Az idén kiosztott MMK-s szelektív pályázatokból a Mancs alkotói is részesültek, az összesen 500 millió forintból készülő film széles nemzetközi koprodukcióban valósulhat meg, amelynek nemzetközi forgalmazását a tervek szerint igazi húzónevek is segítik majd.

Jean Reno nyomában

Kántor László, a filmet gyártó Új Budapest Filmstúdió vezetője arról számolt be, hogy az idén a Magyar Mozgókép Közalapítvány szelektív gyártási pályázatán nyert 50 millió forint mellett további 50 milliót kaptak a koprodukciós alkotások között, és sikerült a TV2-től is ugyanekkora összegű támogatást szerezniük. A film teljes költségvetése 500 millió forint, és a jelenlegi állás szerint magyar, német, francia, török, kanadai, spanyol koprodukcióban készülne. Kántor számára nem ez az első TV2-s támogatással készülő film, korábban például Török Ferenc Szezonját is segítette a kereskedelmi csatorna. Török Ferenc azóta negyedik nagyjátékfilmjével, a készülő Isztambul-lal visszatért az Új Budapest Filmstúdióhoz.

Mancs és gazdája akció közben

A televízió döntéshozóit komolyan befolyásolhatta, hogy a világhírű miskolci mentőkutya és gazdája, Lehóczki László által ihletett alkotás főszerepére Jean Renót szeretnék megnyerni az alkotók. Az ő neve már felmerült korábban, a Pálfi György rendezésében készülő Rejtő-regény, a Csontbrigád filmes feldolgozása kapcsán is. Ha ez mégsem sikerülne, akkor is hasonló kaliberű színész leszerződtetését tervezik Mancs gazdájának szerepére az Új Budapestnél.

A hamarosan kezdődő Cannes-i mustra is alkalmas lehet a további jelöltek kiválasztására. A Riviéra partjára nem üres kézzel mennek Kántorék, viszik a King Shot  nevű produkcióüt, amely Alejandro Jodorowsky rendezésével francia-amerikai-magyar-spanyol koprodukcióban készül majd. Az IMDb-n a film mellett jegyzik Nick Nolte és Marilyn Manson nevét, valamint Kántor László megerősítette, hogy Udo Kier is leszerződött a produkcióhoz.

Tényleg a kutya az ember legjobb barátja?!

Időközben a Mancshoz folynak a kutyatesztek, ugyanis  legalább két-három ebre lesz szükség a forgatáshoz. A Dallas Pashamendét jegyző Pejó Róbert rendező szerint a forgatás ideális esetben 2009 tavaszán kezdődik.

Emlékszobor a 2006 októberében elhunyt ebnek

A film forgatókönyvét a 9 1/2 randi forgatókönyvét jegyző, mellesleg a Magyar Forgatókönyvírók Egyesületének elnöke, Köbli Norbert írta. Pejó Róbert rendező a filmhunak elmondta, hogy Lehóczki figuráját a filmben olyanra szeretnék formálni, akinek mentősként sok borzalommal kell szembenéznie. Munkája komoly kihívások elé állította, a magánélete terén is, eközben Mancsot egy csipőbetegség, a diszplázia hátráltatja. A rendezőt épp ez a sorsközösség ragadta meg a történetben: kutya és ember egymásra találása hozza meg mindkettőjüknek a felemelkedést. A Mancs születésétől karrierjének csúcsáig ívelő filmben elsősorban mégis a kutya lesz a fókuszban.

A fiktív és életrajzi elemek játékfilmes keretek közötti megfelelő arányával igyekeznek az alkotók olyan, a világ minden táján vállalható munkát készíteni, amely a külföldi mozik közönségét is érdekelheti.

A New Yorkban és Németországban alkotó Pejó Róbert televíziós filmjét a német RTL május 22-én mutatja be: a Frank Schätzing Mordshunger című novellájából 2007-ben készült a filmfeldolgozás.