Füst Milán 1942-es regényének adaptációja lesz Enyedi Ildikó első angol nyelvű filmje, A feleségem története. A főszerepekben a francia Léa Seydoux-t, Louis Garrelt és a holland Gijs Nabert láthatjuk majd. A regényt először 1980-ban fordították le angolra, ami azonnal hatalmas sikert aratott. A Variety újságírója egy rövid interjút is készített Enyedi Ildikóval, amiben a könyv aktualitásáról, a forgatás kihívásairól és a színészeiről is mesélt.

A rendező elmeséli, hogy tinédzserkorában találkozott először Füst Milán könyvével, ami szerinte rendkívül őszintén és tisztán beszél az emberi hibákról, érzékenyen bánik a tökéletlen főhőseivel. Úgy érzi, hogy a kelet-európai rendezőnők láthatatlan, szinte már tudatalatti korlátok közé vannak szorítva a témaválasztás terén. Ő azonban ennél a munkájánál nem törődik ezekkel a korlátokkal, csak a film belső szükségleteire figyel oda. "Azt remélem, hogy elég erős és meggyőző lesz ez az alkotás ahhoz, hogy az emberek elfeledkezzenek ezekről a rejtett elvárásokról és el tudnak majd merülni a filmben" - tette hozzá.

Egy múlt héten megjelent stábfotón: Jonas Dornbach producer, Enyedi Ildikó, Léa Seydoux, Gijs Naber, Helge Albers, Hamburg és Schleswig-Holstein filmalapjának vezetője, Janine Jackowski producer / Fotó: Csata Hanna

A regény főszereplőjét, a holland kapitányt, Jákobot alakítja Gijs Naber, feleségét, a francia Lizzyt Léa Seydoux, és a kettejük kapcsolatát borítja fel egy harmadik fél, aki Louis Garrel formál meg. Leában a bátorságát becsüli a legjobban, a kockázatos szerepvállalásait, és hogy mindig valami újat, valami elevent mutat magából. Erős karizmájú színésznőre volt szüksége, és ezt megtalálta benne. 

Szerinte A feleségem története egy szerelmes levél a csodálatosan tökéletlen férfiakhoz. "Amikor gyerek voltam, a hagyományosan férfi tulajdonságok közül a lovagiasságot irigyeltem a legjobban. Szeretnék most én is lovagias lenni, és finom módon hozzászólni a manapság folyó nemek közti kommunikációhoz" - fejtette ki a célját.

A teljes interjú angolul olvasható a Variety oldalán.

Borítófotó: Csata Hanna / Forrás: Variety