Régi filmtervét valósíthatja meg fejlesztés alatt álló projektjében Szász János. A rendező egy 1924-es bűneset történetét dolgozhatja fel, melyről korábban ezt nyilatkozta a Filmhunak: „Léderer-ügy a címe. Egy volt tiszt szeretője és a feldarabolt hentesmester kamaradrámája, egy megtörtént bűneset alapján. Ha befejezem A nagy füzet vágását, akkor újra beállok a pályázók sorába ezzel a filmmel”. A készülő film címe a jelen állás szerint Sóhajok hídja lesz, a forgatókönyv-fejlesztés jelenleg is zajlik, a Filmalap négymillió forint támogatást ítélt meg rá. Bodzsár István szerint ugyanakkor az együttműködés korábban nem volt zökkenőmentes, a rendező és a Filmalap döntőbizottsága a tavalyi egyeztetés során több kérdésben nem értett egyet, és ezek a viták két hónapra le is állították a fejlesztési folyamatot. „János azonban most újra felvette a fonalat, és mindannyian úgy látjuk, hogy ez a folyamat meglódult, és április végére lezárulhat a forgatókönyv fejlesztése” – tette hozzá. A Sóhajok hídja 635 millió forint keretköltségvetésű film lesz, melyet a producer reményei szerint még az idén elkezdenek forgatni. (A cikk fekete-fehér leadképe egyébként már ennek a filmnek az illusztrációja - a szerk.)

holtverseny

A tavalyi év egyik nagy könyves meglepetése volt a korábban főként műfordításairól ismert Totth Benedek első regénye, a Holtverseny. Bodzsár Márk rendező korábbi ismeretségüknek köszönhetően még kéziratként figyelt fel a regényre, melyet producer édesapja figyelmébe ajánlott. A forgatókönyvet Bodzsár Márk írja, a társíró Totth Benedek. Ők ketten tavaly december óta dolgoznak ezen a projekten, nemsokára elkészül a treatment. A forgatókönyv egyik különlegessége, hogy a regény narrátora egy névtelen, már-már arctalan fiú, aki azonban a filmben egy „élő, hús-vér figura lesz”. Bodzsár István utalt rá, hogy már megvan az a színész, aki eljátszhatná ezt a szerepet. Nevet nem akart mondani, azt azonban hozzátette: a forgatókönyvírásnál nagyon nagy biztonságot adott, hogy arca lett a főszereplő narrátornak. Bodzsár Márk „nihilista sportfilmként” állt a Holtversenyhez, de a producer megpróbálja levenni a hangsúlyt a nihilista jelzőről; a film alapvetően a kamaszok zárt világáról szól, és kifejezetten a tizenéves korosztályt próbálja megszólítani. Optimális esetben június végére elkészül a forgatókönyv, melyet be tudnak nyújtani a Filmalaphoz. Habár a premiereket nem szokták a nyárra időzíteni, de a producer nagyon is el tudja képzelni, hogy a Holtversenyt 2016 nyarán, akár a Sziget-fesztiválhoz időzítve mutassák be. A forgatókönyv-fejlesztésre a Filmalap egyébként hatmillió forint keretösszeget ítélt meg.

bodzsar600

Egy lakótelepen játszódik majd az Utolsó nyár (Fotó: Unió Film)

Szintén új filmet készít elő Fazekas Csaba: ő írja és ő is rendezné az Ellopott korona című történelmi vígjátékot, mely az 1400-as évek elején játszódna, amikor az öröklést nagyban meghatározta még, hogy a királyi család sarja milyen neműnek születik. Az Ellopott korona nagy költségvetésű, kosztümös, Monty Python-os elemekkel megtűzdelt kalandfilm lenne, melyet a producer középkori roadmovie-ként jellemzett. A forgatókönyv-fejlesztésre a Filmalap hatmillió forintos keretösszeget ítélt meg, melyből az első draftra 1,5 millió forintot fordíthatnak. Az első draft egyébként a tervek szerint a nyáron már kész lesz, és október végéig le lehet zárni a fejlesztési folyamatot. A forgatás ideális esetben jövőre kezdődhet.

Az Utolsó nyár című filmterv Bagota Béla nevéhez köthető (ő írta és ő is rendezné a filmet); tavaly már az Unió Film kezében volt a kész forgatókönyv, és a gyártás is elő volt készítve, egy hónappal a forgatás előtt azonban a gyártási pályázatot visszautasították. A Filmalap akkori határozatában értékelte az addig befektetett munkát, ugyanakkor fenntartotta azt a véleményét, hogy a forgatókönyvet tovább kellene fejleszteni. Félév szünet után Bagota Béla – Lovas Balázs és Lengyel Balázs segítségével – nekiállt a forgatókönyv átírásának, amely így egyszerűbb, olcsóbb és sokkal személyesebb történet lesz. Az Utolsó nyár középpontjában egyébként egy sorozatgyilkosság áll: egy rákoskeresztúri panelben valaki sorra gyilkolja a nőket, és a rendőrség mellett egy végzős gimis osztály, egy baráti társaság is megpróbálja kideríteni, ki lehet a tettes. Ha a pályázatot elfogadja a Filmalap, akkor már a nyáron megkezdődhet a forgatás.