Néha úgy érzem, felesleges az egész” – panaszkodott a konditerem egyik gépén súlyt mozgató nő az edzőjének. „Hiába szenvedek. Egy nagy kacsa lettem. Nem is kacsa, pingvin” – folytatta, de szavai nem hatották meg Csonka Esztert. A világbajnok testépítőnő tovább kanalazta magába az ebédjét az izzadó tanítványa mellett.

Ennek a jelenetnek egy kelenföldikonditeremben, a Jámbor szörnyeteg forgatásán voltunk szemtanúi. A levegőben terjengő füst kékes árnyalatot és nyomott hangulatot kölcsönzött a helyszínnek, ráerősítve a párbeszédből áradó reménytelenségre. Rácáfolva arra a sztereotípiára, hogy a rendező a forgatások hadvezére, és ezt a fellépésével és a hangerejével is illusztrálja, Csuja László és Nemes Anna feltűnés nélkül mozogtak a teremben, szinte suttogva tárgyalták ki a legutóbbi felvételt a monitor előtt. A rendezőasszisztens az, aki a stáb fölé magasodva erős hangjával vezényelte a stábot.

A háttérből persze a rendezőpáros irányított, ők súgtak György János rendezőasszisztensnek, és ők mentek oda a két színészhez. Leültek a kondigép kipárnázott padjára, összebújtak, nem igazán tudtam kivenni, miről beszélnek. „Csak apró, gyakorlati dolgokat kellett mondani neki, hová nézzen, milyen hosszan” – magyarázta később László, amikor arról kérdeztem, mennyire kell vezetni Esztert. „Sokat gondolkodott a saját szerepéről, felépített magában egy világot. Ösztönös tehetség. Nagyon tetszik benne, hogy a marcona arc mellett lágy hangja van, főleg amikor játszik.

Csonka Eszter a forgatáson (fotó: Baski Sándor)

Anna is dicsérte a főszereplőt: „Minden nap mondja nekem az Eszter, hogy izgul. Azzal nyugtatom, hogy ő az egyetlen a forgatáson, aki mindent jól csinál, a másik ötven ember – magamat is beleértve – vét hibákat”.

Eszter lágy hanghordozása valóban izgalmas feszültséget teremtett: megjelenése erőt, a beszédmódja viszont szelídséget sugároz. Halkan, megfontolt, rövid mondatokban válaszolt kérdéseinkre, például arra, hogyan készül fel a jelenetekre: „Nem gyakorlok sokat, azt szeretném, hogy ösztönösen jöjjön belülről. Képeket veszek elő a múltamból, amik érzéseket hoznak elő belőlem.

Leginkább a testépítő-világbajnok szelídségét használták fel

Egy elveszett, önmagát nem találó lányról, Edináról szól, akinek a sok sport az egészsége rovására megy. Hirtelen belép az életébe egy férfi, és az ő segítségével szeretné megtalálni a boldogságot” – foglalta össze a film történetét Csonka Eszter, amikor az ebédszünetben leültünk velük egy hosszabb beszélgetésre. „Azon kívül, hogy sportfilm, legalább annyira egy szerelmi háromszög tragikus története is” – árulta el Csuja László. Turós György testépítő-fitnesz edző játssza Edina élettársát, aki egyben az edzője is. Eszterhez hasonlóan neki is ez az első filmszerepe. A másfajta életet képviselő, titokzatos férfit pedig Krisztik Csaba formálja meg, akit legtöbben a Valan csökönyös nyomozójaként ismerhetnek.

Izgalmas célt tűztek ki maguk elé, azt szeretnék elérni, hogy a főhősnő testi átalakulását követve az érzelmi állapotát is intenzívebben élhessük át. Ahogy nő majd a feszültség a szerelmi háromszögben, úgy fog romlani a testi állapota. „Steve McQueen Éhsége kombinálva Douglas Sirk melodrámáival” – helyezte el a filmjüket László. A pankrátort is jó párhuzamnak tartja, azzal a megjegyzéssel, hogy Aronofskyval ellentétben nem használnak kézikamerát, helyette megkomponált képekkel, rögzített állásból forgó kamerával dolgoznak.

Turós György (fotó: Szilágyi Lenke)

A két rendező elismerte, hogy inspirálta őket a főszereplőjük személyisége, pontosabban „az önkeresése, az a képessége, hogy fel tudja magát áldozni egy nagyobb cél érdekében”, de leszögezték, hogy a filmjük fikció. A történet elemeit a testépítés világából hozták, és jobbára nem Eszter életéből.  „Leginkább a szelídségét használtuk fel Edinához, azt, hogy mindig másokat figyel.

A rendezők állítását, hogy a filmjük fikció, némileg árnyalta főszereplőjük: „Amikor először elolvastam a forgatókönyvet, sok helyen találkoztam önmagammal. Nem kellett megjátszanom magam, az elkeseredettség, a csalódottság az én életemben is jelen volt.

Az emberi test lehet műalkotás

Meglepő fordulatot vett a beszélgetés, amikor Csujáék azt mondták, hogy ugyan hitelességre törekednek, „de ez nem egy realista film, van egyfajta költőisége és elemeltsége”. Nekem erre Pumped Gabó jutott eszembe, és az, hogy a kondizós videói és megszólalásai ugyan szórakoztatóak, de a transzcendensnek nem találtam nyomát bennük. Nemes Anna azonban meggyőzően érvelt amellett, hogy ez a dimenziója is létezik a testépítésnek:

Ugyanaz az eksztázis található meg benne, mint a törzsi táncban. A másik dolog, ami költőivé teszi, hogy a testépítés alkotás. Ugyanúgy alkotnak, mint a művészek, csak nekik a testük a médium, amin keresztül kifejezik a belső világukat. Egy kortárs táncos is ezt csinálja.

Aztán arra tért ki, hogy ebbe a „gyönyörű alkotói folyamatba” feszültség vegyül, hiszen a testépítés társadalmi megítélése elmarad a hagyományos értelemben vett művészetektől. „Ha bekerül egy alkotás a galériába, az ott felszentelődik, Eszter viszont úgy faragja a testét, hogy nem kapja meg ugyanezt a tiszteletet.” „Akkor ez a film egyben kultúrmisszió is?” – vágtam közbe. Ők lehetnének azok, akik felhívják arra a figyelmet, hogy a testépítés is művészet, de ezt mindketten határozottan elutasították.  „Nincs bennünk mozgalmi indulat” –  mondta László.

Nemes Anna és Csuja László (fotó: Baski Sándor)

Ennek a mozgáskultúrának van egy iszonyatosan erős vizuális érzékisége” – magyarázta. „A testépítés több okból is közel áll a filmkészítéshez: mindkettő a felületről, a látványról, az érzéki élményről szól. Ezt az érzékiséget keressük, és próbáljuk meg felfokozni a ritmussal, a világítással, a beállításokkal. Vigyáznunk kell, mert könnyű átcsúszni öntetszelgésbe, esztétikai értelemben vett pornográfiába. Az a célunk, hogy a filmünk maradjon meg lirainak és analitikusnak.

A testépítés intellektuális megközelítését hallva kíváncsi voltam, hogy Csonka Eszter osztja-e a rendezők elképzelését, és ő is műalkotásként tekint a testére. A válasz ismét meglepetést okozott: „Az én történetem más. Anorexiás voltam 17 évesen, ez a sport mentett meg, ez hozott vissza az életbe. Meg kellett alkotnom egy olyan testet, amiben szeretek élni, amire azt tudom mondani, hogy ezt én csináltam és büszke vagyok rá. És nem érdekel, ki mit gondol, ez nekem tetszik. Az út, amire 17 évesen ráléptem, a túlélésről szólt, és ez a film olyan, mintha a végén kapnék egy koronát.

A világbajnoki győzelmed volt a korona, ez a film egy drágakő a koronán” – szólt közbe a rendezőnő.

Úgy készült a filmre, mint egy versenyre

A Jámbor szörnyeteg ötlete Nemes Annától származik, aki a Képzőművészeti Egyetem hallgatójaként női testépítőket festett, és érdekelni kezdte ez a világ. „Úgy készítettem portrékat az alanyaimról, hogy közben beszélgettem velük. Akkoriban még együtt éltünk Lacival, rendszeresen meséltem neki a hallottakat, képekkel, ötletekkel traktáltam.” Csuja azt érezte, ebben megvan egy nagyjátékfilm lehetősége, és azt tanácsolta Annának, írja le az ötleteit.

Amíg László első nagyjátékfilmjén, a később KJarlovy Varyban díjazott Virágvölgyön dolgozott, Anna sem tétlenkedett, dokumentumfilmet készített a testépítőnőkről Szép szörny címmel. Csonka Eszterrel először a doku kapcsán vette fel a kapcsolatot, a sportoló viszont nem akart vele találkozni: „Amikor Facebookon megkaptam az üzenetet, hogy testépítőnőket keresnek a filmhez, azt hittem, ez egy való világos becsalogatás.

Végül sikerült elnyerni Eszter bizalmát, és ő lett a doku főszereplője. „Négy éve nem szabadul tőlünk” – mondta Anna, „Istennek hála” – reagált rá a világbajnok, akinek elhivatottságát bizonyítja, hogy május óta készíti fel a testét a szerephez. „Heti hat nap edzés, napi másfél óra, ez hasonlít egy versenyfelkészüléshez” – avatott be a részletekbe. „És a neheze még csak most jön, januárban forgatjuk a testileg igazán megterhelő jeleneteket” – vette át a szót Anna.

 

(fotó: Szilágyi Lenke)

Jövő év elején veszik fel a testépítő versenyt, addigra kell csúcsformába lendülnie Eszternek. A versenyhez le kell száradni, sok vizet és szénhidrátot kell leadni a szervezetéből. Fontos, hogy ez az állapot csupán pár napig tartható fenn.

A film annyiban követi a sportfilmek klasszikus dramaturgiáját, hogy a célként megjelölt verseny irányába mutat a cselekmény, de ez valójában megtévesztés: „Igazából nem az a fontos, hogy győz-e a versenyen, hanem hogy megtalálja-e önmagát vagy sem” – árulta el Anna.

Le kell mondaniuk nőiességük egy részéről

Ha dagadó izmok és filmek, akkor képtelenség úgy beszélgetni, hogy ne kerüljön szóba Arnold Schwarzenegger. Kiderült, hogy mindhárman szeretik és nagyra tartják őt – Nemes lefestette az egyetemen, Eszter háromszor szerepelt az Arnold Classicon – de ettől még a tipikus Schwarzenegger-filmek ellenpontját fogja képezni a Jámbor szörnyeteg. „Nem lázadunk tudatosan ezek ellen a filmek ellen, de csalódni fog, aki ilyet vár” – mondta László.

Schwarzenegger kapcsán azt is elmondták, hogy őket sokkal jobban érdekli a női testépítés, „a férfi része egyszerűbb, és olyat már sokszor láttunk”. „A nőknek fizikailag nehezebb feladat az izomzat felépítése, jobban ki kell tolnunk a határainkat, jóval nagyobb mértékben kell lemondaniuk önmagukról” – árulta el Eszter. „A férfiak megtarthatják férfi mivoltukat, nekünk viszont le kell mondanunk nőiességünk egy részéről. Az anyaság gondolatát is vagy el kell dobni vagy legalábbis hosszú időre elvetni.”

Anna vette át a szót, és elmondta, hogy sok olyan történetet hallott testépítőktől, hogy utólag megbánták, hogy ezt a karriert választották, nem érezték jó döntésnek, hogy mindent feláldoztak a sportért. Elégedett vagy az úttal, amit bejártál – kérdeztem Esztert. „Nem maradéktalanul” – felelte.

György János, Nemes Anna, Csuja László és Nagy Zágon (fotó: Baski Sándor)

A finálé még hátra van

Elfér két rendező egy forgatáson? László és Anna szerint még ennél is összetettebb a helyzet, mivel négy kreatív víziót kell összefésülni, Nyitrai Anna látványtervező és Nagy Zágon operatőr is fontos alkotótárs. „Ez egy csapatmunka, amely során 80 százalékban az elképzeléseink kiegészítik egymást, és különböző rétegeket adnak hozzá a filmhez. A maradék 20 százalék olyan, hogy konfliktus van közöttünk, ilyenkor vitatkozunk, érvelünk a nekünk tetsző megoldás mellett. Aztán ha van rá időnk, többféleképpen is felvesszük.

A forgatás első felével december 10-én végeznek. Csonka Eszter pihenés helyett hat hét intenzív fizikai felkészülésbe fog bele, ugyanis a januárban veszik fel a film fináléját, a testépítő-versenyt.

A Jámbor szörnyeteg magyar-német koprodukcióban valósul meg, producere Muhi András és Ferenczy Gábor (Focus Fox Studió), koproducerek Janine Jackowski és Jonas Dornbach (Komplizen Film). A vágó Csavai Attila, a dramaturg Jakab Juli, a casting director Zabezsinszkij Éva, a Nemzeti Filmintézet 216,3 millió forinttal támogatta a filmet. A bemutató 2021 második felében várható.

A borítóképet Baski Sándor készítette.