7 milliárd ember kultúrákon és nyelveken keresztül 7 milliárdféleképpen álmodja ugyanazokat az álmokat éjszakáról éjszakára. Talán nincs furább, és felfoghatatlanabb tapasztalat az álomnál, mégis természetesnek vesszük őket, álmaink ugyanakkor rendszerint feledésbe vesznek a hétköznapok rutinjában.

A DREAMPIRE csapata (Muhi András Pires, Kapronczai Erika, Koncz Linda, Muhi Klára, Muhi Zsófia, Révész Bálint és Muhi András) azonban úgy döntött, megmenti ezeket az álmokat. A projekt álmok dokumentálásáról szól, és az a cél, hogy létrehozzanak egy olyan weboldalt, ahol elérhető lesz a gyűjtemény - tudtuk meg Kapronczai Erikától. Az audiovizuális adatbázis ráadásul folyamatosan bővíthető lesz, hiszen a jövőben webkamera segítségével bárki feltöltheti majd oda a saját legemlékezetesebb álmát.

"Először voltak az álmok, és az a felismerés, hogy mennyire felfedezetlen, kiaknázatlan ez a terület" - mesél a kezdetektől Kapronczai Erika. Először ismerősöket kértek meg arra, hogy meséljék el álmaikat, majd Londonban és Berlinben is alkalmuk volt álmokat gyűjteni. A tavalyi fesztiválszezonban itthon is forgattak: a megszólított emberek többnyire nyitottak voltak. Volt, aki először vonakodott, de azután annyira belelendült, hogy az első álmáról egy újabb álom jutott eszébe. Sőt, volt, aki néhány nap múlva újra jelentkezett azzal, hogy megint valami szokatlant álmodott.

Az elmúlt hónapokban a DREAMPIRE kamerája előtt több mint háromezren mondták el néha bizarr, néha hétköznapi, de mindenképpen egyedi álmaikat.

 dreampire600

Az archívum jelenleg közel háromezer álomfelvételt számlál

Az alkotók azt szeretnék, ha a gyűjtemény közösségépítő, művészeti és tudományos célokat is szolgálna. Nem szeretnék értelmezni az álmokat, sokkal inkább a dokumentációra és és a minél nagyobb adatbázis létrehozására törekednek.