelő körülmények között készülnek, mégis szabadon.

Tekints most előre! Mik a terveid jövőre, mit vársz 2024-től?

Hogy ezt a két új forgatókönyvet előremozdítsuk. Az egyiket nyár óta írom, low budget film, dunai történet, amit szeretnék hamarosan leforgatni. A másik hosszabb távú, sokat beszélünk róla Kozma Eszterrel, Lányi Zsófival, Petrányi Vikivel és Bánki Orsival. Skandinávokkal is elkezdtünk egyeztetni.

Hamarosan jövünk a folytatással!

A cikket Kovács Kata, Molnár Judit Anna és Varga Dénes állította össze.